Kuba1123 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Witam, mam problem w moim MTB-ku dokładniej Kross level 12, tak jak w temacie sztyca dokręcona z odpowiednim momentem, dana pasta do karbonu a sztyca dalej się zsuwa szczególnie podczas jazdy w cięższym terenie. Co robić? Już sam nie mam pomysłów, myślałem jeszcze o zacisku na dwie śruby ale nie wiem czy coś to da. Cytuj
Chociemir Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Można spróbować tego: https://bbbcycling.com/en_en/bsp-97-postfix A pastę do karbonu warto zastosować jak najbardziej "gruboziarnistą" - przy paście Fnish Line, która ma konsystencję raczej gładką sztyca się opuszczała, po użyciu Park Toola,dużo bardziej ziarnistej było lepiej. Cytuj
raven82 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu a weź porównaj średnice, może luz za duży Cytuj
Kuba1123 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowane) Pastę używam finish linę, dokręcam z momentem 5,4 z czego max to 6nm jest to dosyć denerwujące bo przy każdej mocniejszej jeździe siodełko opada około 0,5 cm, myślałem że śruba popuszcza no też dałem klej na gwint A co powiecie o tym: https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-author-aco-315-pd954/?v_Id=54137&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjw7cLOBhDmARIsAGsuA0kB_UM7INv2-eRYGgh1stNAQo42EotDrrfvkUid1SIEXEPlRiesWNsaAr5cEALw_wcB A może obrócić ten zacisk? I czy jest on w ogóle dobrze założony? Edytowane 18 godzin temu przez Kuba1123 Cytuj
Turysta05 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania). @Kuba1123 wyczyść wszystko do sucha, natrzyj kalafonią, można też w płynie po rozpuszczeniu w spirytusie. Ważne aby rura w rurę wchodziła z b. małym luzem, bo gdy powierzchnia mała to nie pomoże. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 godzin temu Mod Team Napisano 7 godzin temu Dlaczego obejma jest krzywo ustawiona ? Cytuj
Kuba1123 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Przeczytałem gdzieś że dziura w zacisku nie może pokrywać się się z tą dziurą w ramię dlatego tak spróbowałem założyć Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 8 godzin temu, Turysta05 napisał: Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania). @Kuba1123 wyczyść wszystko do sucha, natrzyj kalafonią, można też w płynie po rozpuszczeniu w spirytusie. Ważne aby rura w rurę wchodziła z b. małym luzem, bo gdy powierzchnia mała to nie pomoże. Od tego są pasty do karbonu. @Kuba1123 wyczyść sztycę i rurę podsiodłową, poluzuj albo wyjmij zacisk i sprawdz czy: 1. Sztyca wchodzi z minimalnym oporem 2. Bardziej niż opór czuć minimalne tarcie i sztyca wchodzi dość gładko 3. Sztyca wpada jak w wiadro W ogóle czym odtłuszczałeś sztycę i rurę przed użyciem pasty? Może ktoś mądry tam napakował smaru? Cytuj
Kuba1123 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Odtłuszczałem alkoholem izoprypolowym no i sztyca gdy nie ma pasty wpada dość gładko natomiast z pastą stoi w miejscu Cytuj
KNKS Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Moim zdaniem, jeśli wcześniej działało a teraz nie działa, to najczęściej przyczyną jest "rozkalibrowany" zacisk sztycy. 10 godzin temu, Turysta05 napisał: Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania). \ Taaaaa... A potem wymyślono pastę do karbonu... Cytuj
Kuba1123 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Czyli najlepiej kupić nowy zacisk? Cytuj
KNKS Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Zanim zaczniesz kombinować warto zacząć od nowego zacisku. Koszta niewielkie, a jest duża szansa że problem zostanie rozwiązany. Czy ja dobrze rozumiem, że rama to karbon, a sztyca aluminium ? Cytuj
Kuba1123 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Tak rama karbon a sztyca aluminium https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-author-aco-315-pd954/?v_Id=54137&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjw7cLOBhDmARIsAGsuA0kB_UM7INv2-eRYGgh1stNAQo42EotDrrfvkUid1SIEXEPlRiesWNsaAr5cEALw_wcB Ten zacisk może będzie dobry? Cytuj
Turysta05 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Kalafonia to stary sposób, @przecietny.kolarz, @KNKS, dlatego stosujemy go, gdy wszystko inne zawodzi😉😄. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi