xnx3000 Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca Dzień dobry, ktoś ma doświadczenia z firmą, w przypadku, gdy z różnych względów nie ma mowy o gwarancji? Mają dogadane z firmami rowerowymi i uznają, czy robią problemy? Karbonowa rama pęknięta w miejscu największych napięć, tj. łączenie pod siodłem i tylny trójkąt. Zero uderzeń. z, Cytuj
luker7 Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca Nie zbyt dużo doświadczenia w tym temacie ale dużo zeleży od marki roweru i czy to będzie rower z polskiej dystrybucji. Cytuj
dragonek Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca Pamiętaj aby zgłosić reklamację z tytułu rękojmi bezpośrednio do centrumrowerowe (niezgodność towaru z umową, ukryta wada fabryczna). Centrumrowerowe zapewne wyśle rower do producenta aby sprawdzili czy Twoje żądanie jest podstawne. To o czym żaden sklep Ci nie powie: wg przepisów gdy zgłaszasz reklamację z tytułu rękojmi to sklep ma obowiązek bezpłatnie odebrać od Ciebie rower. Poniżej i w załączeniu przydatny poradnik UOKiKu: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/ cdf6c415.pdf 3 Cytuj
michalr75 Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca @dragonek W przypadku niezgodności towaru z umową, odpowiedzialność ponosi sprzedawca a nie producent. Sprzedawca musi udowodnić że wada powstała z Twojej winy. Jeśli nie jest w stanie udowodnić, powinien przyjąć roszczenie i odpowiednio zareagować. Często sprzedawcy robią triki, wysyłając towar do analizy do producenta, choć w przypadku tego typu reklamacji, producent nie ma tu nic do gadania. Ja bym zgłaszał z niezgodności towaru z umową - niech udowadniają że uszkodzenie powstało z winy użytkownika - powodzenia. Użytkownik mówi że jeździł normalnie i rama pękła. 19 godzin temu, xnx3000 napisał: ktoś ma doświadczenia z firmą, w przypadku, gdy z różnych względów nie ma mowy o gwarancji? Dlaczego nie ma mowy o gwarancji? Cytuj
dragonek Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca @michalr75 roweru nigdy nie reklamowałem, ale z mojego doświadczenia z innymi produktami w ramach rękojmi, zawsze sprzedawca wysyłał go do producenta albo autoryzowanego serwisu aby potwierdził moje żądanie. Finał bywał różny. Cytuj
michalr75 Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca (edytowane) Bo sprzedawcy tak robią, unikając w ten sposób odpowiedzialności za sprzedawany towar i podpierając się opinią producenta, która często jest negatywna dla konsumenta. A nie tak działa niezgodność z umową. Tyle że sprzedawcy liczą ze konsument nie zna przepisów. Ostatnio jedna z firm odrzuciła moje roszczenie gwarancyjne zwykłe - więc zareklamowałem w ramach niezgodności z umową (odrzucenie zwykłego roszczenia gwarancyjnego nie powoduje niemożności wystąpienia z roszczeniem o niezgodność z umową - to bardzo ważne - to są dwa oddzielne tryby). I znów była gadka sklepu że producent to, producent tamto - wiec napisałem im że producent tu nie decyduje, bo odpowiedzialność leży po stronie sprzedającego, podałem odpowiedni paragraf z ustawy itd. I od razu zmieniła się narracja - sklep podjął się bezpłatnej naprawy wady fabrycznej i odesłał naprawione urządzenie na swój koszt. Więc nie można dać się zbyć, niezgodność z umową ma swoje zapisy ustawowe, trzeba się na nie powołać przy roszczeniu i niech sprzedawca udowadnia że źle użytkowałem rower (w tym przypadku). Mało tego - sprzedawca ma ograniczony czas na odpowiedź na takie roszczenie - jak się nie wyrobi to znaczy że akceptuje roszczenie i powinien naprawić, wymienić towar albo zwrócić kasę. Edytowane 26 Czerwca przez michalr75 2 Cytuj
dragonek Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca Niestety takich świadomych swoich praw konsumentów jest niestety mało. Cytuj
