Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej!

Od dłuższego czasu pracuję nad aplikacją sportową  https://athletove.com/ - domyślnie była to aplikacja stricte rowerowa, ale jak zobaczyłem ile rzeczy, danych, analityki można wyciągnąć z takich źródeł jak: HR, prędkość, moc, itp., postanowiłem dodać inne sporty endurance, triathlon, bieganie, pływanie, siłownię itp... 😅 Na razie aplikacja jest dostępna jako WEBowa oraz PWA (progressive web app - czyli taka namiastka aplikacji mobilnej), więc można korzystać na telefonie praktycznie jak z normalnej aplikacji Android. Apka mobilna na android/IOS będzie robiona w następnych miesiącach gdy dostanę zielone światło od Strava. Aplikacja całkowicie darmowa, dopóki środków starczy - pewnie śmiało jestem w stanie sam utrzymać kilka tysięcy aktywnych userów bez żadnych opłat, a jeżeli aplikacja przebije moje najśmielsze oczekiwania - to będziemy wtedy myśleć, mam wrażenie, że dobry produkt zawsze broni się sam więc mój priorytet to dowieźć coś fajnego :) 

Szukam na ten moment ~7-8 osób (aktualnie limit developera Strava to 10 połączonych osób, prosić o wyższy limit można dopiero po osiągnięciu 10 userów...) , które są czymś takim zainteresowane - zależy mi głównie na feedbacku, opiniach, pomysłach, trudno mi oceniać krytycznie własne dziecko więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wytknięciu błędów :D. Nie potrzebuję fanów ani recenzji 5/5. Potrzebuję szczerych uwag typu: „nie rozumiem tego wykresu”, „import się wywalił”, „brakuje mi X”. Fajnie jakby to były aktywne osoby, które dużo kręcą - bo wtedy dopiero widać ten potencjał analityki jaki drzemie w Athletove.

Natomiast nie ma limitu dot. wgrywania własnych aktywności, więc jak limit strava się skończy, to można pobrać z ich strony plik .zip ze wszystkimi aktywnościami i w panelu "integracje i import" wgrać je wszystkie za jednym razem do aplikacji bez żadnego limitu :) Domyślnie po podłączeniu ze Strava, po zakończeniu treningu od razu aktywnośc jest zaciągana do aplikacji i wszystkie dane są aktualizowane.

Dlaczego w ogóle to robię: Nie chodzi o kolejną apkę z wykresami dla wykresów. Chodzi o to, żeby łatwiej zrozumieć trening - czy tydzień był za ciężki, czy siłownia nie zjada roweru, czy forma idzie w dobrym kierunku. Jeśli komuś pomoże wrócić do regularności albo ogarnąć chaos w danych, dla mnie to sukces.

Finansowo: cała jest darmowa - buduję to z pasji, nie pod zysk. Środki na życie zdobywam w innych miejscach. Kiedyś może pojawi się opcjonalny plan Pro (głównie gdy skala użytkowników realnie obciąży serwery), darmowa wersja będzie zawierać prawdopodobnie 90% funkcjonalności, plan PRO będzie po prostu dla fanów polskiego projektu, wspierających, lub fanatyków wykresików, optymalizacji, customizacji :P 

Co w praktyce (postaram się wymienić najbardziej krytyczne funkcje, aczkolwiek jest tego zdecydowanie więcej :) ). Aczkolwiek całość będzie można jutro (w piątek) lepiej zobaczyć w konto demo bezpośrednio na stronie jak ktoś chce zerknąć zanim sie zaloguje/założy konto. Dzisiaj tam nie mam jeszcze dogranych za wiele aktywności żeby panel był "wypchany wykresami".

AthletOve to kokpit wielosportowy: importujesz dane (głównie Strava przez OAuth, albo pliki FIT/GPX/TCX z liczników, Zwifta, MyWhoosh, Garmin itd.) i masz je w jednym panelu - nie tylko lista aktywności, ale próba złożenia z tego obrazu tygodnia i formy.

Dla rowerzystów (bo tu jestem najbardziej „u siebie”):

• moduł kolarstwa: moc, obciążenie, krzywa mocy, strefy mocy i tętna, wykresy zmęczeń, stref HR, estymowanie FTP, tempo, segmenty, koszt sercowy, indeksy zmęczenia podczas jazdy i wiele więcej!
  • mapa trasy na szczegółach jazdy,
  • wykrywanie powtórzeń tej samej trasy i porównywanie segmentów między przejazdami, (tutaj jeszcze będą poprawki bo aktualnie aplikacja wykrywa trochę za dużo segmentów 😅)
  • szczegóły streamów (moc, HR, tempo) w jednym widoku aktywności.
  • Inteligentne sugestie treningowe, gotowe plany treningowe do pobrania jako .FIT oraz .ZWO, monitoring zmęczenia itp.

Poza rowerem (bo wielu z nas i tak nie żyje tylko na dwóch kółkach):

• bieganie, pływanie, wędrówki górskie,
  • siłownia z logowaniem serii, atlasem ćwiczeń i radarem partii mięśniowych (import CSV z Hevy/Lyfta/Strong),
  • triathlon, kalendarz, podsumowanie formy/obciążenia, cele treningowe, planowanie treningów.

A co w przyszłości? Poprawa wdrożenia nowych użytkowników do aplikacji - onboarding z demonstracją funkcji. Aplikacja Android/IOS, poprawa UX i UI (na razie skupiałem się na backendzie i funkcjonalnościach, teraz będę dopieszczał Frontend i user experience). Możliwośc tworzenia własnych wykresów, parametrów itp., customowe strony i kokpity, własne powiadomienia i alerty z regułami zależącymi od parametrów. Wbudowany planer .GPX z punktami (sklepy, wodopoje, restauracje), automatyczne sugerowanie postojów na dłuższych trasach i dopasowywanie trasy pod POI (points of interest), pogoda na aktywnościach i wpływ temperatury na wyniki, wprowadzenie planów rocznych, poprawa planów treningowych, i ulepszenie inteligentnych sugestii treningowych i dużo więcej.

Zapraszam do testowania! :D

PS. Jakby się dało jakoś schować/zwinąć te zdjęcia to proszę o informację, bo nie potrafię, a chciałem umieścić kilka fotek bez konieczności ich ściągania...

PS2. jeżeli ktoś zauważy, że strona przestała działać - poczekaj proszę 30-60s prawdopodobnie przebudowuję web po zmianach w kodzie, i aplikacja musi się przebudować i zajmuje to do minuty.

analitykabeigowa.thumb.jpg.d788743bbe23f43c727c68de2fb50360.jpg analitykakazdejaktywnosci.thumb.jpg.ce95437799fcef3b65bb04efdcd6781b.jpganalitykasiowa.thumb.jpg.2330bccd0b6c7af34ea3acecf3c8f223.jpgmapatrasy.thumb.jpg.3746f1b5f007c8dfd0cb76e39cca5a1f.jpgstrefymocyitetna.thumb.jpg.79a24d772289b2fd709d8a454f3da1fd.jpgrozkadsportw.thumb.jpg.b6393b561925e443d443deb256c19777.jpgtriathlon.thumb.jpg.6af45e6ec2b0cdaeeb78a72f9dd3a643.jpgPMC-formaizmeczenie.thumb.jpg.22945f6c5c4276e66ffe1031d966e14c.jpg

analitykabiegowa2.thumb.jpg.beb12ee59e0e6179008ecd5482f353ff.jpg

inteligentne sguestie treningowe.jpg

gotowe programy silowe.jpg

gotowe treningi silownia.jpg

gotowe treningi.jpg

kalendarz.jpg

atlas cćwiczeń.jpg

programy rowerowe.jpg

Edytowane przez Spoconymanek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...