Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Kupiłem rower po wypadku z napędem grx. Wymieniłem krzywy hak przerzutki oraz wózek tylnej przerzutki wraz ze sprężyną napinającą. Po montażu okazuje się, że coś jest nie tak. 

Na małych zębatkach wydaje się ok, ale przy przerzucaniu na wyższe, kółko przerzutki zaczyna kolidować z zębatkami. Nie da się tego wyregulować, bo śruba regulująca jest już wkręcona na maksa.

Poza tym po zrzuceniu na mniejszy blat z przodu łańcuch staje się zupełnie luźny. Zprawdziłem długość łańcucha i wg. instrukcji shimano jest ona za krótki o jedeno oczko, co jest dziwne bo rower jest prawie nowy i łańcuch jest fabryczny.

Ogólnie wygląda to chyba tak jakby przerzutka nie napinała odpowiednio łąńcucha. Ale sprawdziłem z instrukcją shimano i wydaje mi się, że nie popełniłem błędu przy montażu wózka i sprężyny. 

Czy ktoś może mi powiedziec o co tu chodzi? 

20260816_130335.jpg

20260816_124836.jpg

20260816_130647.jpg

20260816_131131.jpg

Edytowane przez motobecane_
Napisano

Prosta sprawa. To co jest na zdjęciu nie ma prawa działać, bo masz tam hak direct mount oraz przerzutkę która do takiego nie pasuje. Musisz zmienić albo hak na zwykły albo przerzutkę na np wymienioną RD-RX820 ale ze zdemontowanym kolankiem.

Napisano
17 minut temu, leejoonidas napisał:

RX 820 obsłuży 2x12 z tym samym hakiem. 

Tylko w przerzutce trzeba zdjąć link łączący z hakiem przerzutki.

Screenshot_20260816_155746_Samsung Internet.jpg

Tak to zrozumiałem, ale czy jest szansa, żeby moją przerzutkę 822 zamontować do tego roweru?

Napisano

Założyć zawsze jest szansa, ale sam się przekonałaś że z tym hakiem który masz nie będzie to dobrze działać.

Potrzebujesz krótki hak do tej przerzutki która jest przeznaczona do napędu z jedną zębatką z przodu. Mniej więcej taki hak jak na zdjęciu  poniżej.

Screenshot_20260816_162654_Samsung Internet.jpg

Napisano

Tu raczej chodzi o coś innego niż samo założenie. Przerzutka 822 jest zaprojektowana z myślą o napędach 1x12 i dedykowana kasetom o szerokim zakresie. Im kaseta ciaśniej zestopniowana tym może być gorzej z jakością pracy na wolnych biegach.

Odpowiedź brzmi nie wiem / ryzyk fizyk.