Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Długo zastanawiałem się czy założyć ten temat i czy jest sens ale w sumie jestem ciekawy opinii innych na temat kół i obręczy MTB składanych samodzielnie do starszych rowerów.

Będę składał koło tylne (i może przednie ale to kiedy indziej) do mojego staruszka, gdyż ponieważ trzymałem go na zewnątrz przez jakiś czas (błąd straszny) i szprychy z nyplami w fabrycznych kołach stały się jednością i nie da się centrować koła z tego powodu. Fabryczna piasta to shimano fh-rm66 32H QR 9mm 135mm, kaseta 9 rzędów, mocowanie tarczy centerlock, działa i wszystko z nią w porządku ale chciałbym złożyć budżetowe koło jak się da. Zaplotłem w życiu ze 3 koła więc lubię majsterkować i mam centrownicę więc zaplecenie koła to dla mnie zabawa przy piwku i filmie. Jeżeli składanie się nie opłaca to ewentualnie całe koło lub komplet. 

Budżet jest ok 600-800PLN ale jak trzeba to coś się dołoży.

Mój rower staruszek to sensa catena tnt 29er 2014 https://www.bikeradar.com/reviews/bikes/mountain-bikes/sensa-catena-tnt-special-review Sporo ulepszeń osprzętu było było więc fabrycznie tam jest połowa osprzętu.

Koło chciałbym żeby było w miarę lekkie ale bez szaleństw i mam świadomość że lekkie to drogie zazwyczaj więc budżetowe się kłóci mocno ale nie zaszkodzi zapytać ekspertów i wydaje mi się że temat może się przydać innym bo sporo osób szuka budżetowych nowych kół. Chciałbym obręcz o szerokości 30mm bo lubię szersze obręcze ale 25mm też przejdzie mam opony Spec Ground Control 2.3 jako że rower jest czarny mat i białe akcenty to fajnie by było jakby obręcz była czarna a napisy na obręczy były białe. I chciałbym żeby szprychy były czarne a tam gdzie wentyl białe ale to już zależy od tego czy dostanę daną długość w białym kolorze i chyba kapslowane obręcze.

Piasta na maszynówkach pewnie novatec bo to chyba jedyna tania piasta bo mam teraz shimanowskie na kulkach.

Mój zestaw co ja bym wybrał przykładowo:

Piasta tylna NOVATEC D792SB-CL 135mm QR 32H: https://allegro.pl/produkt/piasta-tyl-novatec-cld792sb-10x135-mm-qr-shimano-11s-32-center-lock-15108da4-8033-40a6-bef9-cc02a1f796bb?offerId=15162162962

Szprychy i nyple to dt swiss lub sapim tutaj to co tańsze i bardziej dostępne w danej długości. Tu liczę na was.

Obręcz to pewnie im droższa tym lepsza :D

DARTMOOR Tomcat 29" 32h 30mm: https://allegro.pl/produkt/obrecz-rowerowa-dartmoor-29-622mm-32-h-hamulec-tarczowy-d11f975f-4fe3-43cf-a87b-046bc6c08093?offerId=18485204950

DT Swiss E 593 Disc 29er 32H 30mm: https://allegro.pl/produkt/obrecz-rowerowa-dt-swiss-29-622mm-32-h-hamulec-tarczowy-1d12237b-b557-4121-bb25-b4bfa06fe87a?offerId=17848094503

Dt swiss XR 391 25mm:  https://www.centrumrowerowe.pl/obrecz-dt-swiss-xr-391-pd19634/?v_Id=129180&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAjw-8vPBhBbEiwAoA39WkrUAYNVh73ygu_fM5qY3ROL2PlXusQVCu2IvecPAeLvLAI7ua1RZhoCMOYQAvD_BwE

Czy to ma sens?

Napisano

Gdyby chodziło o zamówienie koła u kołodzieja to zapytałbym dlaczego 32H, teraz chyba 32 to pod dzika 100kg+ się składa albo do rowerów pod fotelik i gówniaka. Brakuje więc informacji ile ważysz i ile masz zamiar wozić. Niestety samodzielne składanie koła troszkę temat komplikuje, 28H to się wybiera przy dobrych komponentach i dobrym montażu koła... No i nie jest to żadna wiedza tajemna, że lżejsza obręcz to lepsza obręcz - pod warunkiem, że nie rozmawiamy o katowania kół w sportach grawitacyjnych.

Szanuję za pomysł.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Byłem zmęczony mocno alkoholem jak pisałem wczoraj. W temacie chodzi o tylne koło nie o komplet ale w sumie jak by wyszło fajnie to mógłbym, zbudować obydwa koła. Mam nadzieję że taki temat może zostać jak jest.

W sumie to fakt zapomniałem napisać coś o sobie waga 85kg ale chcę zejść z wagi poniżej 80kg, plus plecak z podstawowymi narzędziami, kanapką i dętką. Żadnych dzieci ani fotelików nie będę woził. Nie ścigam się w maratonach ani nic, po prostu lubię jeździć rowerem.

Piasta nie musi mieć centerlocka może mieć mocowanie 6 śrub najwyżej kupię nową tarczę. Nie mam nic przeciwko kołom bezdętkowym ale nigdy nie miałem.

Rower to starszy MTB tyrany w terenie czyli jazda po lasach i polach w trudniejszym terenie, czasem się wjedzie w jakieś krzaki i kamienie a czasem lekki teren i ścieżki rowerowe. Po górach też zdarzało mi się jeździć i po singletrackach ale to niezbyt czesto. W enduro, freeride czy DH to ja nie umiem.

Fabryczne koła w moim rowerze mają 32H więc założyłem że to taki standard dla MTB w dzisiejszych czasach. Czy po prostu fabryczne koła w rowerach są takie biedne że muszą mieć 32H?

Edytowane przez Seb
dodanie info
Napisano

Jak ma być tanio, to nie ma co iść w 28. Niby są takie piasty dostępne w podobnych cenach co 32h ale na moje oko, to jednak przeważają tutaj te lepsze, na sztywną oś.
W zeszłym roku składałem na 32, bo tak było z dostępnością obręczy, które chciałem. 28h niby są ale z kupieniem był problem. Wagowo wyszło chyba podobnie, bo prawdopodobnie przy mniejszej ilości brałbym standardowe 2mm, a teraz mam 1,65mm.

Jak się zastanawiasz nad tymi droższymi XR 391, to nieśmiało zaproponuję WTB Kom light i-25 lub i-30 (właśnie na tych 30 mam zrobione).
Będą nieco cięższe ale wydaje mi się, że DT będą bardziej upierdliwe z zakładaniem opon, bo mają dużo płytszy rowek. Osobiście jestem na to uczulony. Być może lekki minus za matowe wykończenie zewnętrznej powierzchni, co przy bardzo ciasnych oponach może sprawiać problemy ale jak na razie nie miałem z tym problemu (czego nie mogę powiedzieć o Accentach EXE w drugim rowerze).

Ja bym został przy CL. Nie widzę sensu w przesiadce jak teraz takie masz.

9 godzin temu, Seb napisał:

Będę składał koło tylne (i może przednie ale to kiedy indziej) do mojego staruszka, gdyż ponieważ trzymałem go na zewnątrz przez jakiś czas (błąd straszny) i szprychy z nyplami w fabrycznych kołach stały się jednością i nie da się centrować koła z tego powodu. Fabryczna piasta to shimano fh-rm66 32H QR 9mm 135mm, kaseta 9 rzędów, mocowanie tarczy centerlock, działa i wszystko z nią w porządku ale chciałbym złożyć budżetowe koło jak się da. Zaplotłem w życiu ze 3 koła więc lubię majsterkować i mam centrownicę więc zaplecenie koła to dla mnie zabawa przy piwku i filmie.

Najbardziej budżetowo, to nowe szprychy i nyple (dodatkowo podkładki?), skoro reszta jest ok.
Jeżeli nyple się zespawały na amen, to po prostu tniesz szprychy i wyciągasz przez obręcz.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Biorę po uwagę wszystkie propozycje jakie podaliście, z tego wychodzi że co bym nie zbudował i tak będzie to w miarę lekkie jak na standardy MTB i pancerne koło w tych pieniądzach.

Jest bardzo mało piast pod standard 135mm QR? Trochę się zatrzymałem z nowinkami technologicznymi i nadrabiam teraz i takie mocowania to już wyszły z użytku z tego co widzę czy się mylę?

Czy piasta 135mm QR tylna z bębenkiem 8/9/10 to jest to samo co 8/9/10/11? Czy tam już trzeba kombinować z jakąś nakładką/podkładką dystansową na bębenek?

Edytowane przez Seb
Napisano

Kupiłem w niemieckim sklepie podstawowe koła shimano  z 500 w nazwie, wyprzedaż set poniżej  100e   Niby nie TR ale ludzie zamleczają, mają chyba po 24 szprychy, są takie średnio lekkie, ale pierwsze 100 km za nimi, plus podstawowy zero myślenia, składania, dumania nad piastami, szprychami, przyszedł karton,  mialem resztę: dętki opona kaseta dwie tarcze i jazda.  
Na razie nie ma kompletów, ale możesz sprawdzać Bike Discount i bike24 czy są 29 ki ( uważaj na 27,5)  może jest tylko tył na próbę.

Napisano
48 minut temu, Seb napisał:

Jest bardzo mało piast pod standard 135mm QR? Trochę się zatrzymałem z nowinkami technologicznymi i nadrabiam teraz i takie mocowania to już wyszły z użytku z tego co widzę czy się mylę?

Na 28 szprych raczej mało. 32 lub 36 dużo większy wybór.

Napisano

Można, tyle że sama piasta, do której pasują te końcówki, to jak planowany koszt całego koła: 350 to około 790zł, końcówki +/- 150zł = 940zł.

Napisano (edytowane)

Poczytałem o obręczach, piastach, szprychach i nyplach w sumie doszedłem do wniosku że mój rower do lekkich nie należy i nigdy lekkim nie będzie to buduję wytrzymałe koła. Obręcze dt swiss e539 podobają mi się z wyglądu dlatego takie wybrałem.

Buduję komplet kół przód/tył, graty zamówione praktycznie wszystkie poza szprychami tył bo tutaj muszę piastę tylną dostać i pomierzyć czy się zgadza z rysunkiem technicznym który znalazłem z wymiarami. Jak się zgadza to tylko muszę domówić szprychy na tył.

Ciekawostka szprychy mi wyszły przód 292/290mm a tył 294/292mm

Wszystkie części:

Obręcze: DT Swiss E593 29" - 2x140PLN + 15PLN wysyłka - 295 PLN 

Piasta przód: Novatec D041SB-B15 BOOST 15x110mm 32h - 141PLN

Piasta tył: Novatec D792SB-CL 135mm QR 32h 8-11S - 329 PLN

Szprychy: DT Swiss champion 2.0 czarne,  64 szprychy ok. 210 PLN

Nyple: DT Swiss – mosiężne czarne 12mm - 40 PLN

Koło tył: ok 600 PLN, koło przód: ok. 400 PLN

W tym tygodniu przyjdzie mi wszystko, to będę składał :)

Edytowane przez Seb