przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 06:55 Napisano Wtorek o 06:55 Hej, Moja garderoba się rozrasta i mam ubrania na warunki od mniej więcej +10 stopni, bo właśnie od takiej temperatury zaczynam jeździć na szosie. Dość przewrotnie okazało się że największy problem mam przy temperaturach w granicach 20 stopni w wietrzne dni, pochmurne dni. Jestem raczej z tych którym jest na ogół zimniej niż innym, więc praktycznie zawsze jestem o krok za resztą ludzi. Gdy wszyscy zakładają krótki zestaw, ja dorzucam rękawki i komin. Gdy wszyscy jeżdżą w koszulkach z długim rękawem, ja zakładam bluzę itd. Przy wspomnianych warunkach próbowałem dwóch zestawów wymienionych poniżej. Zawsze zakładam cienką koszulkę "potówkę". - Koszulka + rękawki - no było mi trochę chłodno, dość nieprzyjemnie, nawet gdy się rozgrzałem. Jednak czuć brak ochrony przed wiatrem w samej koszulce. - Bluza - tutaj było w drugą stronę. Dość szybko zacząłem odczuwać że robi się za ciepło, a w środku zaczęło się dosłownie robić mokro. W domu po zdjęciu bluzy wszystko było pokryte rosą. No i tutaj mam pytanie do Was, bo moje doświadczenie jest zerowe. Co będzie lepsze? - Koszulka z długim rękawem. Czy na ogół te koszulki są nieco grubsze niż te krótki, typowe na wyższe temperatury? - Bezrękawnik. Mam jedna kamizelkę, ale to jest cerata do ochrony przed wiatrem. Jak się raz założy, to koniec, trzeba już jechać do końca. Więc pomyślałem o jakimś bezrękawniku, z minimalnym ociepleniem. Tyle że nie mam pojęcia czy to się nie skończy tak samo jak w przypadku bluzy. Jakieś rady? Cytuj
Chociemir Napisano Wtorek o 07:24 Napisano Wtorek o 07:24 (edytowane) Na opisane warunki i wymagania bez wahania mogę polecić: https://www.sportful.com/PL/en/Mens/Cycling/Vest/PRO-2-VEST/p/1125020_315 .Kamizelka nie ma żadnego ocieplenia, jest ultralekka, po zwinięciu swobodnie mieści się w kieszeni koszulki. Edytowane Wtorek o 07:25 przez Chociemir 1 Cytuj
nomad_rider Napisano Wtorek o 14:39 Napisano Wtorek o 14:39 Jak chcesz zostać przy koszulce z długim rękawem, jednocześnie zachowując dobrą oddychalność sprawdź sobie dwa modele z Fox'a: seria FlexAir lub Ranger Tru Dri LS Jersey Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 17:21 Autor Napisano Wtorek o 17:21 (edytowane) @nomad_rider potrzebuję ubrania na szosę. @Chociemir dzięki. Wygląda jak to czego chyba potrzebuję. Edytowane Wtorek o 17:21 przez przecietny.kolarz Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 18:42 Napisano Wtorek o 18:42 Bezrękawnik-wiatrówka, bez żadnego ocieplenia, coś w stylu jak ten linkowany Pro ale jest tego pełno, każdy producent ma kilka modeli Cytuj
przecietny.kolarz Napisano wczoraj o 03:52 Autor Napisano wczoraj o 03:52 @Greg1 tak jak pisałem, mam już jedną, tyle że z przodu to plastik. Dlatego byłbym wdzięczny za konkretne modele żeby nie wtopić Cytuj
CoolBreezeOne Napisano wczoraj o 06:11 Napisano wczoraj o 06:11 U mnie setup na te "chłodne" dni, w okolicach 15-20, to potówka+koszulka+rękawki(dwie opcje do wyboru: cieplejsze/chłodniejsze)+kamizelka. Ostatnio dominują cienkie rękawki. Zarówno je jak i kamizelkę w chwili złapania odpowiedniej temperatury silnika, szybciutko roluję i wrzucam do kieszonki/plecaka. Kamizelkę mam od VanRyśka z Decla. Cerata to to nie jest, czuć różnicę "z" i "bez". Przewiewne plecy i trochę wkurzający, ale zawsze dostęp do kieszonek koszulki. Szybciutko "roluje" się do własnej kompaktowej kieszonki. https://www.decathlon.pl/p/wiatrowka-rowerowa-szosowa-van-rysel-ultralight-bez-rekawow/_/R-p-304048?mc=8524479&c=Czarny Zawsze możesz zamówić online i zrobić zwrotkę/wymianę jak ci nie podejdzie. 1 Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 07:19 Napisano wczoraj o 07:19 (edytowane) 3 godziny temu, przecietny.kolarz napisał: @Greg1 tak jak pisałem, mam już jedną, tyle że z przodu to plastik. Dlatego byłbym wdzięczny za konkretne modele żeby nie wtopić Jedną mam Rogelli i jest naprawdę spoko, z siatką na plecach: https://sportano.pl/p/377605/kamizelka-rowerowa-meska-rogelli-core-fluor?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22746361195&utm_content=787687232818&utm_term=&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=22746361195&gbraid=0AAAAABJRqqW45urALGuJ4nmexdEKAuYZr&gclid=Cj0KCQjwof_QBhCgARIsADaMzOfFfplHsKiplzO9_2isAz9kJGLM4ybj30Uo3jmUJ5VuclY60oi3DpsaAnRJEALw_wcB A drugą kupiłem w Niemczech i nie wiem czy są dostępne w Polsce, firma to Otix Bike Wear. Po prostu musi być to cienki, gęsto tkany poliester bez żadnych podgumowań czy innych takich ceratopodobnych dodatków Edytowane wczoraj o 07:30 przez Greg1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu W dniu 3.06.2026 o 08:11, CoolBreezeOne napisał: U mnie setup na te "chłodne" dni, w okolicach 15-20, to potówka+koszulka+rękawki(dwie opcje do wyboru: cieplejsze/chłodniejsze)+kamizelka. Ostatnio dominują cienkie rękawki. Zarówno je jak i kamizelkę w chwili złapania odpowiedniej temperatury silnika, szybciutko roluję i wrzucam do kieszonki/plecaka. Kamizelkę mam od VanRyśka z Decla. Cerata to to nie jest, czuć różnicę "z" i "bez". Przewiewne plecy i trochę wkurzający, ale zawsze dostęp do kieszonek koszulki. Szybciutko "roluje" się do własnej kompaktowej kieszonki. https://www.decathlon.pl/p/wiatrowka-rowerowa-szosowa-van-rysel-ultralight-bez-rekawow/_/R-p-304048?mc=8524479&c=Czarny Zawsze możesz zamówić online i zrobić zwrotkę/wymianę jak ci nie podejdzie. No ale czy ona nie jest właśnie z przodu "plastikowa"? Taką już mam firmy Quest. Z przodu plastik, a z tyłu siatka. Ja szukam czegoś w pełni materiałowego, raczej w stylu tego co podał @Chociemir. Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @przecietny.kolarz ja tam plastiku nie widzę poza zamkiem. Materiał konsystencją przypomina cienki ortalionek, taki naprawdę cienki. Na pewno nie grzeje jak przysłowiowa cerata jeśli o to ci chodzi, chociaż przez odcięcie wiatru można mieć takie wrażenie. Boki tył przewiewne. Cytuj
Czikol Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Ja bym dalej pokombinował z fajną cienką bluzą. Np. https://www.centrumrowerowe.pl/bluza-rowerowa-castelli-upf-pd45792/ Edytowane 7 godzin temu przez Czikol Cytuj
Greg1 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: No ale czy ona nie jest właśnie z przodu "plastikowa"? Taką już mam firmy Quest. Z przodu plastik, a z tyłu siatka. Ja szukam czegoś w pełni materiałowego, raczej w stylu tego co podał @Chociemir. Pisałem Ci już, musi być cienki, gęsto pleciony poliester bez żadnych podgumowań czy innych cerat. Te moje kamizelki zwijają się w swoje kieszonki i po zwinięciu są wielkości pięści. Cerata się tak nie zwinie. Jeszcze możesz rozpatrzeć wiatrówkę 2w1 z odpinanymi rękawami, jest to bardzo praktyczne bo ja mam już 2 wiatrówki na długi rękaw i dwie wiatrówki kamizelki a tak możesz mieć jedną i nawet na dłuższy wyjazd brać tylko jedną a nie dwie oddzielne - jedną na długi rękaw a jedną bez rękawów. Przykładem takiej wiatrówki 2w1 jest Silvini Vetta: https://www.centrumrowerowe.pl/kurtka-rowerowa-silvini-vetta-pd24652/?v_Id=240303 Cytuj
Chociemir Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, Czikol napisał: Ja bym dalej pokombinował z fajną cienką bluzą. Np. https://www.centrumrowerowe.pl/bluza-rowerowa-castelli-upf-pd45792/ Przecież to nie jest bluza tylko cienka, typowo letnia koszulka, której długie rękawy mają chronić przed słońcem. Jak podaje sam producent do używania w zakresie temperatur od 20 do 36 stopni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi