Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wypadł sam przewód czy razem z nakrętką która wchodzi w klamkę?

Jeżeli to pierwsze, to żeby było bezpiecznie najlepiej by było kupić insert, oliwkę, przyciąć przewód, zainstalować wspominane elementy i odpowietrzyć układ.

Jak zrobisz zdjęcie przewodu i klamki, to będzie łatwiej. 

Jeżeli nie masz tych części i zestawu do odpowietrzania lub kogoś kto to ma, to zapomnij o rowerze na jutro.

Napisano (edytowane)

Ktoś Ci nieprawidłowo to zamontował, bo nie widać oliwki na końcówce przewodu. Jest albo w środku klamki, bo ktoś za słabo dokręcił nakrętkę lub wcale jej nie ma.

Insert to ten metalowy element wbijany w koniec przewodu. Oliwka to taki okrągła część nakładana na przewód, która się gniecie i uszczelnia układ.

Ten hamulec w ogóle działał normalnie? Szczelny to on raczej nie był.

Od biedy możesz odręcić nakrętkę, sprawdzić czy jest oliwka w środku i jakoś to zmontować ponownie, ale dużo Ci to nie da, bo i tak musisz odpowietrzyć układ.

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano

Ten przewód tak fantazyjnie owinięty dookoła główki miałeś już przed tą awarią? I tak z ciekawości - jak do tego wyrwania przewodu w ogóle doszło, jakaś spektakularna kraksa?

Napisano (edytowane)

Odpowiadając maciora tak naprawdę po prostu zahamowałem i wypadł z klamki i to tyle i miałem bardziej owinięty ale nie tak żeby samo się zerwało 

Edytowane przez paprotek21
Napisano

@paprotek21 no nie najlepiej to wygląda, ale przynajmniej masz okazję zrobić to porządnie.

Tak jak @przecietny.kolarz napisał potrzebujesz oliwkę, insert (po dwie sztuki) i zestaw do odpowietrzania, skróć sobie ten przewód, zainstaluj i odpowietrz hamulec. Potem skróć przewód przedniego, bo też jest bezsensownie długi.

Na YT znajdziesz filmy pokazujące całą procedurę. Jest prosta i przy odrobinie wprawy zrobisz to w kwadrans. Natomiast dzisiaj już raczej nie pojeździsz...

Napisano

Okej dziękuję bardzo. I mam pytanie na przyszłość czy mogę zdjąć przedni hamulec jak mam na gwarancji rower? 

@przecietny.kolarz przedni to akurat robił mi serwis w centrum rowerowym bo tam mi go składali a tylni spodziewałem się że może być problem bo sam robiłem :(

Napisano

To nie ma nic do gwarancji.

No to fajny serwis ma CR, jak zostawia tyle nadmiaru przewodu. W sam raz żeby o coś zahaczyć ;)

Oddaj do dobrego serwisu lub skompletuj sobie wszystko co potrzebne. Nie znam aktualnych cen, ale potrzebujesz insert, oliwkę, olej Shimano, blokadę tłoczków, lejek, strzykawkę i kawałek rurki do odpowietrznika. W 100 zł na 99% się zamkniesz.

Napisano

@paprotek21 już 7 lutego 2026 opisywałeś problem z hamulcami:

mam problem. Od kilku miesięcy mam problem z hamowaniem i nie wiem co zrobić a mam rower na gwarancji i boję się że jak coś zrobie sam to stracę 

To ten sam rower z Centrum Rowerowego?  Oni wymagają przeglądu gwarancyjnego najdalej po 2 miesiącach i każą sobie za to sowicie płacić. Byłeś na przeglądzie? Masz podstemplowane papiery? A tak w ogóle gdzie jest to CR, bo to jakaś masakra!!!

@paprotek21 dawaj rower na gwarancję i twardo egzekwuj. Nie grzeb sam, bo widać że nie potrafisz.  Jak Ci się nie uda, to idź do sprawdzonego serwisu. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Rower na gwarancje z adnotacją by czasem nie robił przy nim ten sam paprok. Trzeba skrócić przedni przewód hamulcowy miedzy innymi i egzekwować poprawne wykonanie usługi. Dla zasady. Niedokręcenie jakieś śrubki można puścić ale nie takie partactwo. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wydali Ci rower z tak długimi przewodami hamulcowymi, jeszcze tylnym odkręconym wokoło główki ramy?

Majstersztyk, chyba że rower do skakania i kręcenia kierownicą w powietrzu...

Jak taki dostałeś to na gwarancję. 

Jeśli od początku miałeś problem z hamowaniem to od razu powienies się udać do sklepu.