Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem w moim MTB-ku dokładniej Kross level 12, tak jak w temacie sztyca dokręcona z odpowiednim momentem, dana pasta do karbonu a sztyca dalej się zsuwa szczególnie podczas jazdy w cięższym terenie. Co robić? Już sam nie mam pomysłów, myślałem jeszcze o zacisku na dwie śruby ale nie wiem czy coś to da.

Napisano (edytowane)

Pastę używam finish linę, dokręcam z momentem 5,4 z czego max to 6nm jest to dosyć denerwujące bo przy każdej mocniejszej jeździe siodełko opada około 0,5 cm, myślałem że śruba popuszcza no też dałem klej na gwint 

A co powiecie o tym: https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-author-aco-315-pd954/?v_Id=54137&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjw7cLOBhDmARIsAGsuA0kB_UM7INv2-eRYGgh1stNAQo42EotDrrfvkUid1SIEXEPlRiesWNsaAr5cEALw_wcB

A może obrócić ten zacisk? I czy jest on w ogóle dobrze założony?

IMG_1002.jpeg

Edytowane przez Kuba1123
Napisano

Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania).  @Kuba1123 wyczyść wszystko do sucha, natrzyj kalafonią, można też w płynie po rozpuszczeniu w spirytusie.  Ważne aby rura w rurę wchodziła z b. małym luzem, bo gdy powierzchnia mała to nie pomoże.

Napisano
8 godzin temu, Turysta05 napisał:

Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania).  @Kuba1123 wyczyść wszystko do sucha, natrzyj kalafonią, można też w płynie po rozpuszczeniu w spirytusie.  Ważne aby rura w rurę wchodziła z b. małym luzem, bo gdy powierzchnia mała to nie pomoże.

Od tego są pasty do karbonu.

@Kuba1123 wyczyść sztycę i rurę podsiodłową, poluzuj albo wyjmij zacisk i sprawdz czy:

1. Sztyca wchodzi z minimalnym oporem

2. Bardziej niż opór czuć minimalne tarcie i sztyca wchodzi dość gładko

3. Sztyca wpada jak w wiadro

W ogóle czym odtłuszczałeś sztycę i rurę przed użyciem pasty? Może ktoś mądry tam napakował smaru?

Napisano

Moim zdaniem, jeśli wcześniej działało a teraz nie działa, to najczęściej przyczyną jest "rozkalibrowany" zacisk sztycy. 

10 godzin temu, Turysta05 napisał:

Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania). \

Taaaaa... A potem wymyślono pastę do karbonu...

Napisano

Zanim zaczniesz kombinować warto zacząć od nowego zacisku. Koszta niewielkie, a jest duża szansa że problem zostanie rozwiązany. Czy ja dobrze rozumiem, że rama to karbon, a sztyca aluminium ?