Maciorra Napisano 1 Maja Napisano 1 Maja W ten weekend zaczyna się WC DH 2026, po raz pierwszy w Korei. Marcin Matuszny z Polski próbował swoich sił na hardtailu Dartmoora, niestety odpadł w kwalifikacjach. Focie roweru: https://www.pinkbike.com/news/tech-randoms-south-korea-dh-world-cup-2026.html 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 1 Maja Napisano 1 Maja Nie znam się na DH, więc zamiast się wypowiadać, zapytam: Jaki ma to sens? Oglądałem sporo wyścigów DH i widać że sprzęt jest tam wykorzystywany na 100%, więc zjazd na HT wydaje się odebraniem sobie jakichkolwiek szans już na starcie. No chyba że trasa w Korei jest na tyle pozbawiona przeszkód, że tylne zawieszenie jest zbędne, w co ciężko mi uwierzyć. 1 Cytuj
Maciorra Napisano 1 Maja Autor Napisano 1 Maja @przecietny.kolarz Wydaje się że nie ma żadnego, zwłaszcza przy tym poziomie jaki obecnie panuje w elicie;) Może po prostu pojechał na HT bo miał ochotę. Nie wiem... 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano 1 Maja Napisano 1 Maja 10 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Nie znam się na DH, więc zamiast się wypowiadać, zapytam: Jaki ma to sens? Oglądałem sporo wyścigów DH i widać że sprzęt jest tam wykorzystywany na 100%, więc zjazd na HT wydaje się odebraniem sobie jakichkolwiek szans już na starcie. No chyba że trasa w Korei jest na tyle pozbawiona przeszkód, że tylne zawieszenie jest zbędne, w co ciężko mi uwierzyć. Taki sobie wybrał format by się wyróżnić. Czemu, dlaczego to już można się domyślać. Czy gdyby startował na fullu ktoś by o nim wspominał choćby pinkbike? Z tego co kojarzę on lata na dętkach z ciśnieniem wywalonym tak w kosmos, że... no w erze wkładek to musi być nastawione na jakieś wyróżnienie się. 2 Cytuj
Maciorra Napisano 1 Maja Autor Napisano 1 Maja 4 godziny temu, emski napisał: trasa dh - marna, Eee sekcje w lesie zacne, będzie ciekawy wyścig. No i fajnie, że w ogóle jest coś nowego. Cytuj
KNKS Napisano 2 Maja Napisano 2 Maja 12 godzin temu, emski napisał: trasa dh - marna, shortrack xco też 😕 Pełna zgoda. Short track na poziomie szybkiej rundki wokół osiedla. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 Maja Napisano 2 Maja 11 godzin temu, Tyfon79 napisał: Taki sobie wybrał format by się wyróżnić. Czemu, dlaczego to już można się domyślać. Czy gdyby startował na fullu ktoś by o nim wspominał choćby pinkbike? Z tego co kojarzę on lata na dętkach z ciśnieniem wywalonym tak w kosmos, że... no w erze wkładek to musi być nastawione na jakieś wyróżnienie się. A ja myślę że lepiej wyróżniać się wynikami i talentem, a nie czymś co nie do końca ma sens. No i napisali o nim na PinkBike, no i co w sumie? Trochę mnie to dziwi, bo nie są to zawody na pobliskiej górce tylko Mistrzostwa Świata. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 Maja Napisano 2 Maja (edytowane) @smw44199 jeżeli to było do mnie, no to tak jak napisałem, chętnie usłyszę odpowiedź jaki jest sens jazdy na rowerze HT kiedy cała reszta jedzie na FS. Oglądam od czasu do czasu wyścigi Pucharu Świata/Mistrzostwa Świata DH od jakiś 10 lat i nie kojarzę żebym widział kogokolwiek na rowerze HT. Edytowane 2 Maja przez przecietny.kolarz Cytuj
emski Napisano 2 Maja Napisano 2 Maja (edytowane) po to samo co ludzie jeżdżący kabrio wiosną i jesienią w PL, albo z banerem na haku + promo Dartmoora Edytowane 2 Maja przez emski Cytuj
KNKS Napisano 2 Maja Napisano 2 Maja (edytowane) 18 minut temu, smw44199 napisał: Nie znam się, ale się wypowiem siedząc na kanapie 👍 Przecież @przecietny.kolarz napisał że się nie zna i zadał proste pytanie. Ja tez się nie znam i również chciałbym się dowiedzieć. Oświecisz nas? Edytowane 2 Maja przez KNKS Cytuj
Tyfon79 Napisano Sobota o 09:42 Napisano Sobota o 09:42 (edytowane) 2 godziny temu, przecietny.kolarz napisał: A ja myślę że lepiej wyróżniać się wynikami i talentem, a nie czymś co nie do końca ma sens. No i napisali o nim na PinkBike, no i co w sumie? Trochę mnie to dziwi, bo nie są to zawody na pobliskiej górce tylko Mistrzostwa Świata. O jakich wynikach piszesz skoro my jako Polacy nie istniejemy w typowo grawitacyjnych dyscyplinach. W Szczyrku u nas zero wyniku. Dość napisać jakie są różnice czasowe by być choć w pierwszej 20-ce. Na 3 minutowej szybkiej trasie masz prawie 10 sekund strat. To jest przepaść. To samo masz w enduro gdzie ~40-50 pozycje z takimi stratami, że szkoda gadać. Do Sławka Łukasika nr 1 na pół godzinnej jeżdzie strata półtorej minuty. U nas nie ma nawet gdzie na ostro wystartować. Sławek ostatnio trenując po Myślenicach jasno dał wyraz jakie to są ujowe trasy a w maju Mistrzostwa Polski... Chłopak latał na naszym podwórku to jakoś było, poszedł w świat zobaczył jak to wygląda i nawet mu szkoda startować w zawodach o w sumie Puchar Myślenic. Fakt, że o kimś się pisze w śwatku rowerowym zawsze jest jakąś miarą sukcesu. Zapominasz o ogólnej promocji siebie, materiały na YT, jakiś tam wywiad od czasu do czasu, sponsorach na szmatach, rowerze, ... Gość sprytnie znalazł malutką niszę i jakoś przędzie znając miejsce w szeregu. Zresztą on trochę miksuje klimaty w stylu braci Godziek w szerszej perspektywie choćby w USA czy Kanadzie a to inna liga zainteresowania w temacie ogólnie szerokopojętej jazdy grawitacyjnej. Miałeś ostatnio Igrzyska gdzie w narciarskim odpowiedniku braci Godziek Australia, Nowa Zelandia, ... koszą medale jak z rękawa. A co robią nasze pastuchy z Małyszem na czele. Trochę mi się ulało ale jak czytam takie wpisy nie znam się ale wypowiem bo siedzę przed kompem to mnie powoli krew zalewa. To oczywiście nie do Ciebie. Ciekawe czemu Topór poszedł do Sprinta i lata na Indonezyjskiej marce... Edytowane Sobota o 09:43 przez Tyfon79 2 Cytuj
emski Napisano Niedziela o 19:32 Napisano Niedziela o 19:32 jak Wam się podobało XCO M+K? a w zasadzie to XCprzełaj Cytuj
Maciorra Napisano Niedziela o 19:41 Autor Napisano Niedziela o 19:41 Cytat jak Wam się podobało XCO M+K? a w zasadzie to XCprzełaj A XC to nie jest generalnie przełaj z dodanymi tu i ówdzie 3 kamieniami i jednym, dwoma dropami dla smaczku? Nie śledzę za bardzo tej dyscypliny ale co roku rzucam okiem na jakieś objazdy tras i zawsze się zastanawiam, czy nie wygrałby ktoś na gravelu lub przełajce:) Cytuj
emski Napisano Niedziela o 19:59 Napisano Niedziela o 19:59 nie śledzisz, to zostaje Ci się zastanawiać na gravelu Cytuj
Czikol Napisano Niedziela o 20:16 Napisano Niedziela o 20:16 Taplanie się w błocie, pchanie roweru pod górkę, poprzebijane opony jakby ktoś naostrzone śruby porozrzucał po trasie. To tak w skrócie. Fajnie Cytuj
