Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. Po to są testy, żeby wyłapać i naprawić wszystko, co nie działa tak, jak powinno 🙂 Jestem Ci bardzo wdzięczny za te uwagi!

1. Zobaczę Twój przykład i się do niego odniosę.

Żeby jeszcze doprecyzować: zamysł jest taki, że po wczytaniu pliku GPX z trasą (która nie znajduje się w Twojej aktualnej lokalizacji - np. jesteś w domu), aplikacja powinna wyświetlić samą trasę na mapie. Jeśli rozpoczniesz nawigację, aplikacja ma poprowadzić Cię do pierwszego punktu z GPX - co według mnie jest logiczne.

2. Punkty 2 i 3 - poprawka powinna pojawić się jeszcze dziś. 

Edytowane przez FreeBikeGPS
Napisano
W dniu 8.06.2026 o 19:57, FreeBikeGPS napisał:

Heatmapa

chodzi o pokazywanie na mapie kolorkiem gdzie się jeździ najczęściej na podstawie wcześniejszych tras. 

Fajne byłoby też tworzenie własnych odcinków z nazwą, kierunkiem i opisem/zdjęciem - taka notatka na przyszłość dla siebie lub do podzielenia się z innymi. 

Heatmapa najlepiej też dodatkowa - publiczna dla danego typu roweru czy trasy (szosa, grawel, MTB, enduro na przykład). 

Interfejs powinien być minimalistyczny aby maksymalizować mapę, koniecznie przyciski zoom + i -, zoom dynamiczny do prędkości, zoom tymczasowe oddalenie do podglądu większego obszaru. 

Przesuwanie jednym palcem tymczasowe z auto-powrotem do pozycji GPS po chwili. Taka opcja magnes do gpsa. 

Interfejs też poziomy - z informacjami na bokach wtedy. Z możliwością zablokowania w poziomie. 

Zobacz jak działa interfejs, możliwości konfiguracji profili i mnogość map do wyboru i rejestracja trasy w OSMAND, Heatmapa i ścieżki TrailForks, odcinki i Heatmapa Strava, używanie czujników i nakładka pogody sat w Urban Biker i zrób kompilację 😁 

Napisano
9 minut temu, FreeBikeGPS napisał:

zamysł jest taki, że po wczytaniu pliku GPX z trasą (która nie znajduje się w Twojej aktualnej lokalizacji - np. jesteś w domu), aplikacja powinna wyświetlić samą trasę na mapie.

Tylko jej nie wyświetla i tu jest cały problem 🙂.

Cytat

Interfejs powinien być minimalistyczny aby maksymalizować mapę, koniecznie przyciski zoom + i -, zoom dynamiczny do prędkości, zoom tymczasowe oddalenie do podglądu większego obszaru. 

Przesuwanie jednym palcem tymczasowe z auto-powrotem do pozycji GPS po chwili.

To już byłby full wypas! 

Napisano

Cześć, dzięki za podpowiedzi! Zaraz napiszę, co się da, a co nie. :)

Cytat

chodzi o pokazywanie na mapie kolorkiem gdzie się jeździ najczęściej na podstawie wcześniejszych tras. 

To wymaga przechowywania Twoich danych tras na serwerach - żeby nie obciążać za bardzo aplikacji - nie wchodzi w grę, bo jest sprzeczne z filozofią mojej aplikacji.

Cytat

Heatmapa najlepiej też dodatkowa - publiczna dla danego typu roweru czy trasy (szosa, grawel, MTB, enduro na przykład). 

Niestety, podobnie jak wyżej. Nie mogę otwierać funkcji społecznościowych, bo wymaga to logowania i przechowywania danych na serwerach.

Cytat

100% zgoda, pracuję nad jego poprawą.

Cytat

Przesuwanie jednym palcem tymczasowe z auto-powrotem do pozycji GPS po chwili. Taka opcja magnes do gpsa. 

100% zgoda, pracuję nad tym.

Cytat

Interfejs też poziomy - z informacjami na bokach wtedy. Z możliwością zablokowania w poziomie. 

Na dziś interfejs jest pionowy, do rozważenia w przyszłości.

To jest jednoosobowy projekt - z założenia ze wszystkimi funkcjami (nie licząc map offline) gratis. Dodając koszty dodatkowych serwerów, musiałbym przerzucić je na użytkowników i wprowadzić opłaty. Bardzo mi zależy, żeby każdy mógł korzystać z aplikacji za darmo online, w pełnej funkcjonalności. Bez śledzenia, bez profilowania i bez reklam.

Napisano
Godzinę temu, chudzinki napisał:

Tylko jej nie wyświetla i tu jest cały problem 🙂.

Problem był w formacie danych LocusMap (Garmin i Strava). Żeby to poprawić, muszę dokładnie wiedzieć, czego oczekujesz po wczytaniu zewnętrznego GPX:

• Chcesz widzieć trasę (to na 100% 😊)

• Chcesz pojechać do najbliższego punktu tej trasy?

• Chcesz wiedzieć, jak długi był ten odcinek / jak szybko go pokonałeś?

• Co innego?

Dzieki za odpowiedz! 

Napisano

Powinna wyświetlać się cała trasa z możliwością jej przesuwania, zmieniania skali i wyświetlania podstawowych informacji o niej.

A po włączeniu nawigacji powinno po tym śladzie prowadzić. Po zakończeniu podsumowanie tego co się przejechało.

To jest chyba standard w tego typów appkach 🙂.

Napisano
Cytat

A po włączeniu nawigacji powinno po tym śladzie prowadzić. Po zakończeniu podsumowanie tego co się przejechało.

Nigdy nie byłem profesjonalnym użytkownikiem np. MTB, więc być może moje pytania wydają Ci się głupie - co jest zrozumiałe. Dlatego proszę o wyrozumiałość.

Muszę wprowadzić tu logikę. Jeśli masz trasę na punktach B - C - D - E - F i rozpoczynasz ją w punkcie A, to jak chcesz, żeby nawigacja się zachowywała? Dla mnie powinna prowadzić Cię do najbliższego punktu z trasy B - C - D - E - F i tam powinna się rozpocząć. 

Twoja trasa (np. z przesłanego GPX) miała około 2000 punktów na mapie. Chcesz przesuwać ją palcem po mapie tak, żeby łapała najbliższą inną drogę?

Cytat

Dla tras wyznaczonych w mojej aplikacji będzie to działać już od dzisiejszego update (wdrożyłem dużo poprawek w wyznaczaniu trasy i ręcznym przenoszeniu waypointów) - problem dotyczy danych zewnętrznych. Teraz mam wybór: zostawić to tak, jak jest (czyli tylko dane z mojej aplikacji, z możliwością importu/eksportu wewnętrznego), czy otworzyć się na zewnętrzne firmy, dodając masę funkcji dla zewnętrznych GPX (co sie da zrobic tylko trzeba czasu)?

WhatsApp Image 2026-06-10 at 12.17.07.jpeg

Napisano
Cytat

Twoja trasa (np. z przesłanego GPX) miała około 2000 punktów na mapie. Chcesz przesuwać ją palcem po mapie tak, żeby łapała najbliższą inną drogę?

Nie nie nie.

Chodzi tylko o to żeby po wgraniu GPX i w trakcie nawigowania można było sobie popatrzeć na mapie jak przebiega, pomniejszyć i powiększyć.

Cytat

Jeśli masz trasę na punktach B - C - D - E - F i rozpoczynasz ją w punkcie A, to jak chcesz, żeby nawigacja się zachowywała? Dla mnie powinna prowadzić Cię do najbliższego punktu z trasy B - C - D - E - F i tam powinna się rozpocząć. 

Tego do końca nie rozumiem. 

Ja osobiście nie potrzebuję nawigowania do miejsca rozpoczęcia śladu, ale już po nim.

Cytat

Teraz mam wybór: zostawić to tak, jak jest (czyli tylko dane z mojej aplikacji, z możliwością importu/eksportu wewnętrznego), czy otworzyć się na zewnętrzne firmy, dodając masę funkcji dla zewnętrznych GPX (co sie da zrobic tylko trzeba czasu)?

A to już nie wiem 🙂.

Żeby nie było - moje doświadczenie to głównie Locus, trochę Komoot, trochę chińskich liczników i ostatnio Explore 2.

Napisano
Cytat

Nie nie nie.

Chodzi tylko o to żeby po wgraniu GPX i w trakcie nawigowania można było sobie popatrzeć na mapie jak przebiega, pomniejszyć i powiększyć.

OK... ufff... dla wewnętrznych GPX powinno być dziś już dużo lepiej.

Co do reszty: wgram dziś update (dość duży) z poprawkami ustalania tras i widoku mapy w trakcie nawigacji. Chętnie usłyszę Twoje zdanie. 

Napisano (edytowane)

Poniżej przykład. Waypointy, które ustawisz, możesz swobodnie przeciągać po mapie, planując trasę, a nowa trasa jest wyliczana na bieżąco. W trakcie trasy też jest możliwe dodawanie nowych. 😊 

WhatsApp Image 2026-06-10 at 12.52.40.jpeg

Edytowane przez FreeBikeGPS