Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[łańcuch] zamienne stosowanie łańcuchów

łańcuch

24 odpowiedzi w tym temacie

#21 tomasz1989

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 33 postów
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 13:48

Wyświetl postUżytkownik detonator dnia 30 styczeń 2012 - 19:38 napisał

Tak, te będą odpowiednie :thumbsup:
Jak już pisałem- stosuję kasetę XT i dwa łańcuchy C9. Ideał drodzy państwo, ideał... :thumbsup:

Co jaki dystans wymieniałeś łańcuch , właśnie chce zastosować podobny zestaw xtr (6 górnych trybów tytanowe) + 2 x campa c 9, ostatnio miałem xtr,a + 2 łańcuchy yumeya i wymieniając co ok 700 km zjechały mi się aluminiowe tryby.

Rowery

• admin

#22 swimfan

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 275 postów

Napisano 10 luty 2012 - 16:36

nie to zebym sie czepial a ile przejechales :whistling: kkm bo generalni o to wszystko sie zuzywa;).Ze swoich doswiadczen to sa dwie metody albo 1 lancuch albo trzy,co prawda kiedys myslalem o 2 ale ogolnie 3 to optyminium,no i wszystko zalezy jak drogi masz sprzet

#23 tomasz1989

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 33 postów
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 21:43

Wyświetl postUżytkownik swimfan dnia 10 luty 2012 - 16:36 napisał

nie to zebym sie czepial a ile przejechales :whistling: kkm bo generalni o to wszystko sie zuzywa;).Ze swoich doswiadczen to sa dwie metody albo 1 lancuch albo trzy,co prawda kiedys myslalem o 2 ale ogolnie 3 to optyminium,no i wszystko zalezy jak drogi masz sprzet

no właśnie chodzi, ze przejechałem względnie mało bo ok 5000 km , na ten zestaw to zdecydowanie za mało, o ile koronki tytanowe nie ukazały zużycia ( bo prawie ich nie używam) tryby 5,6,7 nadają się do wymiany, teraz zostawiłem te nietknięte koronki tytanowe i dokupiłem całą resztę.

#24 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 58
  • 1017 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 11 luty 2012 - 07:56

Wyświetl postUżytkownik tomasz1989 dnia 10 luty 2012 - 13:48 napisał

Co jaki dystans wymieniałeś łańcuch , właśnie chce zastosować podobny zestaw xtr (6 górnych trybów tytanowe) + 2 x campa c 9, ostatnio miałem xtr,a + 2 łańcuchy yumeya i wymieniając co ok 700 km zjechały mi się aluminiowe tryby.

Zamieniałem co 200-250 km. Tyle wytrzymuje moja oliwka na łańcuchu, więc przy okazji oliwienia zamieniałem łańcuch.

BESKIDY ALL-MOUNTAIN I NIE TYLKO

Zapraszam do galerii

#25 mklos1

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 73
  • 1086 postów
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 09:14

Wyświetl postUżytkownik largo dnia 28 styczeń 2012 - 13:33 napisał

Chciałbym zapytać co ile takiej zamiany dokonywać, Jeżdżę po jurze krak.- cz. więc czasem asfalt, czasem scieżka między skałkami, ale nie po skałkach - rekreacja, nie wyczyn.

Przy jeździe rekreacyjnej żywotność średniej klasy napędu na jednym łańcuchu mogę ocenić na 4000-5000 km. Do tej pory nie używałem łańcuchów na zmianę, ba, nawet nie dbałem o napęd w szczególny sposób. Jeden z napędów doprowadziłem do stanu, że z łańcucha zaczęły wypadać tuleje, a wciąż się trzymał (około 6500 km). Problemy jakie pojawiają się przy użyciu jednego łańcucha i długich przebiegach (moje obserwacje):
1) Bardzo wyraźne wyciągnięcie, wręcz ryzyko zerwania.
2) Problemy z doregulowaniem przerzutki tylnej, gdy napęd jest już wyraźnie zużyty (łańcuch traci sztywność, zębatki "zaostrzają się").
Obecnie zacząłem używać dwóch łańcuchów na zmianę. Zmiany dokonuję zwykle w momencie czyszczenia lub staram się pamiętać ile km przejechałem na poprzednim, żeby zrównoważyć zużycie. Napęd klasy Alivio.

Rowery

• admin