emski Napisano Poniedziałek o 00:22 Napisano Poniedziałek o 00:22 porażka, buty do biegania z kolcami + SPD , pogoda jak u nas na jesień, cube fr się nie popisał Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 05:08 Napisano Poniedziałek o 05:08 9 godzin temu, Maciorra napisał: A XC to nie jest generalnie przełaj z dodanymi tu i ówdzie 3 kamieniami i jednym, dwoma dropami dla smaczku? Nie śledzę za bardzo tej dyscypliny ale co roku rzucam okiem na jakieś objazdy tras i zawsze się zastanawiam, czy nie wygrałby ktoś na gravelu lub przełajce:) Zobacz sobie, na żywo, trasę XC w Nové Město na Moravě czy innym Leogang. Szybko zmienisz zdanie. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 05:31 Napisano Poniedziałek o 05:31 9 godzin temu, Maciorra napisał: A XC to nie jest generalnie przełaj z dodanymi tu i ówdzie 3 kamieniami i jednym, dwoma dropami dla smaczku? Nie śledzę za bardzo tej dyscypliny ale co roku rzucam okiem na jakieś objazdy tras i zawsze się zastanawiam, czy nie wygrałby ktoś na gravelu lub przełajce:) Nie ma takiej opcji. Niektóre trasy XC są naprawdę wymagające. Cytuj
Maciorra Napisano Poniedziałek o 06:40 Autor Napisano Poniedziałek o 06:40 Toteż nie twierdzę, że wszystkie są łatwe, ale sporo z tych które widziałem były technicznie bardzo proste. Oczywiście rowerów z barankiem nie zobaczymy, bo regulamin UCI zabrania Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 06:47 Napisano Poniedziałek o 06:47 2 minuty temu, Maciorra napisał: ale sporo z tych które widziałem były technicznie bardzo proste. Czyli które? 3 minuty temu, Maciorra napisał: Oczywiście rowerów z barankiem nie zobaczymy, bo regulamin UCI zabrania Chyba za bardzo uwierzyłeś w grawelową propagandę, co to mówią, że w terenie lepiej niż XC a na szosie szybciej niz szosą 😁. Pamiętam jak dwa lata temu chłopaki na XC seryjnie wygrywali MP w kolarstwie gravelowym. Łomot był wtedy strasznie srogi. Tak więc to chyba działa w druga stronę 😂. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Poniedziałek o 06:58 Napisano Poniedziałek o 06:58 11 minut temu, Maciorra napisał: Toteż nie twierdzę, że wszystkie są łatwe, ale sporo z tych które widziałem były technicznie bardzo proste. Oczywiście rowerów z barankiem nie zobaczymy, bo regulamin UCI zabrania Myślę że nawet na tych najprostszych trasach i tak Przełaj/Gravel by dostał totalny łomot. Dlaczego? Na trasach XC wcale nie ma tak dużo miejsc gdzie jest potrzeba rozwinięcia dużej prędkości, a tylko tutaj baranek i aerodynamiczna pozycja by coś wniosły. W każdym innym miejscu gdzie pojawi się jakakolwiek techniczna przeszkoda typu korzenie, zeskok czy skocznia, sztywny rower z barankiem nie ma szans. Jeszcze 10 lat temu na trasach World Cup było widać rowery HT ze skokiem 100mm i na niektórych trasach FS z takim samym skokiem. Aktualnie trasy są na tyle wymagające, że standardem jest skok 110/120mm i pełne zawieszenie. Zawieszenie co oczywiste można blokować, więc w zasadzie gdzie Gravel/Przełaj miałby zyskać przewagę? Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 07:23 Napisano Poniedziałek o 07:23 (edytowane) Trzy lata temu byłem na PŚ w Leogang. Było spore poruszenie bo Loana Lecomte startowała na hardtail'u. Ludzie zachodzili w głowe czy w tym szaleństwie jest metoda, gdyż w tym samym okresie inne zawodniczki przesiadały się z Supercalibra na Top Fuel. Rozumiesz kolego od gravelowania, w którym kierunku podąża ten sport ? Edytowane Poniedziałek o 07:26 przez KNKS Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi