Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Deore XT 2008 RD-M772 Shadow

MCT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdzieś czytałem, że shadow z założenia był zaprojektowny do jazdy ostrzejszej (DH, FR itp) gdzie prawie z założenia nie stosuje sie manetek DC tylko rapidfire.

Napisano
a słyszał ktoś moze czy maja zamiar? chetnie bym sobie taka kupil, gdyby byla z odwrotna :P

Podobnie jak ja, ale jak ją miałem w ręku zanim sprzedałem to stwierdziłem, że nie daliby rady jak zwykłej prosto przekonstruować pod DC przez tą długą dźwignię o którą zaczepia się linkę, niestety.

Napisano

Ja kupiłem tą przerzutkę w XTRabike i doszła mi w normalnym woreczku foliowym naszego polskiego dystrybutora. Zapłaciłem za nią ok. 170 zł. Spisuje się lepiej niż poprzednia XT [760], może to dlatego że kupiłem ją w wersji top normal (?) W każdym razie na manetkach czuć wyraźniej skok podczas zmiany biegu co pomaga lepiej i przyjemniej wrzucać biegi. Walory estetyczne też są całkiem niezłe. Całość się nie świeci jak przysłowiowe psie jajka. Krzyż na przerzutce wygląda dość krzykliwie niemniej jednak ładnie się komponuje z resztą. Co bardzo ważne, jest lżejsza też o całe 30gram< :P . System shadow faktycznie zmniejsza trochę wychylenie przerzutki, ale chyba tylko cud mógłby i tak ją uchronić gdy się przewracimy na bok (raptem 1cm góra 13mm). W sumie za taką cenę nie narzekam. Wygląda dobrze, stosunkowo szybko zmienia biegi, podczas mocnego ciśnięcia korbą, podczas zmiany biegu potrafi zachrupać. Ogólnie polecam. Daje jej 4.5/6. Trochę się rozczarowałem szczerze mówiąc :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

coz, przymierzam sie do tej przerzutki, mam obecnie alivio 2 letnia, juz chyba czas wymienic, mam problem z wozkiem - nie wiem w ktora opcje wejsc, krotki/sredni/dlugi

drugie pytanie, jako, ze mam obecnie manetki rowniez alivio, wiec zadnych bajerow - wszedzie widze, iz xt shadow poprzez rapid fire sie obsluguje, ale zakladam ze moimi alivio rowniez sobie poradze, zgadza sie :D ?

moze w krotki wozek wejsc ? mam obecnie 8 biegow, z tylu 11-32, z przodu za to planuje wejsc w 44-32-22 ale po edycji najwyzszej z czasem przejsc na 46, wiec pytanie czy na krotkim nie bedzie za ciasno

• Mod Team
Napisano

Ja mam Shadowa z manetkami Alivio i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

I wózek weź długi bo krótki może nie obsłużyć takiego blatu.

Nie ma krótkiego wózka w XT!

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam, przed chwilą otrzymałem nówkę xt shadow sgs i zaobserwowałem coś nieciekawego.

Jest minimalny luz na sworzniach przy korpusie przerzutki, w efekcie koniec wózka rusza się o ok. 1mm.

Czy inni posiadacze shadowa doświadczyli coś podobnego ?

Napisano

Witam.

Też planuję zmianę LX na XT Shadow z powodu "walenia" o ramę (dobrze że oryginalnie jest gumowa osłona to trochę to niweluje). Pytanie do was przy kasecie 11x32 i korbie 22-32-44 lepszy średni czy długi wózek?

Napisano

ja mam XT SHADOW i jak dla mnie jest super tylko trochę głośno wchodzi łańcuch na trzy najmniejsze koronki :) Współpracuje z manetkami Deore i nie ma żadnego problemu !

• Mod Team
Napisano

U mnie nadal wszystko ok.

Co do tego czy średni (krótkiego nie ma w ogóle) czy długi wózek to nie ma znaczenia,

chyba że jeździsz na skrajnych przełożeniach czego się nie powinno robić.

• 3 tygodnie później...
Napisano

a przerzucil sie ktos moze z jakiegos srama na shadowa? jakie wrazenia itp? troche wkurze mnie w sramie to ze jest problem z koleczkami jak sie zuzyja, bo niby sa ale nie wiadomo gdzie i kosztuja gruba kase, a shimanowskie w przypadku gornego koleczka nie bardzo pasuje.

Napisano

Ja też zamówiłem XT CIEŃ :) We wtorek powinienem mieć, ale założe ją dopiero pod koniec tygodnia. Wiąże sie to ze zmianą: kasety, łańcucha, korby, klamek ham. i manetek.

Więc podrzucę to do R99 w Wawie żeby mi to łądnie szybko zmontowali.

Stary osprzęt to DEORE z 2000 roku :) więc chyba odczuję różnicę :D

• 2 tygodnie później...
Napisano
a przerzucil sie ktos moze z jakiegos srama na shadowa? jakie wrazenia itp? troche wkurze mnie w sramie to ze jest problem z koleczkami jak sie zuzyja, bo niby sa ale nie wiadomo gdzie i kosztuja gruba kase, a shimanowskie w przypadku gornego koleczka nie bardzo pasuje.

Jeździłem na x9 kolegi i praca co do shadow'a bardzo podobna. Nawet byłbym nieco w stronę xt, nie wiem czy to przez przywiązanie do swojego roweru, czy przez to, że u siebie mam rapidfire, a kolega jeździ na gripach.

Jeśli ktoś jest przeciwnikiem shimano i woli srama niech wybierze x9.

Jeżeli nie zwraca uwagi na markę to polecam xt shadow, jest nieco tańszy, a działaniem nie ustępuje sramowi.

Napisano

Jutro przesiadam się z SRAM XO na Shimano XTR Shadow. Opiszę wrażenia z jazdy po maratonie we Wrocławiu, do tego czasu uda mi się wyrobić już jakąś konkretną opinię. Wtedy tak jak pytał "tomeks", będę mógł udzielić jakiś konkretnych odpowiedzi.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Niedawno założyłem przerzutkę xt shadow z długim wózkiem i mam duże trudności z jej ustawieniem. Chodzi o to, że jak przerzutka pracuje poprawnie na największych zębatkach kasety to ma problemy z mniejszymi zębatkami. W tym momencie koryguję naprężenie linki na baryłce przy manetce i efekt jest odwrotny (dobrze chodzi na na dole, ale znów przeskakuje na górze). Nie mam już pomysłów jak to ustawić. Może macie jakieś sugestie?

Przerzutki używam z kasetą sram 970 11-32, łańcuchem sram 971 i manetkami sram attack, a korba shimano hone 22/32/44.

Napisano

Długi wózek, łańcuch 104 ogniwa przy ramie 18 cali (sądzę, że krótszy nie może być), a hak wygląda na prosty zresztą nie przypominam sobie aby gdzieś mógł się skrzywić.

Jeśli nic nie wymyślę to najwyżej zaniosę rower do serwisu chociaż tego nie lubię:P

Gość R3surrection
Napisano

zamieniłem lx na shadowa-warto. Brałem długi wózek bo mam korbę 44, ponoć krótki lepiej do 42

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...