Tyfon79 Napisano 11 Maja Napisano 11 Maja Gwoli ścisłości kwota padła gdzieś po środku dlatego też napisałem w takim a nie innym tonie. Faktycznie poniżej tysiaka a nawet wyraźnie 35-ka jest dobrym wyborem. Nadaj ujowym jak się mieszka pod górami ale lepszy gołąb w garści niż wróbel na dachu. To jest sztywny elektryk do szutrów, kamienistej drogi, lekkiego szlaku i posądzam, że będzie wystarczająca tego typu podmiana. Cytuj
kombiii Napisano 12 Maja Autor Napisano 12 Maja (edytowane) Przyszedł dziś amortyzator, wymiany dokonałem sam. I oto problem, przy którym sam sobie nie poradzę. Uchwyty na hamulec w Rock Shox są... wyżej niż w Suntourze 😐 Po założeniu, klocki hamulcowe zaledwie muskają tarczę. Zwracam się o pomoc, jak sobie z tym poradzić. Na pierwszym zdjęciu poprawne położenie hamulca na Suntourze a dwa kolejne zdjęcia z hamulcem na Rock Shox. Proszę pięknie o wskazówki. Edytowane 12 Maja przez kombiii Cytuj
Maciorra Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Wywal adapter. Zapewne Suntour miał mocowanie PM 160mm, a nowy wideł ma 180mm. Cytuj
kombiii Napisano 12 Maja Autor Napisano 12 Maja (edytowane) Dzięki za szybką reakcję. Gdy wywalam adapter, nie pasuje długość śrub, są zbyt długie. EDIT: Znalazłem odpowiednie u siebie - M6 16 mm. Swoją drogą, poradziłem sobie z wymianą amora a poległem na durnowatym adapterze 😅 Jutro wycieczka testowa, nie omieszkam oczywiście zamieścić krótkiej relacji. Edytowane 12 Maja przez kombiii 1 Cytuj
Maciorra Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja (edytowane) Internet mówi, że Shimano stosuje M6x18.7mm https://www.bike24.com/p2926383.html Oidp w przypadku montażu bezpośrednio do widelca/ramy PM180mm nie potrzebujesz tych półokrągłych podkładek, wystarczy zwykła płaska. Edytowane 12 Maja przez Maciorra 1 Cytuj
kombiii Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja Wróciłem właśnie z wycieczki na Kozią Górę, napompowałem do 80 PSI, rebound odkręciłem na maksa i dałem mu trochę popalić. Nie chcę popadać w euforię, ale różnica jest kolosalna. Rower dostał drugie życie. Amortyzator pracuje bezgłośnie, skończyły się trzaski, skrzypienia, metaliczne dźwięki przy dobijaniu i odbijaniu. Przeszkody czy nierówności wybiera znakomicie a nie jak do tej pory, że wszystko szło na moje ręce. W końcu zacząłem odczuwać przyjemność z jazdy. Wjazd na Kozią, bajka. Zjazd starym torem saneczkowym po kamieniach, odwodnieniach, uskokach prawdziwa przyjemność. Zmierzone ugięcie 100 mm przy skoku 130 mm. Na koniec wygląd, czyli najbardziej trywialna rzecz. Czarne lagi dodają lwiego pazura 🫠 a przynajmniej tak mi się wydaje. Reasumując, wiem, że są lepsze amorki od RockShox 35 Gold RL, ale ten model w porównaniu do padliny XCM34 to jak wybór między jędrną osiemnastolatką a starą babą. Śmiało go mogę polecić wszystkim tym, którzy mają jeszcze w swoich rowerach sprężynowe amortyzatory, jak ten nieszczęsny XCM. Nie zastanawiajcie się, kosztem paru stówek można naprawdę zmienić udrękę w satysfakcję z jazdy. Dzięki dla wszystkich, którzy mi go doradzili. I jeszcze jedno. Matołowi, który włożył najtańsze sprężynowe badziewie w ten zacny, nie tani Haibike, odbierając radość z jazdy, życzę, by będąc rowerem 85 kilometrów od domu złapał gumy w obydwu kołach 🙂 1 Cytuj
Wojcio Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja "napompowałem do 80 PSI, rebound odkręciłem na maksa" - ustaw rebound według tabelki, pod ciśnienie - otworzyć to można kompresję, ale całkiem otwarty rebound jest wręcz niebezpieczny - z widelca robi się pogo-stick. Dynamicznie ugięty widelec powinien wracać szybko, ale nie wybijać. Dobrze dobrany rebound (a zwykle tabelki producenta są sensownym punktem startu) zapewnia i komfort (bo nie wali po łapach) i dobrą pracę widelca. Cytuj
kombiii Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja Nie wiedziałem o tym Wojcio. Poczytam zaraz o ustawieniach reboundu. Dzięki. Cytuj
kombiii Napisano 15 Maja Autor Napisano 15 Maja Z moich prób ustawienia reboundu wynika jedna rzecz. Mianowicie moja śruba nie wydaje kliknięć. Mam aplikację TrailHead, która jasno podpowiada mi, do ilu mam napompować komorę i ile kliknięć odkręcić rebound. Jak wspomniałem, śruba się po prostu obraca bezgłośnie. Jak zatem dokonać ustawień? Przyjmując że kliknięcie odpowiada 1/4 obrotu a może 1/2? Cytuj
chudzinki Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja Jak wcześniej nikt Ci nie podpowie to wieczorem sprawdzę, ale z tego co pamiętam to czuć wyraźne "przeskoki". Cytuj
kombiii Napisano 15 Maja Autor Napisano 15 Maja Czuć? Czy słychać? U mnie pokrętło po prostu obraca się swobodnie z jakimś tam oporem, ale bez kliknięcia żadnego. Cytuj
chudzinki Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja Czuć przeskoki/stopnie, z tego co pamiętam. Wieczorem Ci sprawdzę, bo nie pamiętam. Cytuj
wolek Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja A opór czujesz czy możesz kręcić w nieskończoność? Nie wiem jak to wygląda w przypadku tego amortyzatora, ale jeśli jest na niej srubeczka to ja dokręć delikatnie. Cytuj
kombiii Napisano 15 Maja Autor Napisano 15 Maja Tak. Od pozycji zająca jest dokładnie pięć pełnych obrotów do pozycji żółwia. W tym zakresie można kręcić pokrętłem. Śrubki nie ma, jest plastykowa gałka z końcówką wpuszczaną w śrubę. Cytuj
chudzinki Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja 6 godzin temu, chudzinki napisał: Czuć przeskoki/stopnie, z tego co pamiętam Potwierdzam, jest ich 14-15 bardzo wyraźnych, dość długich. Cytuj
kombiii Napisano 15 Maja Autor Napisano 15 Maja To ciekawe co się dzieje z moim. A jak oceniasz kliknięcia? Są na przykład co jedną trzecią obrotu? Cytuj
emski Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja kliknięcia są wyraźne, nie sposób nie poczuć, kupiłeś 35 w cenie judy, to kliknięć nie ma 1 Cytuj
chudzinki Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja 2 godziny temu, kombiii napisał: A jak oceniasz kliknięcia? Są na przykład co jedną trzecią obrotu? Co najmniej. Jutro jeszcze raz pokręcę. Cytuj
chudzinki Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja 18 godzin temu, kombiii napisał: Są na przykład co jedną trzecią obrotu? Niecałe 1/3 obrotu. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi