Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim.

Wczoraj zdemontowałem moją kasetę Sram z koła i zauważyłem opiłki na bębenku. Czy może być to wina krzywo wkręconej kasety podczas montażu?IMG_3772.thumb.jpeg.f645e8f3c297a230fba9322f0e4f045c.jpeg

Napisano

Ścięło dwa pierwsze zwoje gwintu. Pewnie krzywo wkręcałeś.

Wyczyść, nasmaruj gwint i wkręć ręką. Jak będzie trzymać to super. Jak przeskoczy przy dokręcaniu 40 kN to bębenek do śmietnika.

• +1 pomógł 1
Napisano

Na początku wkręca się ręką, mam na myśli jak ścisnę nasadkę dłonią to pierwsze kilka obrotów mogę wkręcić bez klucza ale pod  koniec trzeba użyć grzechotki. Bez problemu dokręca się też z siłą 40 Nm.  
Ale podczas pracy można zauważyć że kaseta pracuje krzywo. Nie wiem czy tak ma być?

Napisano (edytowane)

Według mnie kaseta na bębenku XD powinna pracować prosto. Sprawdź gwint wewnątrz kasety. Może tam go ścięło mocniej.

Zwróć tez uwagę na wielowypust w kasecie i bębenku, powinny równo przylegać.

Sam opis dokręcania wydaje sie OK. U mnie też na początku idzie ręką a później trzeba posiłkować się kluczem.

Edytowane przez PawelW84
Napisano
W dniu 29.04.2026 o 14:32, PawelW84 napisał:

Jak przeskoczy przy dokręcaniu 40 kN to bębenek do śmietnika.

Przy 40 kN to ten bębenek razem z piastą zwinie w śrubkę 😁

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Gwint kasety wygląda tak. 

Kaseta dokręciła się bez problemu 40 Nm.  Po dokręceniu zdemontowałem ją razem z bębenkiem i sprawdziłem czy kaseta przylega równo do kołnierza bębenka i tam wyglądało wszystko ok. 
Dodam że kaseta była już tak zamontowana od nowosci. 
Pisałem i wysyłałem zdjęcia do Bike-Discount, bo tam kupiłem rower. Odpisali że jeżeli kaseta dokręca się bez problemu to wszystko jest ok.

IMG_3774.jpeg

Edytowane przez Pietrash
Napisano

Tak jak ktoś napisał wcześniej, masz zerwane dwa pierwsze zwoje gwintu. Problem jest taki, że konstrukcja jest projektowana pod X zwojów gwintu, a nie X - 2 zwoje, zwłaszcza że o ile dobrze widzę to jest ich tam raptem 5. Teraz Ci się udało dokręcić, następnym razem może też się uda, natomiast za którymś razem pewnie zerwiesz gwint i tyle. Siła 40Nm powinna rozkładać się na 5 zwojach, a będzie rozkładała się na 3.

• +1 pomógł 1
Napisano

Nie jestem inżynierem mechaniki, natomiast nadal uważam że z dwoma pierwszymi coś jest nie tak. Dodatkowo, przecież sam wrzuciłeś zdjęcie z opiłkami metalu. Opiłki nie pojawiają się bez powodu. Jakiś czas temu miałem zerwany gwint w ramie i uwierz mi, też wyglądał w miarę normalnie, a jednak śruba przeskakiwała.

Napisano
Cytat

Tak wygląda bębenek po wyczyszczeniu. Wygląda że wszystkie zwoje są w porządku.

Przecież już na pierwszym zdjęciu widać było że dwa pierwsze zwoje są porządnie zjechane/zdeformowane, pozostałe również, ale mniej - jak wcześniej pisał @przecietny.kolarz :) 
Widać chociaż po tym fragmencie:
-gdzie jest nieoderwany jeszcze kawałek zadzioru. 
image.png.2907564cca3b4a1e25106be3228df41f.png

A na zdjęciu po wyczyszczeniu również widać, że gwinty są zdeformowane - nie mają odpowiedniego kształtu. 

Dla małych gwintów(dostępnie narzynce) można było by próbować poprawić kształt gwintu, ale w tym materiale(aluminium jest materiałem miękkim i kruchym) i tak nic by to nie dało i do elementów/części, które pracują pod obciążenie to nie jest zalecane.

Dla spokoju głowy w czasie jazdy lepiej wymienić :) 

Napisano

To że gwint jest skopany jest oczywiste, nie neguje tego. Każdy widzi już po zdjęciach że gwint jest uwalony, szkoda tylko że sklep nie widzi tam nic a na krzywo obracająca się kasetę twierdzą że są to tolerancje produkcyjne. 

Napisano
Cytat

Widzieli te zdjęcia co na forum. Twierdzą że zdarła się powłoka anodowa. 

To zapewne odpowiedź 'z klucza" na każde roszczenie klienta.

Drugą może być temat przegląd roweru i czy robił to/opiniował serwis.

Cytat

Dodam że kaseta była już tak zamontowana od nowosci. 

Ile czasu upłynęło od zakupu?

Napisano

Gdyby tak było, to być nie zobaczył opiłków tylko co najwyżej zabrudzony smar. 

Tak jak w poście powyżej, próbują Cie spuścić na drzewo. Inna sprawa, że może być bardzo trudno udowodnić że nie zrobiłeś tego sam, więc tak naprawdę to już decyzja sklepu czy zajmą stanowisko pro klienckie.

Napisano (edytowane)

Rower kupiony we wrześniu 2025 więc posiada gwarancję. Napisali też żeby obejrzeć dokładnie problem trzeba będzie odesłać koło do producenta. W takim wypadku szykuje się kolejne kilka tygodni bez roweru. 

Edytowane przez Pietrash
Napisano (edytowane)

Ja na Twoim miejscu bym kupił bębenek i na tym zakończył głowienie się nad problemem.

Wyślesz koło i jeżeli nie okaże się że bębenek ma wadę fabryczną, na 99% koło wróci z informacją że kaseta została krzywo nakręcona i stąd uszkodzenie. W jaki sposób udowodnisz, że w międzyczasie nie odkręcałeś kasety i to nie Twoja wina? To jest jeden z tych problemów, że tak naprawdę liczy się słowo przeciw słowu. Bardzo dużo ludzi po wyjęciu z kartonu demontuje wszystkie elementy i składa na nowo.

W Polsce istnieje rękojmia, gdzie o ile się nie mylę, do roku to sprzedający musi udowodnić że wada powstała z Twojej winy. Nie wiem jak jest w Niemczech, natomiast jeżeli jest tak samo, to i tak czeka Cie czeka przerwa w jeździe na jakiś czas. W pierwszej kolejności powinieneś właśnie korzystać z rękojmi, o ile taka istnieje też w Niemczech. 

Ja bym złożył na tym co masz, kupił bębenek, a przy następnym myciu/serwisie założył nowy i zapomniał o temacie.

Edytowane przez przecietny.kolarz
  • +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

W Niemczech jest tak samo. Przez pierwszy rok przyjmuje się że wada była już  w momencie dostarczenia produktu, więc tutaj nic nie musiałbym udowadniać. Jak zaraz po zakupie reklamowałem tylną oś przelotową i hak to bez problemu wysłali nowe części od ręki. Osobiście myślałem że w tym przypadku zaproponują nowy bębenek i będzie po sprawie.    

Edytowane przez Pietrash