Mjablonskki Napisano 20 Kwietnia Napisano 20 Kwietnia Cześć, w sobotę kupiłem mój pierwszy "poważny" rower w życiu - https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-triban-grvl-af-apex-1x12/_/R-p-342976 Kupiłem rozmiar L, bo całe życie żyłem w przekonaniu, że mam 180 cm wzrostu (kiedyś mnie chyba w szkole okłamali przy mierzeniu). Otóż po odebraniu rower wydawał się trochę za duży, więc się zmierzyłem - i mam 177 cm, przekrok 83.5 cm. Czyli według rozmiarówki pasuję do rozmiaru M. Pojeździłem tym rowerem L po mieście z ~2h i generalnie nie miałem większych zastrzeżeń. Trochę czuję nadgarstki i wydaje mi się, że nie obejmuję dłońmi optymalnie manetek, ale ja mam dość małe ręce i wrażliwe nadgarstki. Wydaje mi się, że rower mógłby się lepiej prowadzić / być zwrotniejszy. Zależy mi na bardziej wyprostowanej niż sportowej pozycji. Rower chciałbym kiedyś wykorzystać do dłuższych wycieczek (w tym bikepacking). Zastanawiam się: 1) czy powinienem wymienić rower na rozmiar M? W tym rowerze: Rozmiar M: Stack to 572 mm, Reach to 391 mm. S/R to 1,46. Rozmiar L: Stack to 600 mm, Reach to 397 mm. S/R to 1,51. Więc pozycja w M bardziej sportowa. Po wymianie, jeśli byłby sens, to kombinować, żeby osiągnąć bardziej wyprostowaną pozycję (np. podnieść kierownicę?) 2) Dać sobie spokój z tym Tribanem, bo on się i tak nie nada do bardziej wyprostowanej pozycji i dłuższych wycieczek (?). Dodaję moje zdjęcia na aktualnym rowerze (rozmiar L) z różnymi chwytami. Ogółem, jeśli są sensowne opcje dla wyprostowania pozycji w rozmiarze M, to pewnie skłaniałbym się do wymiany. Ale chciałbym jeszcze Was posłuchać. Będę bardzo wdzięczny za wasze uwagi. Cytuj
marvelo Napisano 20 Kwietnia Napisano 20 Kwietnia Zacznij od obniżenia siodełka - jest zdecydowanie za wysoko. Cytuj
tomiii Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia Jak masz taką możliwość to przymierzyłbym się do M luv czegoś M podobnego bo skoro L jest prawie ok to na M może być bardziej pochylona pozycja. Jeżeli masz problem z objęciem klamek i przybliżenie dźwigni pomoże to można to regulować. Natomiast wielkość samych klamek to kwestia grupy sprzętowej i wówczas szukałbym innego modelu. Jeżeli problemem jest "odległość" kierownicy to pytanie ile Twoim zdaniem brakuje. Spróbuj wyobrazić sobie gdzie byłoby optymalnie. Jak to kwestia centymetra max dwóch to wystarczy inny mostek. Jak nie to wymiana roweru. Pytanie ile wcześniej jezdzileś? Może warto pojeździć więcej aby przyzwyczaić się do baranka i prowadzenia roweru z nim. Cytuj
gnomon Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia JA bym to wymienił na M. Sam mając 189cm i patrząc na reach/staack tych rowerów, to startowałbym od M Moje Lki i XL ka sa mniejsze niż ten DEcathlonowy jamnik. Nie zbliżam się do reacha 400m na rowerach barankowych. Cytuj
Mjablonskki Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia 11 godzin temu, marvelo napisał: Zacznij od obniżenia siodełka - jest zdecydowanie za wysoko. Dzięki, faktycznie było trochę za wysoko. 2 godziny temu, tomiii napisał: Jak masz taką możliwość to przymierzyłbym się do M luv czegoś M podobnego bo skoro L jest prawie ok to na M może być bardziej pochylona pozycja. Jeżeli masz problem z objęciem klamek i przybliżenie dźwigni pomoże to można to regulować. Natomiast wielkość samych klamek to kwestia grupy sprzętowej i wówczas szukałbym innego modelu. Jeżeli problemem jest "odległość" kierownicy to pytanie ile Twoim zdaniem brakuje. Spróbuj wyobrazić sobie gdzie byłoby optymalnie. Jak to kwestia centymetra max dwóch to wystarczy inny mostek. Jak nie to wymiana roweru. Pytanie ile wcześniej jezdzileś? Może warto pojeździć więcej aby przyzwyczaić się do baranka i prowadzenia roweru z nim. Niewiele jeździłem, ale dawno temu miałem szosę na baranku, i dobrze wspominam (tylko żadnych dużych tras nią nie robiłem, ot po mieście). Ale myślę, że z barankiem nie będzie problemu. Dzięki za wasze odpowiedzi so far. Czyli myślicie, żeby przymierzyć się do M i kombinować z ew. wyprostowaniem pozycji, czy w ogóle zmienić model? Z tym Tribanem o tyle fajnie, że teraz jest dobra promka w Deca Cytuj
wojtt80 Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia @Mjablonskki spróbuj M może być lepiej. Sam zazwyczaj miałem L lub XL tylko w MTB, kupując ramę pod grawela wg tabelki też wyszła mi L, ale teraz wiem że M byłaby wygodniejsza. 2 godziny temu, gnomon napisał: Nie zbliżam się do reacha 400m na rowerach barankowych. Właśnie, rozmiarami z MTB można się wkopać na za dużą ramę. Cytuj
