Loczowaty Napisano wczoraj o 07:22 Napisano wczoraj o 07:22 Podczas przeprowadzki zgubiłem tylni zacisk do koła. Wiem tylko że jest to standard osi 12x142mm thru axle. Brakuje mi osi przelotowej oraz nakrętki z drugiej strony. Proszę o podanie mi wymiarów, kupię w internecie oś przelotową tylnią. Skąd kupić nakrętkę do zakręcenia drugiej strony gwintu, jakie są wymiary? Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 11:22 Napisano wczoraj o 11:22 Osi jest cała masa pod 12x142. Różnią się długością specyficzną pod dana ramę i rodzajem gwintu. Podaj markę , model i rocznik ramy. Cytuj
chester_jds Napisano wczoraj o 11:31 Napisano wczoraj o 11:31 No markę i model masz podany (Kross Esker 5.0, gena 2), tylko rocznika nie ma. Nie wiem, jak inni producenci, ale Kross ma skrajnie ubożuchny sklep jeśli chodzi o części do ich rowerów - dokładnie mam na myśli części typu widelce, mostki, kierownice, kawałki ram - w tym właśnie owe osie. Jakby zakładali, że klient ma iść do ich serwisu i grzecznie rozstać się z jakimiś zielonymi papierkami z liczbami "100" na nich w zamian za wymianę prostej rzeczy. Mimo wszystko napisałbym do Krossa odpowiednie pytanie albo o specyfikację tej części albo o możliwość zakupu. Można w ciemno próbować kupować te elementy np. u rasy żółtej, ale wiadomo, różnie może być i summa summarum kupi się ileś tego i wyda co najmniej tyle co za przepłaconą fabryczną część. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano wczoraj o 14:19 Napisano wczoraj o 14:19 Cytat Jakby zakładali, że klient ma iść do ich serwisu i grzecznie rozstać się z jakimiś zielonymi papierkami z liczbami "100" na nich w zamian za wymianę prostej rzeczy. To jeszcze pół biedy. Ja miałem sytuację że nie byłem w stanie do nowego roweru tej marki kupić haka Poprostu ich nie mieli i tyle. Cytuj
luker7 Napisano wczoraj o 14:27 Napisano wczoraj o 14:27 (edytowane) Z drugiej strony to jest nakrętka to haka przerzutki. I jakbyś chciał kupić hak na zapas to nie jest pewne czy dostaniesz ją w komplecie. Pytaj producenta. Edytowane wczoraj o 14:27 przez luker7 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 15:11 Napisano wczoraj o 15:11 (edytowane) Teoretycznie powinna podejść taka ośka M12x1,5 ; 17,5 cm całość ; 15,5 cm bez gwintu . Te 1,5 to skok gwintu. Po tych parametrach znajdziesz u Chińczyka. Edytowane wczoraj o 15:12 przez pecio Cytuj
chester_jds Napisano wczoraj o 15:31 Napisano wczoraj o 15:31 Godzinę temu, przecietny.kolarz napisał: Ja miałem sytuację że nie byłem w stanie do nowego roweru tej marki kupić haka O, a to dziwne, bo akurat czego pod dostatkiem na ich sklepie, to właśnie sto rodzajów haków (tu inna refleksja, że jeden producent nie może się maksymalnie zunikifkować, tylko co rama to inny hak). Ale haków tam nie opłaca się kupować, na alledrogo 20% taniej dostałem do eskera. A już te bardziej standardowe, najbardziej popularne to chincyki oferują po grosze. Cytuj
Loczowaty Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Napisałem maila do Krossa. Poprosili o numer ramy, sprawdzają czy mają dostępne części żebyśmy mogli porozmawiać o cenie. Poprosiłem dodatkowo o podanie wymiarów brakujących części. Podzielę się gdy dostanę odpowiedź. 21 godzin temu, chester_jds napisał: (Kross Esker 5.0, gena 2), tylko rocznika nie ma 2024 Do poniedziałku po uprzejmości dostanę informację, żebyśmy mieli pewność czego szukać i czy szukać. Rower sam w sobie solidny, sakwy w terenie, miasto, asfalt - jestem zadowolony. Oryginalnie koła do wymiany na więcej szprych, stalowy bębenek i mleko! 17 godzin temu, pecio napisał: Teoretycznie powinna podejść taka ośka M12x1,5 ; 17,5 cm całość ; 15,5 cm bez gwintu . Te 1,5 to skok gwintu. Po tych parametrach znajdziesz u Chińczyka. Cytuj
chester_jds Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Mam eskera geny drugiej, wersja 6.0 z rocznika 2024. "if only" te same osie, to mogę pomierzyć. Wedle AI, której ja nie do końca wierzę, rama jest ta sama, tylko osprzęt ma różnice. Cytuj
Loczowaty Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu pierwszy to 6.0 drugi to 5.0 obaj z 2024 @chester_jdsdziękuje, napiszę do ciebie gdy będę potrzebować informacji o wymiarach. Gdy Kross mi poda wymiary i sprzeda elementy to będę miał z głowy ale można z ciekawości porównać czy ośka jest taka sama, może komuś kiedyś pomoże Cytuj
Tyfon79 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu A ja mam taką dobrą radę, że jak cokolwiek robicie z wypięciem koła to każdą oś od razu wkręcać na swoje miejsce. Tak to się pelętają, gubią, gwinty się uszkadzają a znajomy zabił nawet tak ramę. Ściągał ze strychu rower bez kół, wypadł mu z reki, spadł na trawę akurat widełkami tylnymi. Kij z przerzutką ale po pół roku rama pękła akurat od tej strony. Miał by wpiętą oś to widełki były by na sztywno i nic by się nie stało. Pomijam moje dwie przygody kiedy trzeba było się wracać bo zapomniałem do auta spakować oś. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi