Skocz do zawartości

[Kaseta] Tytanowa kaseta?

inzyniermamon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cena tej kasety jest bardzo zbliżona do ceny łańcucha ConneX Wippermann 9TR Titanium. Moim błędem jest to że nie dodałem, iż chodzi mi o kasetę do cross country, szkoda że xtr ma tylko górne zębatki tytanowe, te których najmniej używam.

Ed.

Ta kaseta która poleciłeś, też nie jest w pełni wykonana z tytanu. Ostatnia zębatka jest wykonana ze stali.

Napisano

Właśnie mnie to ciekawi dlaczego zębatka o najmniejszej liczbie ząbków jest wykonana ze słabszego materiału.

Dla mnie to jest niepojęte dlaczego w XTRze koronki 1-5 które się najszybciej zużywają są ze stali a nie z tytanu.

Napisano

Schwefel - sa ze stali dlatego zebysmy czasem za dlugo nie jezdzili na takiej kasecie. IMO bezsens, ale jak ktos chce lekka kasete to moze sobie sprawic :P

Napisano

Pffff, spece od wytrzymałości materiałów. Proszę o konkretne liczby pokazujące właściwości przemysłowego stopu tytanu i stali z której robione są kasety. A potem porównanie ekonomiczne(bo teraz to ona zastąpiła matematykę na tronie i jest królową wszelkich nauk) - ile kaset tytanowych, a ile stalowych zużyjemy przejeżdżając 30kkm i za które więcej zapłacimy. O ile w przypadku pierwszego pytania nie znam odpowiedzi, bo stal ma pełno stopów, tytan tak samo i ciężko wygrzebać ich właściwości, o tyle w drugim jestem pewien - za przejechanie 30kkm na tytanowych kasetach zapłacimy więcej.

Tak jak mówi Baukan - jedyną widoczną zaletą jest niższa masa tytanu.

Napisano

Napisałem 30kkm czyli 30 tys kilometrów. Może i da się zrobić tyle na jednej. Moje wytrzymywały max 8 tys.

Napisano

na starym rc zrobilem ponad 20k. od tamtej pory nie dojechalem zadnej kasety. jakos tak wyszlo, ze zmienialem z innych przyczyn. znam goscia z kaseta xt, ktory powoli zbliza sie do 30k (jezdzi glownie po miescie, caly sezon, 2 lanuchy).

Napisano

zacząłem już pisać post popierający teorię hudego, ale obawiałem się, że znowu ktoś powie, że po co mieszać naukę do rowerów. :|

ale tutaj (drugi link Lookasa) wszystko jest napisane czarno na białym:

"Titanium is lighter than steel, and is very strong, but it has a much lower resistance to wear, in some cases half that of steel, not good when you consider that a full titanium cassette costs approximately twice the price of a steel version."

a tak BTW, czy ta zakrętka jest plastikowa? rany, nie przejdę na plastiki za chiny ludowe.

Napisano

Czyli reasumując, tytan jest bardzo lekkim i twardym materiałem co czyni go bardzo konkurencyjnym w stosunku do stali, ale podczasz eksploatacji zużywa się dużo szybciej.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...