Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Moja garderoba się rozrasta i mam ubrania na warunki od mniej więcej +10 stopni, bo właśnie od takiej temperatury zaczynam jeździć na szosie.

Dość przewrotnie okazało się że największy problem mam przy temperaturach w granicach 20 stopni w wietrzne dni, pochmurne dni. Jestem raczej z tych którym jest na ogół zimniej niż innym, więc praktycznie zawsze jestem o krok za resztą ludzi. Gdy wszyscy zakładają krótki zestaw, ja dorzucam rękawki i komin. Gdy wszyscy jeżdżą w koszulkach z długim rękawem, ja zakładam bluzę itd.

Przy wspomnianych warunkach próbowałem dwóch zestawów wymienionych poniżej. Zawsze zakładam cienką koszulkę "potówkę".

- Koszulka + rękawki - no było mi trochę chłodno, dość nieprzyjemnie, nawet gdy się rozgrzałem. Jednak czuć brak ochrony przed wiatrem w samej koszulce.

- Bluza - tutaj było w drugą stronę. Dość szybko zacząłem odczuwać że robi się za ciepło, a w środku zaczęło się dosłownie robić mokro. W domu po zdjęciu bluzy wszystko było pokryte rosą.

No i tutaj mam pytanie do Was, bo moje doświadczenie jest zerowe. Co będzie lepsze?

- Koszulka z długim rękawem. Czy na ogół te koszulki są nieco grubsze niż te krótki, typowe na wyższe temperatury?

- Bezrękawnik. Mam jedna kamizelkę, ale to jest cerata do ochrony przed wiatrem. Jak się raz założy, to koniec, trzeba już jechać do końca. Więc pomyślałem o jakimś bezrękawniku, z minimalnym ociepleniem. Tyle że nie mam pojęcia czy to się nie skończy tak samo jak w przypadku bluzy.

Jakieś rady?

Napisano

U mnie setup na te "chłodne" dni, w okolicach 15-20, to potówka+koszulka+rękawki(dwie opcje do wyboru: cieplejsze/chłodniejsze)+kamizelka. Ostatnio dominują cienkie rękawki. Zarówno je jak i kamizelkę w chwili złapania odpowiedniej temperatury silnika, szybciutko roluję i wrzucam do kieszonki/plecaka. Kamizelkę mam od VanRyśka z Decla. Cerata to to nie jest, czuć różnicę "z" i "bez". Przewiewne plecy i trochę wkurzający, ale zawsze dostęp do kieszonek koszulki. Szybciutko "roluje" się do własnej kompaktowej kieszonki.

https://www.decathlon.pl/p/wiatrowka-rowerowa-szosowa-van-rysel-ultralight-bez-rekawow/_/R-p-304048?mc=8524479&c=Czarny

Zawsze możesz zamówić online i zrobić zwrotkę/wymianę jak ci nie podejdzie. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, przecietny.kolarz napisał:

@Greg1 tak jak pisałem, mam już jedną, tyle że z przodu to plastik. Dlatego byłbym wdzięczny za konkretne modele żeby nie wtopić :D

Jedną mam Rogelli i jest naprawdę spoko, z siatką na plecach:

https://sportano.pl/p/377605/kamizelka-rowerowa-meska-rogelli-core-fluor?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22746361195&utm_content=787687232818&utm_term=&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=22746361195&gbraid=0AAAAABJRqqW45urALGuJ4nmexdEKAuYZr&gclid=Cj0KCQjwof_QBhCgARIsADaMzOfFfplHsKiplzO9_2isAz9kJGLM4ybj30Uo3jmUJ5VuclY60oi3DpsaAnRJEALw_wcB

A drugą kupiłem w Niemczech i nie wiem czy są dostępne w Polsce, firma to Otix Bike Wear. Po prostu musi być to cienki, gęsto tkany poliester bez żadnych podgumowań czy innych takich ceratopodobnych dodatków

Edytowane przez Greg1
Napisano
W dniu 3.06.2026 o 08:11, CoolBreezeOne napisał:

U mnie setup na te "chłodne" dni, w okolicach 15-20, to potówka+koszulka+rękawki(dwie opcje do wyboru: cieplejsze/chłodniejsze)+kamizelka. Ostatnio dominują cienkie rękawki. Zarówno je jak i kamizelkę w chwili złapania odpowiedniej temperatury silnika, szybciutko roluję i wrzucam do kieszonki/plecaka. Kamizelkę mam od VanRyśka z Decla. Cerata to to nie jest, czuć różnicę "z" i "bez". Przewiewne plecy i trochę wkurzający, ale zawsze dostęp do kieszonek koszulki. Szybciutko "roluje" się do własnej kompaktowej kieszonki.

https://www.decathlon.pl/p/wiatrowka-rowerowa-szosowa-van-rysel-ultralight-bez-rekawow/_/R-p-304048?mc=8524479&c=Czarny

Zawsze możesz zamówić online i zrobić zwrotkę/wymianę jak ci nie podejdzie. 

No ale czy ona nie jest właśnie z przodu "plastikowa"? Taką już mam firmy Quest. Z przodu plastik, a z tyłu siatka. Ja szukam czegoś w pełni materiałowego, raczej w stylu tego co podał @Chociemir.

Napisano
5 godzin temu, przecietny.kolarz napisał:

No ale czy ona nie jest właśnie z przodu "plastikowa"? Taką już mam firmy Quest. Z przodu plastik, a z tyłu siatka. Ja szukam czegoś w pełni materiałowego, raczej w stylu tego co podał @Chociemir.

Pisałem Ci już, musi być cienki, gęsto pleciony poliester bez żadnych podgumowań czy innych cerat. Te moje kamizelki zwijają się w swoje kieszonki i po zwinięciu są wielkości pięści. Cerata się tak nie zwinie. Jeszcze możesz rozpatrzeć wiatrówkę 2w1 z odpinanymi rękawami, jest to bardzo praktyczne bo ja mam już 2 wiatrówki na długi rękaw i dwie wiatrówki kamizelki a tak możesz mieć jedną i nawet na dłuższy wyjazd brać tylko jedną a nie dwie oddzielne - jedną na długi rękaw a jedną bez rękawów. Przykładem takiej wiatrówki 2w1 jest Silvini Vetta:

https://www.centrumrowerowe.pl/kurtka-rowerowa-silvini-vetta-pd24652/?v_Id=240303