Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam taką sytuację : obręcze kół są całkowicie pomalowane proszkowo, zamalowany jest też obszar styku z klockiem hamulcowym. Poszukuję klocków lub okładzin, które nie będą piszczeć na w/w powierzchni. Czy możecie coś polecić? Ewentualnie też będę wdzięczny za polecenie klocków, które nie piszczą na standardowych obręczach. Dziękuję

Napisano

Proszkowo? No to po kilku jazdach już nie będą pomalowane - nie masz się czym przejmować. I nie jest to prześmiewczy komentarz - po prostu to nie jest jakiś mega trwały sposób malowania (zwłaszcza w miejscach gdzie występuje tarcie).

• +1 pomógł 2
Napisano

Tak zapytam na wszelki wypadek.
Koła są nowe i na pewno pod hamulce na obręcz, czy oddawałeś do malowania?
Pytam bo nie kojarzę, żeby nowe koła miały malowany fragment pod hamulce. Z kolei obręcze pod tarcze nie nadają się pod v-ki.

Odnośnie piszczenia, to nie tylko kwestia klocków ale w zasadzie całego układu. Te same szczęki i klocki u mnie na jednym widelcu były ciche, a na innym piszczały.
Ustawienie względem obręczy potrafiło pomagać. W większości przypadków tak żeby przód łapał ciut przed resztą klocka ale u mnie pomagało odwrotne, czyli najpierw tył.

A same klocki, to jak dobrze pamiętam Author 3cc były niezłe ale czy nadal trzymają poziom nie mam pojęcia.

Napisano (edytowane)

dzięki, obręcze są przeznaczone pod hamulce szczękowe oraz były malowane w lakierni proszkowo, oryginalnie miały inny kolor oraz posiadały obszar hamowania

Edytowane przez BuyBike
Napisano

Powierzchnia na której styka się klocek powinna być zamaskowana taśmą tak jak się maskuje otwory i gwinty.

Pewnie samo się wytrze podczas hamowania po jakimś czasie albo trzeba to obrobić ręcznie - równa kostka drewniana, papier ścierny wodny i ścierasz to do powierzchni metalu ale to taka chałupnicza metoda.

Napisano
Cytat

Czy możecie coś polecić? Ewentualnie też będę wdzięczny za polecenie klocków, które nie piszczą na standardowych obręczach.

klocki, takie jak poniżej lub podobne, gdzie są 2-3 mieszanki "gumy":
AUTHOR ABS-3CC
(występują wersję klocków gdzie wymienia się same okładziny)

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ja bym poszedł za radą starcia lakieru. Przy hamowaniu ten lakier będzie tylko generował syf, a klocki zapewne się nim pokryją i skuteczność hamowania będzie niższa niż normalnie. Potem będziesz musiał też czyścić klocki lub kupić nowe.

Nie wiem kto Ci to malował, natomiast prawdę mówiąc niezła fuszerka.

4 godziny temu, zekker napisał:

Pytam bo nie kojarzę, żeby nowe koła miały malowany fragment pod hamulce.

Koła szosowe Vision mają czarną powierzchnię hamującą, która ściera się po niedługim czasie :P Tylko to nie jest lakier z tego co pamiętam.

Edytowane przez przecietny.kolarz
  • +1 pomógł 2