nossy Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca A czy to nie jest tak, że w tyt. rękojmi odpowiedzialność spada na sprzedawcę w przypadku wady ukrytej ( o której wiedział i zataił przed kupującym)? ....nie wiem , nie znam się, tak usłyszałem tylko od prawnika występującego w sprawie więc jestem ciekaw. Cytuj
michalr75 Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca Tak naprawdę to już nie funkcjonuje termin rękojmia w transakcjach między konsumentami prywatnymi a sprzedawcą - to się teraz nazywa "niezgodność towaru z umową" - i odpowiedzialność w przypadku takiego typu roszczeń spada w pełni na sprzedającego, bez względu czy to jest wada ukryta, czy wynika z innych okoliczności. Jako przykład podam urządzenie w którym padła bateria przed upływem 2 lat od zakupu. Czy to jest wada ukryta? Raczej nie - po prostu bateria się zwyczajnie popsuła, może była źle zamontowana, albo wcześniej przechowywana w nieodpowiednich warunkach - tutaj trudno to zbadać. Sprzedawca odrzucił reklamację zwykłą, powołując się na bliżej nieokreślone ograniczenie gwarancji w przypadku baterii narzucane przez producenta. Ja się nie zgadzam z takim podejściem, bateria powinna wytrzymać te minimum dwa lata, wiec przeszedłem na roszczenie w trybie niezgodności z umową, zrzucając odpowiedzialność na sprzedawcę, który próbował się migać przenosząc odpowiedzialność na producenta, a ten ostatni standardowo odrzucił roszczenie. 2 Cytuj
Bikepit Napisano 14 Lipca Napisano 14 Lipca (edytowane) Mi i znajomemu pękł elektryk. Marki znanej, która chwilowo przechodzi restrukturyzację. od 2 miesięcy kopiemy się z nimi... rowery pękły na spawach. u mnie w okolicach kieszeni na baterie, w drugim za linkiem horsta rura podsiodłowa. Klasyka gatunku - przez spaw idzie rysa. Reklamacje są odrzucane, bo rama porysowana, bo korba porysowana, bo gwint uszkodzony, bo jest za dużo piachu i brudu a rower miał zostać dostarczony umyty. jak się okazało i wynika z analizy wszystko co piszą generuje Ai na podstawie zdjęć i sobie sam wymyśla teorie. Np. korba która wg nich jest porysowana - ma ślady po taśmie zabezpieczającej - Ai to interpretuje jako uszkodzenia.... itd... itd... kopanina z koniem. Dzisiaj idę do prawnika z tym. To są jakieś jaja. Edytowane 14 Lipca przez Bikepit Cytuj
marcin_ostrów Napisano 14 Lipca Napisano 14 Lipca Jeśli chodzi o problemy pozakupowe to z CR nie jest wesoło z tego co słyszałem . A jak jeszcze jest problem z producentem czy dystrybucją , to w ogóle . Do NS i Rondo z tego co się orientuje nie można dokupić dosłownie niczego .Ramy YT w CR najczęsciej były mocno zdekompletowane , bez małych, specyficznych części . No i słynna akcja z Giantami , chyba z włoskiego rynku - CR odsyłało do Gianta PL , a ten kwitował dyskusję krótko - nie obsługujemy rowerów z obcej dystrybucji .... Cytuj
Eathan Napisano 14 Lipca Napisano 14 Lipca @marcin_ostrów z Rondo to nie dało się dokupić części nawet jak nie było problemów. I dla jasności nie mówimy o niczym wyszukanym. Na przykład chciałem mostek o innej długości niż fabryczny. Chciałem taki sam, żeby kolory pasowały, było zgodnie z oryginałem, etc. Zapomnij! Cytuj
Bikepit Napisano Czwartek o 09:41 Napisano Czwartek o 09:41 no niestety ciekawie nie jest. z tego co widzę na necie coraz więcej negatywnych komentarzy i pomyj wylewa się na obsługę posprzedażową CR...Sklep wysłał mi z działu reklamacji pismo, i zdjęcie licznika że dużo jeździłem i przez to pękła rama a że tak długo jeździłem to przecież powinienem był to zauważyć wcześniej ? XD ...trochę się logika chatowi GPT pokręciła... czarno to widzę - na razie odrzucili gwarancje, ale będę próbował z tyt. rękojmi. Pękło centralnie przez środek spawu, firma która spawa rowery ewidentnie stwierdziła, że to wina materiałowo-produkcyjna.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi