omenoso Napisano wczoraj o 19:32 Napisano wczoraj o 19:32 (edytowane) Heja, mam taki problem, że nie umiem wybrać dobrej ramy dla mnie. Przesiadam się z MTB(merdia, big nine.300 roz. M) na Gravela, wybrałem Rometa Boreas 2 i szukam dobrego rozmiaru. W planach mam jazdę raczej ~100km, czasem bikiepacking na dwa-trzy dni. Mój wzrost 170cm, przekrok 78cm, nie do końca wiem co miałbym więcej podać, wokół technikaliów jestem zielony. Wklejam też geometrie, która znalazłem na stronie Rometa. Edytowane wczoraj o 19:34 przez omenoso Cytuj
chester_jds Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Jeśli to ma być ten rower, z jednego z tych wymiarów to sam widzisz, że wyłącznie S może się nadać, kolejne są za duże, mniejszych tabelka nie przewiduje. Tuning i tak sobie zrobisz siodełkiem (góra/dol, przód/tył, kąt) i mostkiem (długość, kąt), oraz w ograniczonym zakresie podkładkami pod mostkiem (w sensie tylko ewentualne obniżenie). osobną sprawą będzie to, jak Twoje ciało zaakceptuje określoną pozycję na rowerze, inną od dotychczasowej. Cytuj
omenoso Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu (edytowane) Mhm rozumiem, czyli tak naprawdę tabelki nie kłamią i nie ma co wychodzić przed szereg. Nawet jak jest się gdzieś blisko granicy dwóch rozmiarow. Dziękuję ci za odpowiedź. Edytowane 15 godzin temu przez omenoso Cytuj
chester_jds Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Co do zasady tabelki podaje producent zgodnie z najlepszą wiedzą jego projektantów. Ale - ważne - podaje to dla większosci przyszłych użytkowników, z podobnymi proporcjami ciała i podobną elastycznością. Ludzie pod względem proporcji mieszczący się gdzieś na brzegach krzywej Gaussa, albo mający indywidualne ograniczenia gibkości niekoniecznie muszą wpisać się w te tabelki z marszu. Dlatego najlepiej z tabelki wybrać sobie pasujący pod własny wymiar, a następnie przed zakupem wypróbować, czy dobrze leży (najlepiej na dystansie ponad godzinnym, aby dało się zaobserwować ewentualne niewygody. Jest pole do rozkminy, gdy jesteś gdzieś idealnie na granicy rozmiarów i wówczas najlepiej empirycznie się p4zekonac do mniejszego lub większego, ale jeśli Twój wzrost versus tabelka plasuje Cię idealnie w konkretny rozmiar, ten próbuj. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi