bkt Napisano Poniedziałek o 12:57 Napisano Poniedziałek o 12:57 Cześć, obecnie posiadam starego Unibike Evolution z okolicy 2010 roku i Meridę Silex 400. Po przesiadce z tego pierwszego na drugi w środku sezonu, mam problemy z bólem czworogłowych lub czegoś, co jest pod nimi, tuż nad kolanami lekko po bokach – najczęściej po jakichś 40–50 km. W tym roku sprawdzę starego Unibike’a na dystansie 50 km, czy będzie to samo (przejadę się kilka razy), więc powinienem wiedzieć, czy to ten „najwygodniejszy gravel” mi nie służy, czy przyczyna jest inna. Niemniej to i tak wydaje się dobry moment na zmianę starego, poczciwego Unibike’a na coś nowszego. I tutaj pojawia się problem, że coraz mniej rowerów posiada uchwyty na różne sakwy wszędzie, gdzie można ich użyć. Ogólnie wizualnie podobają mi się rowery, które nie spełniają tego wymogu: Unibike Expert, Cannondale Scalpel HT 3/4 w wydaniu czarno-zielonym. Czy coś byście mogli zaproponować? Myślę mocniej o tym Unibike’u, bo cenowo wydaje się rozsądniej – ok. 7 tys. zł, a nie 10 tys. zł. Nie mam też ciśnienia koniecznie na to, żeby ten rower był na najlepszym osprzęcie, bo ja go nie wykorzystam sportowo na pewno. Czuję jednak, wsiadając na swoje rowery a rower, który kupiłem dziecku (Unibike Shadow), że różnica jest duża – szczególnie pod moją wagę ok. 110 kg (na starym Unibike’u mam wrażenie, że jest on bardziej pancernie zrobiony). Najchętniej kupiłbym coś, do czego mógłbym założyć sporo sakw, ale popatrzę też na inne propozycje. Mam 179 cm wzrostu, Meridę mam w rozmiarze M, Unibike rama 17", koła 26". Nie wykluczam też wymiany Silexa na Geosa ewentualnie, jeśli będę miał okazję go sprawdzić na dłuższym dystansie. Co byście mogli zaproponować rozsądnego cenowo przy moich wymaganiach? Cytuj
olo850 Napisano Poniedziałek o 14:25 Napisano Poniedziałek o 14:25 Jakie są to wymagania? Z postu nic konkretnego nie wynika, dziwny strumień świadomości. Ale jest za to celne spostrzeżenie że rower dziecięcy nie jest zaprojektowany pod użytkownika 110 kg. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 17:07 Mod Team Napisano Poniedziałek o 17:07 Pod bagaże szukaj raczej ram aluminiowych. Modne obecnie grawele posiadają zazwyczaj sporo otworów montażowych, także na widelcu. W MTB trzeba kombinować, ale da się - np. Merida Big Nine jest używana w ten sposób przez kolegę @michalr75. Cytuj
michalr75 Napisano Poniedziałek o 19:57 Napisano Poniedziałek o 19:57 (edytowane) Zostałem wywołany do tablicy to się wypowiem - w galerii jest zdjęcie mojego roweru w wersji bikepackingowej - jak dla mnie to najlepszy sposób upakowania potrzebnych gratów nawet na kilkudniową wyprawę. Sakwy imho są nieefektywne, dociążają tylko tył, ważą tonę bo można tam wepchnąć towaru pod korek, do tego trzeba bagażnik dołożyć, żeby dobrze rozłożyć ciężar to trzeba by jeszcze dać coś na przód. W górach przy wypychach bagażnik z sakwami to dramat, dlatego ja polecam torby. Zastosowanie toreb ma jeszcze jedną ogromną zaletę - trzeba tak się zorganizować żeby zabrać jak najmniej towaru Kolega np jeździ z takim szpejem jak ja na fulu, jak się nie może upakować pod siodło plus torba na kierę to ma dodatkowo jeszcze dwie torby na amortyzator. Rower wygląda jak czołg, co ma swój urok, ale jest też dociążony w miarę równomiernie, co zapewnia pewną stabilizację jazdy, o ile można mówić o stabilizacji gry rower plus szpej waży ponad 20 kilo Pomogłem? Edytowane Poniedziałek o 20:00 przez michalr75 1 Cytuj
bkt Napisano Wtorek o 07:54 Autor Napisano Wtorek o 07:54 17 godzin temu, olo850 napisał: Jakie są to wymagania? Z postu nic konkretnego nie wynika, dziwny strumień świadomości. Ale jest za to celne spostrzeżenie że rower dziecięcy nie jest zaprojektowany pod użytkownika 110 kg. Jak nie udało Ci sie wywnioskowac zadnych wymagan, to nic już nie pisz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi