smw44199 Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia 38 minut temu, Kuba1123 napisał: Dobra jak na razie przełożę zacisk z drugiego roweru widzę że jest ta sama średnica no i zobaczymy To jest najlepsze rozwiązanie i pewnie rozwiąże twój problem 😉 Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia Tak mam, na obejmie jest napisane max 6nm to dokręcam tak 5,4 Zacisk podobny ale od roweru aluminiowego nie uszkodzi on ramy? Cytuj
KNKS Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Zakładaj bez obaw. 6 godzin temu, pecio napisał: A stosowanie pasty do karbonu na styku sztyca - rura to zło wcielone. 👎 ??? Cytuj
smw44199 Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia 50 minut temu, Kuba1123 napisał: Tak mam, na obejmie jest napisane max 6nm to dokręcam tak 5,4 Zacisk podobny ale od roweru aluminiowego nie uszkodzi on ramy? Przymierz czy brzeg w jakikolwiek sposób nie przeszkadza (rant może być z jednej strony) Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia Tak rant na zacisku jest tylko na górze a i z jakim momentem dokręcać ten zacisk nie ma na nim napisane ile to ma być Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia I czy ta szpara w obejmie ma pokrywać się z tą w rurze podsiodlowej? Cytuj
Kuba1123 Napisano 6 Kwietnia Autor Napisano 6 Kwietnia Niektórzy piszą że obejmy do ram karbonowych mają skośną przerwę i nie może się ona pokrywać z tą dziurą w ramię, to już sam nie wiem tak czy inaczej założyłem dłuższą śrubę w zacisk bo poprzednia nie pokrywała całego gwintu no i zobaczymy jutro ale już straciłem nadzieję Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 6 Kwietnia Napisano 6 Kwietnia Z tym co napisałeś, to chodzi o karbonowe sztyce. Należy unikać sytuacji kiedy obydwie przerwy się pokrywają, co w efekcie spowoduje że krawędzie ramy będą wbijane w sztycę. Cytuj
Kuba1123 Napisano 6 Kwietnia Autor Napisano 6 Kwietnia No u mnie jest aluminiowa sztyca a ten cały przypadek z wpadającą sztyca zaczął się jakieś pół roku temu ale coraz bardziej się pogłębia kiedyś nie zwracałem na to uwagi ale z czasem stało się denerwujące, rama była już w serwisie karbonu także boję sie sie o nią coraz bardziej Cytuj
Turysta05 Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia To po prostu żałosne🥴, "zawodowi doradcy" zamilkli od 24 godzin, ale skwapliwie udzielają się w innych tematach (czy oni w ogóle mają czas jeździć rowerem?) a Ty @Kuba1123 zostałeś z problemem zupełnie zdezorientowany, wpuszczony w maliny, piszesz rozpaczliwe posty. No cóż "psy szczekają a karawana idzie dalej.." Jeszcze raz Ci pomogę, posmaruj sztycę grubo kalafonią, przekonaj się, napisz jak wyszło😉... 2 Cytuj
StrayRider Napisano 7 Kwietnia Napisano 7 Kwietnia Cytat To po prostu żałosne🥴, "zawodowi doradcy" zamilkli od 24 godzin Przecież "padłu" w tym temacie już kilka dobrych rad - to nie doktorat Osobiście zrobiłbym: 1.Czyszczenie ramy 2.Czyszczenie sztycy 3.Nowy zacisk - w miarę "dobry", niekoniecznie zbyt drogi. (jakbym nie miał pod ręką nowego, a bardzo chciał sprawdzić to bym wyczyścił stary: sprawdził gwinty, "przejechał" gwintownikiem/narzynką) 4.Montaż całości na pastę. 5.Sprawdzić - obserwować - np. zaznaczyć taśmą poziom z mm przerwy(będzie widać czy się nie odkształca jak się minimalnie sztyca obniży) 6.Sprawdzić na innej sztycy. W tzw. międzyczasie: a)pomiar -sztycy, -pomiar ramy w górnej części czy się nie odkształcił: -może będzie można wyczuć luz kierunkowy(na sucho - bez pasty); b)klucz dynamometryczny: -czy jest z stałym momentem, -czy nastawny, -czy faktycznie jest poprawny moment(używany zacisk, brudna śruba itd.), -sprawdzić na innym kluczu, c) ile wcześniej było OK - bez suwania się? -tydzień, -miesiąc , -rok, wcale, d)czy sztyca; -jest z pierwszego montażu; -wymieniana na inną "pod siebie"; Z swojej strony obstawiałbym za niski moment dokręcenia. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia 10 godzin temu, Turysta05 napisał: To po prostu żałosne🥴, "zawodowi doradcy" zamilkli od 24 godzin, ale skwapliwie udzielają się w innych tematach (czy oni w ogóle mają czas jeździć rowerem?) a Ty @Kuba1123 zostałeś z problemem zupełnie zdezorientowany, wpuszczony w maliny, piszesz rozpaczliwe posty. No cóż "psy szczekają a karawana idzie dalej.." Jeszcze raz Ci pomogę, posmaruj sztycę grubo kalafonią, przekonaj się, napisz jak wyszło😉... A przeczytałeś wcześniejsze Posty? Autor o coś jeszcze pytał? Apropo tej "karawany". Zapytałem Cie, czy zrobiłeś testy past do karbonu porównując do kalafonii. Miałeś przypadek że pasty nie dały rady, a kalafonia tak? No i gdzie odpowiedź? Pisałeś już o kalafonii tak swoją drogą. Autor musi zidentyfikować problem, a nie nakładać szpachelką produkty do lutowania. 1 Cytuj
Kuba1123 Napisano 8 Kwietnia Autor Napisano 8 Kwietnia Kupiłem nowy zacisk dale pastę od park tool i zobaczymy teraz, a jeszcze zapytam czy dobrze zamontowałem zacisk? Nie mogę niestety dodać zdjęcia zacisk autor na dwie śruby jedną na sztycy a druga na rurze podsiodlowej Zastanawia mnie jeszcze czy ta obejma nie będzie za bardzo naciskac na podsiodlowke od góry Cytuj
wr81 Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia W dniu 5.04.2026 o 19:53, przecietny.kolarz napisał: Ja bym na Twoim miejscu też zmierzył średnicę sztycy lub spróbował innej sztycy. Ze swojego doświadczenia napiszę że różne firmy stosują różne tolerancje i np. u mni e fabryczna sztyca Meridy i PRO Koryak różniły się średnią w spoób mierzalny suwmiarką (obydiwe nominalnie 30.9). Wmieniłem fabryczną i kwestia która mnie nurtowała zniknęła (losowe pykanie/strzelanie podczas jazdy na siodełku), przy czym u mnie rama jest aluminiowa. Cytuj
Kuba1123 Napisano 8 Kwietnia Autor Napisano 8 Kwietnia Jak znajdę suwmiarke to zmierzę a co do tego zacisku: https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-author-aco-315-pd954/?v_Id=54137&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAjw-dfOBhAjEiwAq0RwI2Uv5pG0t8TbV5mx9IhTI9sH_gNy28dBt-aJMYKmwsjZixgxvSLk-BoCbQ4QAvD_BwE Nie będzie za bardzo napierał na rurkę podaiodlowa od góry? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia Ja do takich wynalazków nie jestem przekonany, bo wypadałoby znaleźć przyczynę problemu najpierw. Skoro masz drugi rower w identycznym standardzie, to dlaczego nie przełożysz obejmy i sztycy żeby sprawdzić co się stanie? Jeżeli dalej by zjeżdżała, to masz pewność że rama jest wadliwa i powinieneś zgłosić reklamację. Tak jak pisałem wcześniej (chyba pisałem...), luźna sztyca może prowadzić do przedwczesnego pęknięcia komina, czyli tej części wystającej ponad górną rurę. Mimo że luz jest minimalny, to sztyca zamiast siedzieć sztywno w ramie, cały czas minimalnie rusza się we wszystkie strony. Cytuj
KNKS Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia Tak jest. Taki zacisk to kuriozum. Nie lepiej założyć czegoś precyzyjnego, w stylu Token Lite albo PRO Performance ? Cytuj
smw44199 Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Co jest nie tak z tym zaciskiem z inżynierskiego punktu widzenia? Za tani był? Nazwa mało profesjonalna? Edytowane 9 Kwietnia przez smw44199 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia To jest poprostu maskowanie problemu, a nie rozwiązanie. Przecież weryfikacja jest bardzo prosta, a autor ma wszystko dosłownie pod ręką. Nie wspominam już nawet o tym, że jak autor kiedyś będzie sprzedawał rower, to jeżeli ktokolwiek ogarnia to od razu zapyta po co taka obejma. Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia Dobra założyłem sztyce z innego roweru, zaznaczyłem sobie taśma na jakiej wysokości jest sztyca no i teraz zobaczymy a i dana pasta i dokręcone z odpowiednim momentem, no i rower nie jest na gwarancji dlatego sam kombinuje co by tu zrobić. A jeszcze zapytam czy sztyca powinna chodzić minimalnie do przodu i tyłu jeśli złapie ją za siodełko? Cytuj
smw44199 Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Dalej nie rozumiem w czym problem, co jest nie tak z tym zaciskiem? EDIT Sztyca nie powinna pracować w rurze podsiodłowej Edytowane 9 Kwietnia przez smw44199 Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia Może to siodełko pracuje chyba raczej tak bo lekko ugina się pod naporem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi