Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Przymierzam sie do zakupu gravela o charakterze bardziej wyścigowym, nie bede go używał do bikepackingu, raczej do tras po 50 km oraz jak czas pozwoli w weekendy jakieś dłuższe wypady. Mieszkam nad morzem więc w 90% płasko dlatego koniecznie muszą być 2 blaty dodatkowo rama carbon. Na razie rozważam wybór między Bianchi Impulso com v Orbea Terra M30Team. budżet do 13k. Co myślicie o tych rowerach i macie mize jeszcze jakieś alternatywy.

Edytowane przez jacek_1981
  • jacek_1981 zmienił tytuł na [do 13000] Gravel typu race
Napisano

Nie wiem czy Orbea to poprzednia generacja czy nowa Terra Race. Poprzednia jest takim modelem pomiedzy komfortem a typowym ścigantem. Po ponad 2 latach bardzo sobie chwalę ten rower - zdecydowanie nie miałem innego roweru, na którym bym się tak dobrze czuł. Nowsza Race będzie trochę bardziej agresywna. Impulso udało mi się tylko przetestować na trasie ok 100km i rower prowadzi sie bardzo podobnie jak moja Terra ale przód jest wyraźnie niżej i dla mnie ta pozycja na dłuższą metę nie jest optymalna.

Co do napędu to nadal zdumiewa mnie podejście, że skoro jeżdżę tylko po płaskim to potrzebuję dwóch blatów z przodu. Przy obecnych napędach 1x12 czy 1x13 właściwie przełożeń nie brakuje nigdzie a dziur między biegami też nie ma na tyle dużych żeby to było problematyczne. Nawet prosi na płaskie etapy i właściwie wszystkie etapy czasowe już zrezygnowali z przednich przerzutek. Ja mieszkam w Poznaniu więc też płasko wszędzie i nawet jak bym stał przed wyborem szosy to brałbym pod uwagę tylko modele bez przedniej przerzutki. 
Przednią przerzutkę roważałbym w gravelu tylko gdybym składał model pod bikepacking lub szosą jeździł po górach.

Żebym nie został źle odebrany to moja opinia i mój pogląd na temat napędów 2x więc się nie sugeruj. Rób jak sam czujesz - to tylko dygresja.

• +1 pomógł 1
Napisano

Prosów bym tu nie mieszał w rozkminki nad 1x bo a) na każdy etap maja odpowiedni przygotowany rower zaarówno blat jak i kasete.... b) to co jest w stanie zniesc pros na rowerze ma sie generalnie nijak do zwyklego kowalskiego nawet ambitnego amatora. Rożnice w tym co mogą i potrafią sa kosmiczne wiec ... to ma się troche nijak. Porównaj sobie np ten rekord swiata w maratonie z ostatnich dni - poniżej 2h ...do zwyklego kowalskiego ktory jest w stanie umeczyć 10km w 50-60min jesli jest w miare sprawny  - ten rekordzista biegnie 2x szybciej i 2x dluzej ... sugeruje spróbowaź takiego tempa i  zobaczyc jaka to jest roznica...i na rowerach jest tak samo niestety.

Napisano (edytowane)

Gdybym chciał jeździć szybko w warunkach okołogravelowych, to kupiłbym sobie Canyon Inflite CF. To, co prawda, rower CX, ale skoro chcemy jeździć szybko, to dlaczego nie.

Edytowane przez KNKS
Napisano

Jak najbadziej się zgadam. Nie mniej moja opinia się nie zmienia. Nie ze względu na Pogaczara i jego kolegów ale własne doświadczenia. Wrzucanie przedniej przerzutki do jazdy tylko płaskim jest IMO pozbawione sensu. Fakt, że ja gravelem na długich asfaltowych odcinkach czy typowo 'szosowych' treningach jeżdżę ze średnią w okolicach 32-33km/h więc nie jakoś bardzo szybko ale nie mam uczucia dziur między biegami, a to jest zazwyczaj jest argument za 2x. 
Nie uważam, że moja opinia jest lepsza ale zastanawia mnie pogląd, że płasko to musi być 2x - może wymiana poglądów pokaże inne zalety, których nie widzę.

• +1 pomógł 1
Napisano
15 minut temu, KNKS napisał:

Gdybym chciał jeździć szybko w warunkach okołogravelowych, to kupiłbym sobie Canyon Inflite CF. To, co prawda, rower CX, ale skoro chcemy jeździć szybko, to dlaczego nie.

Każdy przełaj jest gravelem. A nie każdy gravel będzie przełajem.

Ale - jako były posiadacz przełaja wykorzystujący go jako gravel zanim to było tak modne - dziś bym nie kupił przełaja do gravelowania. Za twardo, za mało miejsca na opone, jest dość wysoko a krótko. Są lepsze ramy do szybkiej jazdy gravelowej. 

• +1 pomógł 1
Napisano
1 godzinę temu, gnomon napisał:

Prosów bym tu nie mieszał w rozkminki nad 1x bo a) na każdy etap maja odpowiedni przygotowany rower zaarówno blat jak i kasete.... b) to co jest w stanie zniesc pros na rowerze ma sie generalnie nijak do zwyklego kowalskiego nawet ambitnego amatora.

Ale wystarczy sobie pewne podstawy wypracować, by dojść do wniosku że 2x w gravelu po płaskim jest praktycznie nie potrzebne :) Jeżeli potrafisz z rytmu i jesteś w stanie łączyć to z siłą, to tak naprawdę na plaskacz wystarczy jedno góra dwa przełożenia. To co nie zrobisz sprzętem robisz organizmem. Ja wybieram bramkę nr2 i 2xy niczym mnie nie zaskakują, ani odskakują. Do tego odpada problematyka PP  w pewnych sytuacjach, kończącą się  stratą czasu, awarią, czy biegiem z rowerem na plecach pod górę, dlatego od dłuższego już czasu oprócz szos,  prym w  moich rowerach  wiodą napędy 1x ;) 

* Szosy to inny świat i u mnie 2x jest w pełni wykorzystywane i się sprawdza, czy to na gonach, czy ultra maratonach.

Rower przełajowy jest fajny :) ,ale na gony gravelowe użył bym ( zresztą używam) roweru o bardzo agresywnej geometrii rodem z szosy RC. Przełaj jest bardzo zwrotny , geometria zwarta i wysoka dostosowana pod dynamikę,  interwały ( czyli to na czym  opiera się przełaj), szybki gravel to zupełnie inny temat ( długie proste gony i zjazdy w okilcach 60- 70 km/h , przełaja jest niewiele) , ale jeśli techniki wyuczone z przełaja i szosy dorzucisz do tego agresywnego gravela to zyskasz dużą przewagę nad resztą jeżeli mówimy o byciu szybkim w tematach gravelowych :) 

1 godzinę temu, przemeg napisał:

A nie każdy gravel będzie przełajem.

No nie będzie, bo o ile z rowerem pobiegniesz , zrobisz dziobaka, wskoczysz zeskoczysz. to w zakręt nim już tak nie wejdziesz  co będzie generować straty. Sekunda tu, sekunda tu i czołówka odjeżdża, a na okrążeniu robi się już duża strata, w konsekwencji nawet dubel.

Napisano

Wszystko zalezy od uzytkownika i potrzeby...to ze ktos potrafi 1x12 ...to inny ktos dowali tam sakwy i bedzie za sztywno... nawet na podjazdach pod wiadukt. To ze ktos jezdzi wokol komina nie znaczy ze 3-4x w roku nie wezmie roweru w górki nawet Polskie...  jak ktos jest świadom i umie w 1x to sobie poradzi...a jak ktos nie kuma bazy...to bedzie pchal pod góre rower z 1x.

Napisano
1 godzinę temu, przemeg napisał:

Za twardo

Teraz nie ma sztywnych zasad, można sobie zakładać napęd jaki się chce . Oczywiście jeździ się na 1x. 2x dawno nie widziałem :) 

7 minut temu, gnomon napisał:

to bedzie pchal pod góre rower z 1x.

Albo wyglebi przy próbie zrzucenia na małą tarczę :) 

Wszystko wymaga pewnej wiedzy i podstawowych umiejętności :) 

Napisano

@kaido2 ja mówię o ramie. Przełaj ma być efektywny i responsywny, do tego krótki.

Więc te dobre przełajówki są cholernie twarde plus opona 35c najczęściej. Miałem przełajówkę od stevensa, twardo pod dupskiem było :D 

Jak rozumiem gravelowanie, nawet sportowe, jako jednak pewien stopień amortyzacji jak się człowiek turla szutrem albo jakimiś polnymi drogami rozjechanymi przez maszyny.

Sam mam sportowy a wg dzisiejszych standardów mega sportowy gravel plus latam na 38c. Rower jest zaprojektowany na szybkość, nie mam nawet pkt montażowych na błotniki nie mówiąc o sakwach.

Ale ta moja rama scotta w porównaniu do stevensa to jest niebo a ziemia w zakresie pracy tylnego widła pod siodłem. Tyle widełki chodza, są cieniutkie i ten karbon hmx ładnie działa.

Napisano

@przemeg mnie się rzucają od razu przełożenia przez x lat będące w kanonie stąd ten kierunek, ale fakt twarda sztywna rama, po pięciu dychach może już skutecznie spowalniać, bo właśnie ubicie po kraterach zrobi już swoje  :D W przełajach najlepiej szytka, bo to ona da pewien komfort przy sztywnej reszcie setu, oraz sprawdzi się w aspektach technicznych np przy drifcie/ trzymaniu w zakrętach.

Natomiast już  przy sportowych gravelowych stówach, rama dająca pewien komfort lecenia po grząskich kamosach, jak najbardziej na tak. Tam gdzie ma być sztywna, to ma być sztywna, tam gdzie pracować, tam pracować :)