cyklista Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia Mam wzrost i przekrok prawie identyczny jak autor tematu i dla mnie w rowerze z barankiem horyzontalne 575mm, nawet przy nowoczesnej geometrii, to dużo za dużo, dla siebie zdecydowanie brałbym M-ke. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia Ten rower jest baaardzo długi. Ja mam 183 cm wzrostu ale długie ręce - zasięg jak dla 186 cm i mam Kellysa Soot 50 w rozmiarze L (chociaż też mógłbym mieć M bo M jest do 186 cm a L od 182 cm ale chciałem tak jak Ty większy Stack i bardziej rekreacyjną pozycję) ale, żeby było mi wygodnie musiałem wymienić mostek na 2 cm krótszy. Wcześniej miałem Tribana w rozmiarze L i oba rowery mają znacznie mniejszy Reach i efektywną długość górnej rury niż ten Van Rysel w L, bardziej jak M a jestem wyższy niż Ty. Dla porównania wklejam Van Rysela w L i M, Kellysa w L i M i Tribana w L: Ja bym wymienił na M 1 Cytuj
tomiii Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia w tym przypadku to zmiana na inny model , zmiana na m tego samego modelu da kierownicę 17mm bliżej ( Reach i mostek) ale prawie 3 cm niżej i pozycja będzie bardziej pochylona Cytuj
Mjablonskki Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia Cytat w tym przypadku to zmiana na inny model , zmiana na m tego samego modelu da kierownicę 17mm bliżej ( Reach i mostek) ale prawie 3 cm niżej i pozycja będzie bardziej pochylona Nie warto kombinować podnoszeniem kierownicy? Cytuj
tomiii Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia Imo nie, mostek który da +3cm będzie dziwnie wygladał a to dopiero będzie taka pozycja jak teraz. Spróbuj przymierzyć się do innego roweru - z inną geometrią Cytuj
Mjablonskki Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia Cytat Imo nie, mostek który da +3cm będzie dziwnie wygladał a to dopiero będzie taka pozycja jak teraz. Spróbuj przymierzyć się do innego roweru - z inną geometrią A mi nie chodzi bardziej o podniesienie kierownicy niż o wydłużanie mostka? (pytam bo serio nie wiem :S) Cytuj
Greg1 Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia W rowerach tego typu nie da się podnieść kierownicy bo masz przeważnie trzy podkładki pod mostkiem i jak już to możesz je usunąć i obniżyć kierownicę. Możesz obrócić mostek na plus i to spowoduje, że kierownica będzie jakiś centymetr czy dwa wyżej. Oczywiście można wstawić mostek regulowany ale to by była straszna wiocha w tego typu rowerze. Można też wymienić kierownicę na taką ze wzniosem, to też da jakieś 2 cm - coś takiego link, link. Ale to już lepiej chyba rower wymienić. Ile w ogóle masz lat, że tak bardzo potrzebujesz wyprostowanej pozycji? Na zdjęciu wygląda, że jesteś młody a tu na forum są koledzy co mają 50+ i 60+ i śmigają na grawelach i szosach bez problemu, zresztą jestem jednym z nich. Może wystarczy trochę wzmocnić mięśnie core i przyzwyczaić się do pochylonej sylwetki? Cytuj
Mjablonskki Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Cytat W rowerach tego typu nie da się podnieść kierownicy bo masz przeważnie trzy podkładki pod mostkiem i jak już to możesz je usunąć i obniżyć kierownicę. Możesz obrócić mostek na plus i to spowoduje, że kierownica będzie jakiś centymetr czy dwa wyżej. Oczywiście można wstawić mostek regulowany ale to by była straszna wiocha w tego typu rowerze. Można też wymienić kierownicę na taką ze wzniosem, to też da jakieś 2 cm - coś takiego link, link. Ale to już lepiej chyba rower wymienić. Ile w ogóle masz lat, że tak bardzo potrzebujesz wyprostowanej pozycji? Na zdjęciu wygląda, że jesteś młody a tu na forum są koledzy co mają 50+ i 60+ i śmigają na grawelach i szosach bez problemu, zresztą jestem jednym z nich. Może wystarczy trochę wzmocnić mięśnie core i przyzwyczaić się do pochylonej sylwetki? Dzięki za wyjaśnienia. Lat mam 32. Moja praca to dużo siedzenia przed kompem, i od tego pojawiły mi się bóle przy siłowni, dlatego boję się o plecy. Ale pewnie faktycznie dałoby się to rozegrać ćwiczeniami. Ogólnie jestem raczej wysportowany. Ważę ~83 kg. O bardziej wyprostowanej pozycji myślałem ze względu na planowane dłuższe wyjazdy kilka razy w roku i boję się, że przy dłuższej jeździe czułbym plecy/kark. Ale może nadmiernie się obawiam. Gdzieśtam czytałem, że do dłuższej jazdy to stack/reach 1.5+. Edytowane 21 Kwietnia przez Mjablonskki Cytuj
Mjablonskki Napisano 22 Kwietnia Autor Napisano 22 Kwietnia (nie mogę już edytowąć poprzedniego posta) A czy Unibike Geos 2025 byłby lepszy niż ten Van Rysel? Tam S/R wygląda trochę lepiej, wg strony trochę ponad 1.5. Tak patrzę, że na rozm. 51 byłby w porządku dla mnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi