Nubian Napisano Sobota o 13:05 Napisano Sobota o 13:05 (edytowane) Cześć wszystkim. Kupiłem rower Radon JEALOUS AL 8.0. Generalnie rower po przyjeździe do Polski był jeszcze w serwisie, niby wszystko gra. Oczywiście zachciało mi się kombinować z wysokością kierownicy i po ponownym złożeniu wszystkiego (sterow itp), zaintrygowała mnie szczelina pomiędzy widelcem, a ramą. Próbowałem kombinować, ale mam wrażenie jakby sama dolna bieżnia sterów miała lekka lukę i nie dociska do końca. Próbować to naprawić czy olać sprawę? Generalnie cały otwór tak z przodu wynosi z 3mm, natomiast od strony ramy 2mm. (Z przodu wejdzie zapałka z lekkim luzem, z tylu juz trzeba wciskać lekko). Pozdrawiam Edytowane Sobota o 13:15 przez Nubian Cytuj
Dokumosa Napisano Sobota o 14:26 Napisano Sobota o 14:26 To się da ogarnąć tylko frezem do główki ramy. Niektóre, najlepsze warsztaty to mają. Kilka min. roboty. Cytuj
raven82 Napisano Sobota o 15:56 Napisano Sobota o 15:56 zależy od producenta, po prostu wcześniej nie zwróciłeś uwagi, na oficjalnych zdjęciach na stronie też jest taka szpara tu wygląda, że to zależy od wysokości bieżni sterów Cytuj
pecio Napisano Sobota o 16:01 Napisano Sobota o 16:01 Może to złudzenie ale wydaje mi się , że bieżnia nie jest do końca "dobita" do widła. 1 Cytuj
Nubian Napisano Sobota o 16:08 Autor Napisano Sobota o 16:08 (edytowane) Na zdjęciu widać, że ta bieżnia jakby nie do końca dochodzi do końca czyli do korony widelca. Pytanie czy ona faktycznie ma się liclować z tą korona? A jak niekoniecznie to czy taka odległość w ogóle może być. Bo jakby do końca doszła to na pewno trochę i ta cala szczelina miedzy korona, a ramą by się zmniejszyła. Teoretycznie można spróbować ja nabić do końca, ale nie mam czym 😕 a może ona faktycznie juz do konca siedzi? Tu wlasnie pytanie czy jest tk na tyle wazne zeby sobie zawracać tym glowe. @pecio No właśnie nie dochodzi. Jest tam trochę luzu. Może moje pytania są prozaiczne, ale to mój pierwszy rower od xx lat i trochę jeszcze nie ogarniam do końca budowy tego wszystkiego😅 Edytowane Sobota o 16:22 przez Nubian Cytuj
Dokumosa Napisano Sobota o 17:03 Napisano Sobota o 17:03 Jeśli bieżnia oparta jest na koronie widelca i nadal jest szpara, w dodatku inna z przodu i inna z tyłu to gniazdo jest krzywo i zbyt płytko wyfrezowane. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 18:59 Napisano Sobota o 18:59 (edytowane) @Nubian jak jesteś z Podhala to nie ma problemu . Mogę podjechać . Mam szpej do nabijania i ewentualnego frezowania główki. Ale pierwsze to bym sprawdził poprawność i równomierność nabicia bieżni. Potem można sprawdzić gniazda w główce . Pytanie też czy łożyska są poprawnie dobrane , kąty i inne specyficzne dla danego modelu roweru parametry. Jest wiele zmiennych w wydawałoby się tak prostej czynności. Teoretycznie nowy rower więc zakładam ,że łożyska są poprawne. 😁 Edytowane Sobota o 19:03 przez pecio Cytuj
Nubian Napisano Niedziela o 13:24 Autor Napisano Niedziela o 13:24 Niestety, Śląsk. Ale dziękuję za inicjatywę, bardzo mi miło :). Łozyska raczej poprawnie dobrane. Generalnie nic tam innego nie widziałem niepokojącego. Za wyjątkiem tej bieżni. Postaram się może znaleźć jakąś rurę i trochę "chałupniczo" spróbować to dobić. Ewentualnie napisze do bike-discount.de czy tak powinno być i co z tym zrobić. Jakby się okazało, że do frezowania to znacie jakieś sposoby jakby to uszczelnić, aż tego nie zrobie? Jakis oring? 🤔 Cytuj
Dokumosa Napisano Niedziela o 14:02 Napisano Niedziela o 14:02 Nie ma sensu uszczelniać na siłę. Woda bedzie dostawać się górą i zostawać w dolnym łożysku. Smarować i zaglądać raz na sezon. Niemniej jesli masz krzywo wytresowane gniazdo dolnego łożyska to lepiej to zrobić jak najszybciej żeby łożysko nie zaczęło pracować wewnatrz gniazda robiąc z niego elipsoidę. 1 Cytuj
pecio Napisano Niedziela o 15:25 Napisano Niedziela o 15:25 (edytowane) 2 godziny temu, Nubian napisał: Postaram się może znaleźć jakąś rurę i trochę "chałupniczo" spróbować to dobić. Jeżeli już jesteśmy przy rękodziele artystycznym 😁 to do tego typu naparzanka po bieżni polecam kawałek rury pcv kanalizacyjnej fi 50 (idealnie pasuje i nie robi żadnej szkody ) oraz drewnianą lub gumową puckę ( w ostateczności młotek i przez drewienko lub na płasko 😁 ) Jak to nic nie da , będzie tak jak pisze @Dokumosa , "wujowo" 😉 wyfrezowane gniazdo . A to już jest bardzo źle bo masz inne kąty na górze i na dole . Sterówka będzie zmuszać łożysko do naprostowania a za tym idzie wyrobienie feralnego gniazda w główce. Najlepiej byłoby to wszystko rozebrać i zrobić doktorata z suwmiarką w rączce. Edytowane Niedziela o 15:39 przez pecio Cytuj
Nubian Napisano Niedziela o 22:33 Autor Napisano Niedziela o 22:33 Spod wygląda tak: Pomimo, że bieznia faktycznie moglaby dalej dojść do końca to generalnie jest równo. Po prawej i po lewej ta sama odległość. I tak jak nałożę na to główke ramy to odległość tej całej szczeliny tez jest równa. Problem pojawia się jak chce założyć tą górna część sterów na rurę sterowa. Jak to prostuje, żeby wszystko weszło to automatycznie wypycha mi główke ramy do góry co tworzy większą szczelinę z przodu. Całość dobrze widać na filmiku: https://youtube.com/shorts/4jt0JJip7DQ Cytuj
pecio Napisano Poniedziałek o 06:59 Napisano Poniedziałek o 06:59 (edytowane) Wsadź samo łożysko dolne do gniazda i zobacz jak siedzi względem rantów główki. Czy jest tam stabilne i są jednakowe wysokości dookoła. Zmierz też z ciekawości w kilku punktach suwmiarką wysokość główki . Edytowane Poniedziałek o 07:03 przez pecio Cytuj
gnomon Napisano Poniedziałek o 09:13 Napisano Poniedziałek o 09:13 MH-P16 aka Chinski gniot w sterach tego łozyska sa tez 2 wersje z wew kątem 36 jak i 45....to powinno być 45 ale.....;-) Może warto też sprawdzic czy bieżnia pasuje do tego łozyska kątem, tj czy jest ona 36 czy 45stopni. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Poniedziałek o 10:02 Napisano Poniedziałek o 10:02 Jak kupowałem do siebie stery, to złożyłem z dwóch chińskich zestawów, bo bieżnia od jednego zestawu, pasowała do łożyska z drugiego 🤣 W zestawie do siebie nie pasowały 😉 Cytuj
Pietrash Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Bieżnię na amortyzatorze możesz dobić za pomocą rury kanalizacyjnej. Ja tak montowałem swoją. Użyłem takiej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi