Skocz do zawartości

[obtarcia,odparzenia]jak sobie radzić

fafik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałbym się dowiedzieć czego używacie lub w przeszłości używaliście w przypadkach gdy doszło do otarć wewnętrznych stron ud w samym kroku lub odparzeń na siedzeniu. borykam się z tymi dolegliwościami odkąd zacząłem jeżdzić trasy powyżej 40 km posiadam spodenki z pampersem accenta siodełko dosyć twarde i wąskie ok 141mm gianta dosyć mocno się pocę bo po rzuceniu fajek przybyło co nieco obecnie 95kg :) .jeśli moglibyście doradzić mi jakieś specyfiki to byłbym wdzięczny bo teraz muszęr obić dłuższze przerwy między jazdami żeby tyłek się zregenerował z góry dziękuję :)

Napisano

Ja takze proponowalbym ci go kupic poniewaz kosztuje krocie, zaledwie 36zl a jednak daje duzo ;p pozdrawiam i milego gojenia :)

Napisano

nejlepiej chyba jakiś krem pielęgnacyjno ochronny...

ja, jak już co, używam produktu o nazwie Pentacrem, tubka 50ml kosztuje ok 10zł

natomiast jest jeszcze inna opcja.. kupić sobie krem do wkładki antybakteryjnej w gaciach.. zamówiłem sobie coś takiego przy okazji kupowania stroju w niemczech.. jest to krem Nalini Relief.. obecnie 7euro za opakowanie 200ml; opis.. zmiękcza i uelastycznia wkładkę antybakteryjną oraz zapobiega jednocześnie otarciom, zaczerwienieniom oraz zapaleniu ropnemu torebki włosa i przylegającego do niej gruczołu łojowego. Skład: wazelina, alkohol cetylowy, alkohol stearynowy, tri-etanol-amina, kwas stearynowy, glikol polietylenowy, gliceryna, sorbitol, woda, konserwanty

Napisano

wczoraj rozmawiałem z żoną na temat odpażeń i otarć i zastanawialiśmy się czy aby nie zaczęło się to wszystko od momentu kiedy przestałem przepierać spodenki ręcznie a zacząłem prać w pralce na programie super krótki sport i wtedy żonka używała płynu do płukania jak myślicie czy może ten płyn jest przyczyną spróbuje znowu przepierać ręcznie i się przekonam.a na razie dzięki wszystkim za porady jutro kupuję sudocrem.

Napisano

być może, bo "super krótki sport" nijak nie pasuje do kolarstwa.. :wub:

a tak na poważnie, to oczywiście, że może być to przyczyna.. spróbuj może innego płynu, albo bez..

Napisano

Byc może jest to reakcja alergiczna na płyn do płukania/ prania -włączaj dodatkowe płukanie lub używaj proszków dla dzieci.

Ja profilaktycznie przed długimi trasami używam zasypki dla niemowląt Alantan -skuteczna i do kupienia za grosze w każdej aptece.

A jak już się pojawią otarcia (co mi się nigdy nie zdarzyło gdy używam zasypki) to tak jak poprzednicy polecali: Sudocrem -ładnie osusza, Alantan krem lub Bephanten krem (krem jest delikatniejszy i nie jest tłusty tak jak maśc) -działają łagodząco i przyspieszają gojenie.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Sudokrem, najlepszy. Na jednym z etapów TC mój tyłek tak się odparzył że przypominał jedną ranę, na noc sudokrem, rano (podejrzałem to od profesjonalnych ścigaczy ) na pampersa też sudokrem. Tak jak zobaczyłem tak uczyniłem, następny etap mogłem jechać, choć ogień piekielny mnie palił w dupsko. Do końca TC jechałem już normalnie na sudokremie.

jak rana jest głęboka to polecam maść Tribiotic, zawiera ona antybiotyk, bardzo bardzo przyspiesza gojenie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
wczoraj rozmawiałem z żoną na temat odpażeń i otarć i zastanawialiśmy się czy aby nie zaczęło się to wszystko od momentu kiedy przestałem przepierać spodenki ręcznie a zacząłem prać w pralce na programie super krótki sport i wtedy żonka używała płynu do płukania jak myślicie czy może ten płyn jest przyczyną spróbuje znowu przepierać ręcznie i się przekonam.a na razie dzięki wszystkim za porady jutro kupuję sudocrem.

myślę, że jest to możliwe bo program sportowy nie przekracza 30 stop. a piorąc ręcznie można uzyskać nawet 50 stop. wody. Właśnie mnie to dotknęło i doszedłem do wniosku, że flora która rozwinęła w papersie daje mi tak w nomen omen w skórę. Z podrażnieniem skóry wiem jak sobie poradzić ale nie mam doświadczenia z dezynfekcją pampersa. Na razie wymoczyłem w alkoholu < 40 Vol, może się uda. W zapasie mam jeszcze płyn antybakteryjny.

Wszystkie propozycje do dezynfekcji pampersa są mile widziane

Napisano

Ja zapobiegając otarciom używam Sixtus Olimpia - krem do pośladków. Jest znacznie lepiej, i mniej otarć i odparzeń. A jeśli już coś wystąpi to Bepanthen.

Napisano

A może to wina pampersa? Próbowałeś jeździć bez niego? Ja jak jeździłem z pampersem to po 50-60km pojawiały się otarcia. Jak z niego zrezygnowałem to początkowo przy dłuższych dystansach trochę bolał mnie tyłek ale już się przyzwyczaiłem. Nigdy nie obtarłem sobie wew. stron ud nie mając założonego pampersa.

Tak przy okazji - nie wiecie czy są pampersy o mniejszej szerokości w przedniej części? Albo trochę krótsze tak żeby nie 'owijały' się w okół siodełka zmniejszając dystans do ud.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odkąd pamietam miałem problem z otarciami podczas jazdy, 3 razy bezskutecznie wymieniałem siodełko.Kupiłem lepsze spodenki i zacząłem uzywać maśc na otarcia Sixtus, dzieki niej odczułem poprawę. Ostatnio wyprubowuje RSP z allegro i sprawuje sie też całkiem nieźle. Podobno maść Assos jest najlepsza ale najdroższa. Myslę że jakośc wkładki spodenek też ma kluczowe znaczenie, te najtańsze to tak jakby w jeansach jeżdzić. Warto zainwestować w spodenki. pozdr Maksym

• 3 tygodnie później...
Napisano

ja mam nieco odmienną teorię :woot:

jeżeli jest naprawdę źle robię tak:

Wieczorkiem przemywam obtarte miejsca wodą utlenioną i idę spać w świeżej piżamie :P rano wszystko jest ładnie zasuszone. Prawda jest taka, że jak dużo, baaardzo dużo siedzisz jeździsz rowerze to i tak się obetrzesz. Tym bardziej, jak jeździsz na szosie gdzie znacznie rzadziej podnosi się zadek z siedzonka :/

Napisano

ja mam nieco odmienną teorię :D

jeżeli jest naprawdę źle robię tak:

Wieczorkiem przemywam obtarte miejsca wodą utlenioną i idę spać w świeżej piżamie :confused: rano wszystko jest ładnie zasuszone. Prawda jest taka, że jak dużo, baaardzo dużo siedzisz jeździsz rowerze to i tak się obetrzesz. Tym bardziej, jak jeździsz na szosie gdzie znacznie rzadziej podnosi się zadek z siedzonka :/

Nie zgodzę się. W sezonie jeździłem zazwyczaj 6x na tydzień na szosie, dystanse po 60-80km (a i dłuższe się zdarzały) i tyłek miałem obtarty tylko raz, na zgrupowaniu. :P Także musi to być kwestia odpowiedniego pampersa i siodełka, ale na pewno także wagi (u mnie 60 kg, także trudniej się obetrzeć).

Napisano

ja sam uzywam alantan jezeli po jezdzie mam jakies problemy, wczoraj robilem 150km mtb z kolega i rozmawialem z nim tez na ten temat. Powiedzial mi ze przed jazda smaruje sie... olejkiem do opalania i problemu nie ma w ogole :) ja sie w tym roku przetarlem raz, i to dopiero na trasie grubo ponad 200km :)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Jeśli się często obcierasz to proponuje wizytę u dermatologa bo może po prostu to grzybica-tak, tak często myli się obtarcia z grzybica skory, dla laika jest to jedno i to samo, jeśli przytrafia się sporadycznie to ok, ale jeśli często to należy się tym zainteresować. Ogólnie u dermatologa poprosić o maść TRIDERM (na receptę) ulga po posmarowaniu natychmiastowa, a gojenie bardzo szybkie, nawet na drugi dzień jak jest jeszcze czerwone wystarczy posmarować i można śmigać. Na własną rękę można kopić podobna maść jednak sporo słabszą i jak czuje się że coś się zaczyna obcierać to zawczasu posmarować maścią hydrocortisonum.

po drugie jeśli często się obcierasz to przeprasuj jeśli to możliwe ubranie i bieliznę-wysuszysz/zabijesz grzyby i problem czasem sam zniknie.

Napisano

A, no i nie pluczcie gatek z pampersem (po praniu) w tzw plynie do plukania tkanin(zmiekczajacym typu Lenor itp) - nie zaleca sie plukac w tego typu plynach materialow "oddychajacych" , a wkladka w majtach musi oddychac czyli dobrze odprowadzac pot. Te plyny pogarszaja wlasciwosci tkanin oddychajacych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...