Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

To znowu ja z trochę inną specyfikacją po przemyśleniach i przewertowaniach budżetu. Poszukuje roweru do jazdy miejskiej praca-dom, oraz przejażdżek dłuższych. Czasami zjazd na jakąś utwardzoną ziemistą drogę ale wciąż twardą. Pomyślałem nad tym żeby może była ona karbonowa jednak bardzo się nie upieram. Mój wzrost to ~188cm. Dzisiaj miałem okazje przejechać się używaną szosą ze sklepu Urbanbikes w Warszawie która była karbonowa i była na osprzęcie Campagnolo Athena od marki o której wcześniej nigdy nie słyszałem (Pure). Jechało się na tym fajnie, super lekko i mimo braku hamulców tarczowych, hamowało lepiej niż tarcze mechaniczne. No i zacząłem nad nim trochę myśleć bo na żywo sprawiał wrażenie fajnego (jedyny mankament który może rodzić pytania to zardzewiałe śrubki przy przerzutkach ale to do wymienienia). Dowiedziałem się że rame sprawdzali pod kątem szczelności i tego żeby była cała i nie naprawiana - i taka też jest. Pozycja była wygodna.

Link do tego roweru: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-pure-cls-953-carbon-campagnolo-athena-60-cm-urban-bikes-CID767-ID17HB2i.html?search_reason=search|organic

Moją drugą opcją którą biorę pod uwagę jest Cube Attain GTC DISC (https://szybkierowery.pl/produkt/cube-attain-gtc-disc-carbon-ultegra-kod-rabatowy-1000-zl/) - jednak cena o 1000 większa od tamtego.

Pytanie czy warto w któregokolwiek z nich się pchać, czy nie lepiej pójść w coś innego? Myślałem nad wymianą opon na 32 semislick pod kątem lepszej jazdy po mieście, ale wciąż się dowiaduje co i jak :)

Z góry dziękuje za pomoc i potencjalne rozwianie moich wyobarżeń o tym jak któryś z tych rowerów jest fajny :P 

Napisano
Godzinę temu, Chociemir napisał:

Daj sobie spokój z rowerem z pierwszego linku, szkoda nawet zastanawiać się nad nim...

Mówisz? Kurcze, fajnie się na nim jeździło, ale zakładam że odrzucać go ze względu na napęd, tak?

Napisano

Nie, ze względu na "nie wiadomo co to jest i ile ma lat" a dodatkowo hamulce szczękowe ograniczają oponę do pewnie max 28 chociaż nie wiadomo ile przyjmie rama bo może jeszcze mniej. 

Napisano

Czy ta firma (nie Bernard) pozyskuje rowery z wystawek? 

Popatrz -na przykład- na karbonowego Focusa Paralane - bardzo porządny rower. Od czasu do czasu pojawiają się nawet z Ultegrą na OLX w kwotach  niewiele przekraczających  założony budżet. 

Napisano
21 godzin temu, cooqieez napisał:

Link do tego roweru: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-pure-cls-953-carbon-campagnolo-athena-60-cm-urban-bikes-CID767-ID17HB2i.html?search_reason=search|organic

Moją drugą opcją którą biorę pod uwagę jest Cube Attain GTC DISC (https://szybkierowery.pl/produkt/cube-attain-gtc-disc-carbon-ultegra-kod-rabatowy-1000-zl/) - jednak cena o 1000 większa od tamtego.

Pytanie czy warto w któregokolwiek z nich się pchać

9 godzin temu, cooqieez napisał:

Tego pietwszego "niewiadomoco" na pewno niecwarto. Tego prehistorycznego Treka też nie warto. Muszę stwierdzić, że masz talent do wynajdywania ofert najbardziej dziwacznych rowerów. Cube droższy bo to współczesny rower, na współczesnych komponentach i warto do niego dopłacić

Napisano

4k za używaną, węglową szosę to imo 'niewygodny' budżet.

Nie dostaniesz za tyle nowszego roweru na hydraulicznych tarczach, chyba że znajdziesz coś z samego początku tarcz na szosie więc też może być miejsce na opony max 28mm.

Z drugiej strony 4k za starszy rower na szczękach to trochę ze dużo, chyba że szukasz czegoś na Ultegrze/DA z karbonowymi kołami.

Na twoim miejscu zrezygnował bym z karbonu i poszukał 2-4 letniej Sensy (albo innej budżetowej marki, piszę Sensa bo są popularne i jest ich sporo na OLXie) na 12-biegowej 105-ce z aluminiową ramą. Nie będzie takich niespodzianek na które możesz się nadziać kupując starszy rower, zmieścisz się w budżecie a jedyna wada to tak z +1kg wagi roweru.

Napisano

Jak wyżej.

Poszukaj sobie współczesnej, aluminiowej konstrukcji, na osprzęcie R7000 (105) i ciesz się przyzwoitym rowerem.. Zawsze to lepsze niż prehistoryczny karbon.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Talrand napisał:

Nie dostaniesz za tyle nowszego roweru na hydraulicznych tarczach, chyba że znajdziesz coś z samego początku tarcz na szosie więc też może być miejsce na opony max 28mm.

.

Oczywiście, że "dostanie": sam sprzedałem ostatnio karbonowy rower endurance na Ultegrze 8000, z prześwitem na opony 35 mm,  w idealnym stanie, z dowodem zakupu, Właśnie w takim budżecie.

Edytowane przez Chociemir
Napisano
40 minut temu, Talrand napisał:

Z drugiej strony 4k za starszy rower na szczękach to trochę ze dużo, chyba że szukasz czegoś na Ultegrze/DA z karbonowymi kołami.

Na twoim miejscu zrezygnował bym z karbonu i poszukał 2-4 letniej Sensy (albo innej budżetowej marki, piszę Sensa bo są popularne i jest ich sporo na OLXie) na 12-biegowej 105-ce z aluminiową ramą. Nie będzie takich niespodzianek na które możesz się nadziać kupując starszy rower, zmieścisz się w budżecie a jedyna wada to tak z +1kg wagi roweru.

Nie pisałem od wczorajszego poranka, więc dorzuce update co udało mi się znaleźć.

1. Cannondale Topstone 1 - pełny GRX 2x11, tarczowe hydrauliczne, w budżecie, gravel ale z możliwością włożenia jakiś trochę węższych oponek

2. Ridley x Night karbonowy na ultegrze, koła dt swiss r460db, tarczowe hydrauliczne (tylko mam z tyłu głowy podejrzenia, bo jest nawet trochę poniżej budżetu, wygląda wszystko dobrze po przeglądzie etc ale nie wiem czy to nie jest "zbyt" dobra oferta

3. Lapierre od Bernarda: https://www.olx.pl/d/oferta/endurance-z-tarczami-lapierre-sensium-al-500-disc-l-szosa-alu-carbon-faktura-wysylka-CID767-ID1aonZ1.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium

4. Ten Cube Attain GTC wciąż w grze

5. https://www.olx.pl/d/oferta/cube-attain-sl-disc-shimano-hydraulika-sztywne-osie-rozmiar-58-CID767-ID19WMum.html?search_reason=search|organic

6. https://www.olx.pl/d/oferta/fvat23-nowy-gravel-fuji-jari-2-1-alu-carbon-grx-2x10-najtaniej-okazja-CID767-ID17HUob.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium

Napisano

Cytowanie znowu nie działa...

Topstone i Fuji wyglądają na dobre opcje. Gravel 2x powinien działać ok jako szosa endurance, co prawda mniejsze blaty na korbie ale przynajmniej masz gwarancje że wejdą grubsze opony.

Ridley X Night to rower przełajowy więc robiony stricte pod ściganie, nie liczyłbym tu na wygodną pozycję.

Cube Attain SL i Lapierre Sensium też nie byłyby złymi wyborami ale sprawdziłbym jakie tam można włożyć najszersze opony, jeśli nie chcesz się spinać na wyścigowe geo to tym bardziej nie ma co wytrząsać sobie tyłka na wybojach na oponach 28mm.

Napisano

Topstone to jeden z najbardziej mtb graveli jakie wymyslono. Jesli myśleć o szosie endurance to jest na końcu stawki aby myśleć szosa endurance - gravel jakkolwiek :) 

Napisano
20 minut temu, Talrand napisał:

Cytowanie znowu nie działa...

Topstone i Fuji wyglądają na dobre opcje. Gravel 2x powinien działać ok jako szosa endurance, co prawda mniejsze blaty na korbie ale przynajmniej masz gwarancje że wejdą grubsze opony.

Ridley X Night to rower przełajowy więc robiony stricte pod ściganie, nie liczyłbym tu na wygodną pozycję.

Cube Attain SL i Lapierre Sensium też nie byłyby złymi wyborami ale sprawdziłbym jakie tam można włożyć najszersze opony, jeśli nie chcesz się spinać na wyścigowe geo to tym bardziej nie ma co wytrząsać sobie tyłka na wybojach na oponach 28mm.

Ten Attain SL ma jeden gigantyczny plus nad resztą - jest z Warszawy i nie będę musiał robić 3h w jedną stronę do poznania :D Jak sprawdzałem to 32mm wejdą do niego

Napisano
2 godziny temu, cooqieez napisał:

Ten Attain SL ma jeden gigantyczny plus nad resztą - jest z Warszawy i nie będę musiał robić 3h w jedną stronę do poznania :D Jak sprawdzałem to 32mm wejdą do niego

Ja osobiście wolałbym tego SLa kupionego na miejscu za 4k niż GTC za 5,5 bez oglądania. Ale rozumiem też parcie na karbon :D