motobecane_ Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) Kupiłem rower po wypadku z napędem grx. Wymieniłem krzywy hak przerzutki oraz wózek tylnej przerzutki wraz ze sprężyną napinającą. Po montażu okazuje się, że coś jest nie tak. Na małych zębatkach wydaje się ok, ale przy przerzucaniu na wyższe, kółko przerzutki zaczyna kolidować z zębatkami. Nie da się tego wyregulować, bo śruba regulująca jest już wkręcona na maksa. Poza tym po zrzuceniu na mniejszy blat z przodu łańcuch staje się zupełnie luźny. Zprawdziłem długość łańcucha i wg. instrukcji shimano jest ona za krótki o jedeno oczko, co jest dziwne bo rower jest prawie nowy i łańcuch jest fabryczny. Ogólnie wygląda to chyba tak jakby przerzutka nie napinała odpowiednio łąńcucha. Ale sprawdziłem z instrukcją shimano i wydaje mi się, że nie popełniłem błędu przy montażu wózka i sprężyny. Czy ktoś może mi powiedziec o co tu chodzi? Edytowane 14 godzin temu przez motobecane_ Cytuj
wolek Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Zweryfikuj co masz i co kupiłeś. RX822 jest do napędów jednorzędowych. Może podaj od razu model roweru. Cytuj
motobecane_ Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Ciekawe. Model to Cube Nuroad Race FE (2025) i według specyfikacji powinna tam być przerzutka rx-820, ale na mojej jak byk jest napisane 822 Cytuj
cervandes Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Prosta sprawa. To co jest na zdjęciu nie ma prawa działać, bo masz tam hak direct mount oraz przerzutkę która do takiego nie pasuje. Musisz zmienić albo hak na zwykły albo przerzutkę na np wymienioną RD-RX820 ale ze zdemontowanym kolankiem. Cytuj
motobecane_ Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu I ta przerzutka rx822 z innym hakiem obsłuży napęd 2x12? Cytuj
leejoonidas Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) RX 820 obsłuży 2x12 z tym samym hakiem. Tylko w przerzutce trzeba zdjąć link łączący z hakiem przerzutki. Edytowane 11 godzin temu przez leejoonidas Cytuj
motobecane_ Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 17 minut temu, leejoonidas napisał: RX 820 obsłuży 2x12 z tym samym hakiem. Tylko w przerzutce trzeba zdjąć link łączący z hakiem przerzutki. Tak to zrozumiałem, ale czy jest szansa, żeby moją przerzutkę 822 zamontować do tego roweru? Cytuj
leejoonidas Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Założyć zawsze jest szansa, ale sam się przekonałaś że z tym hakiem który masz nie będzie to dobrze działać. Potrzebujesz krótki hak do tej przerzutki która jest przeznaczona do napędu z jedną zębatką z przodu. Mniej więcej taki hak jak na zdjęciu poniżej. Cytuj
cervandes Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Tu raczej chodzi o coś innego niż samo założenie. Przerzutka 822 jest zaprojektowana z myślą o napędach 1x12 i dedykowana kasetom o szerokim zakresie. Im kaseta ciaśniej zestopniowana tym może być gorzej z jakością pracy na wolnych biegach. Odpowiedź brzmi nie wiem / ryzyk fizyk. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi