przecietny.kolarz Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Cześć, Od kilku lat mam w swojej szosie Endurance kierownicę PRO Vibe 400mm. Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad zmianą, żeby spróbować nieco innego kształtu. W związku z tym, mam do Was dwa pytania: 1. Karbon vs Alu - jeżdżę na dość szerokich oponach, bo 32/34c. Czy w Waszej opinii zmiana z alu na karbon coś wnosi? Nie żebym jakoś bardzo narzekał teraz na komfort, ale wiadomo że czasami dopóki się nie poczuje różnicy, to można nie mieć świadomości że może być lepiej. 2. Szerokość - jestem bardzo wąski w barkach, ale mimo zawsze jeździłem na kierownicy 400mm i w sumie mi pasuje. Czy podążacie za trendem wąskich kierownic, czy macie swój ulubiony rozmiar? Z jednej strony bym chętnie spróbował, a z drugiej nie chce ryzykować kupna drogiej kierownicy karbonowej w innym niż mi znany. W Gravelu miałem 420mm, ale to trochę inny rower i sposób jazdy. Kupować kilku rozmiarów alu na próbę nie mam ochoty. Cytuj
Mihau_ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1. Może nie kierownica ale karbonowy kokpit - to jak karbon pracuje realnie można zauważyć wyłącznie jadąc na dropach. 2. Nie jesteśmy zawodowcami, szerokość kierownicy ma pasować do szerokości barków, zapewniać komfort i nie utrudniać oddychania. 1 Cytuj
D1ckSteele Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Cytat 1. Może nie kierownica ale karbonowy kokpit - to jak karbon pracuje realnie można zauważyć wyłącznie jadąc na dropach. Mam to samo spostrzeżenie po przesiadce z aluminiowej na karbonową zintegrowaną, na dropach poczujesz różnicę. Dodatkowo kiera o kształcie parapetu dla mnie jest lekko wygodniejsza w górnym chwycie. Różnica jest zauważalna ale nie jest to jakiś game changer pamiętam większy zysk komfortu ze sztycy karbonowej. Co do szerokości to miałem 420mm i 380mm, jedno i drugie mi siedziało. Nie wiem czy byłbym w stanie powiedzieć o którejś z nich że była lepsza/wygodniejsza. 1 Cytuj
Chociemir Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Czy rower ma karbonową ramę? Bo jeśli nie, to w zasadzie nie ma sensu taka wymiana. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Rama jest aluminiowa. Dlaczego uważasz że decyzja powinna od tego zależeć? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi