spiwor Napisano Sobota o 15:24 Napisano Sobota o 15:24 Zakupiłem emtb i w porównaniu z moją analogową zjazdówką bardzo mocno boli mnie kark. Pomierzyłem obydwa rowery i największa różnica jest w mostku i kierownicy. W emtb długość mostka jest 60mm a w zjazdówce mam 40mm ale jest szersza kierownica. Wybór padł na taki mostek: https://www.centrumrowerowe.pl/mostek-reverse-black-one-d-2-pd33256/?v_Id=188667 Czy będzie pasował do karbonowej kierownicy? Czy mostki są do kierownic alu i karbon są różne czy to nie ma znaczenia? Cytuj
raven82 Napisano Sobota o 16:54 Napisano Sobota o 16:54 jak kiera w miejscu mocowania mieści się w przedziale 31,8 mm-35 mm, to ok materiały nie mają znaczenia, tylko pamiętaj że carbon nie lubi ściskania, więc nie przeginaj z dokręceniem śrub 1 Cytuj
spiwor Napisano Sobota o 18:55 Autor Napisano Sobota o 18:55 Dziękuję za info. W Lidlu był fajny klucz dynamometryczny do rowerów, będzie okazja użyć Tylko teraz pytanie - na tym mostku jest napisane- na dole 1Nm a u góry 6Nm czy te wartości są dobre dla karbonu? I jak to przykręcić, najpierw dół potem góra? Cytuj
Turysta05 Napisano Sobota o 19:33 Napisano Sobota o 19:33 (edytowane) @spiwor mostek zaciska się tak samo jak np. przykręcanie koła samochodu (szczególnie stalowe bo sprężynują) stopnowo każdą śrubę na krzyż, aż w końcu wszystkie osiągną ten sam moment dokręcenia (siłę). Inbus i czucie w palcach wystarczą, te napisy za które zapłaciłeś 2,5 stówy to sobie daruj😉. Edytowane Sobota o 19:35 przez Turysta05 2 Cytuj
raven82 Napisano Sobota o 19:56 Napisano Sobota o 19:56 ten 1nm wydał mi się ciekawy i poszukałem instrukcji https://reverse-components.com/sites/default/files/downloads/manuals/black_one_d_2_stem.pdf 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Niedziela o 05:48 Napisano Niedziela o 05:48 (edytowane) 10 godzin temu, Turysta05 napisał: @spiwor mostek zaciska się tak samo jak np. przykręcanie koła samochodu (szczególnie stalowe bo sprężynują) stopnowo każdą śrubę na krzyż, aż w końcu wszystkie osiągną ten sam moment dokręcenia (siłę). Inbus i czucie w palcach wystarczą, te napisy za które zapłaciłeś 2,5 stówy to sobie daruj😉. Oczywiście, zwłaszcza że tego mostka się tak nie dokręca. Dodatkowo, skąd autor ma mieć to wyczucie? Skąd ma wiedzieć gdzie są okolice 5Nm? Ma się uczyć "wyczucia" na karbonowej kierownicy? Klucz dynamometryczny to zło. Jak wiadomo, tylko wyczucie i chłopski rozum. 11 godzin temu, spiwor napisał: Dziękuję za info. W Lidlu był fajny klucz dynamometryczny do rowerów, będzie okazja użyć Tylko teraz pytanie - na tym mostku jest napisane- na dole 1Nm a u góry 6Nm czy te wartości są dobre dla karbonu? I jak to przykręcić, najpierw dół potem góra? Jeżeli kupisz ten mostek, to ja osobiście bym dokręcił 1Nm na dole, ale jednocześnie użył pasty do karbonu i dokręcił lżej górne, około 4-4.5Nm. 6Nm to bardzo dużo. Spójrz też czy masz gdzieś informacje od producenta kierownicy o maksymalnym momencie. A wracając do sedna problemu. Ja nie jestem taki przekonany, czy 20mm mostka stanowi różnicę między bólem a brakiem bólu karku, zwłaszcza że w analogu masz 20mm krócej, ale szerszą kierownicę co nieco niweluje ten efekt długości mostka. Edytowane Niedziela o 05:56 przez przecietny.kolarz 1 Cytuj
KNKS Napisano Niedziela o 06:53 Napisano Niedziela o 06:53 (edytowane) 12 godzin temu, Turysta05 napisał: @spiwor mostek zaciska się tak samo jak np. przykręcanie koła samochodu (szczególnie stalowe bo sprężynują) stopnowo każdą śrubę na krzyż, aż w końcu wszystkie osiągną ten sam moment dokręcenia (siłę). Inbus i czucie w palcach wystarczą, te napisy za które zapłaciłeś 2,5 stówy to sobie daruj😉. Czy ty jesteś trzeźwy? Skoro producent podaje różne momenty dla poszczególnych śrub, to jakim "szerlokiem" trzeba być żeby rekomendować dokręcanie tym samym momentem metoda "na krzyż"... Od razy widać, że temat karbonu jest ci dobrze znany 😅. Aaaa... Dopiero teraz widzę że to kolega @Turysta05. Powinieneś dostać bana za propagowanie bzdur... Edytowane Niedziela o 07:44 przez KNKS Cytuj
spiwor Napisano Niedziela o 07:33 Autor Napisano Niedziela o 07:33 (edytowane) 1 godzinę temu, przecietny.kolarz napisał: Oczywiście, zwłaszcza że tego mostka się tak nie dokręca. Dodatkowo, skąd autor ma mieć to wyczucie? Skąd ma wiedzieć gdzie są okolice 5Nm? Ma się uczyć "wyczucia" na karbonowej kierownicy? Klucz dynamometryczny to zło. Jak wiadomo, tylko wyczucie i chłopski rozum. Jeżeli kupisz ten mostek, to ja osobiście bym dokręcił 1Nm na dole, ale jednocześnie użył pasty do karbonu i dokręcił lżej górne, około 4-4.5Nm. 6Nm to bardzo dużo. Spójrz też czy masz gdzieś informacje od producenta kierownicy o maksymalnym momencie. A wracając do sedna problemu. Ja nie jestem taki przekonany, czy 20mm mostka stanowi różnicę między bólem a brakiem bólu karku, zwłaszcza że w analogu masz 20mm krócej, ale szerszą kierownicę co nieco niweluje ten efekt długości mostka. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, z karbonem mam pierwszy raz w życiu do czynienia. Czyli dokupić jeszcze pastę. W analogu w stosunku do emtb jeszcze jest większy kąt główki ramy, jest koło dużo dalej. Trochę ten emtb mnie załamał, nieraz jak z Dzieciątkiem wyjazd "na miasto/wieś" brałem analoga i jak na rower górski i po 20 km po płaskim było wspaniale, mega wygodny, a tu, marzyłem o tym rowerze, jestem załamany, nie wyobrażam sobie przejechania w tych warunkach 20km, jazda ma być przyjemnością a tu ten bolacy kark. Kombinowałem już z zawieszeniem, gdzieś wyczytałem, żeby przysunąć siodełko, może i minimalnie lepiej ale łapię się na tym, że tyłek względem pedałów trochę i tak za siodełkiem. Dużo opinii, że mostek za długi i za nisko, dlatego ta próba krótszego mostka i delikatnie w górę. W sumie nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić. Obydwa rowery w nazwie allmountain a tak różne. p.s. jak by to było istotne to analog Ghost riot allmountain a emtb Haibike cf se allMtn Rowery używam głównie singieltracki. Edytowane Niedziela o 07:40 przez spiwor Cytuj
KNKS Napisano Niedziela o 07:43 Napisano Niedziela o 07:43 Pamiętaj, że te 6Nm to wartość maksymalna. Jeśli do stabilnego zamocowania wystarczy, dajmy na to, 4Nm + pasta, to nie musisz dokręcać mocniej. 1 Cytuj
Ślawus Napisano Niedziela o 07:45 Napisano Niedziela o 07:45 Porównaj jeszcze wysokość kierownicy w obu rowerach. Tutaj możesz poczytać dlaczego to ma znaczenie https://www.1enduro.pl/wysokosc-kierownicy-najbardziej-niedoceniany-skladnik-geometrii/ 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Niedziela o 08:09 Napisano Niedziela o 08:09 Ja bym nie panikował, tylko próbował się przyzwyczaić. Każda zmiana wymaga okresu przejściowego, a tu mówimy o zmianie roweru. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Poniedziałek o 09:33 Napisano Poniedziałek o 09:33 W dniu 4.04.2026 o 21:33, Turysta05 napisał: @spiwor mostek zaciska się tak samo jak np. przykręcanie koła samochodu (szczególnie stalowe bo sprężynują) stopnowo każdą śrubę na krzyż, aż w końcu wszystkie osiągną ten sam moment dokręcenia (siłę). Inbus i czucie w palcach wystarczą, te napisy za które zapłaciłeś 2,5 stówy to sobie daruj😉. Tylko tego czucia uczysz się całe życie, więc niektórym przyda sie klucz dynamometryczny, bo nie potrafią określić odpowiedniej siły 👍 1 Cytuj
spiwor Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu Czy jak będę ponownie przykręcać osprzęt na kierownicę (klamki hamulców oto) to także na pastę? Cytuj
smw44199 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 5 godzin temu, spiwor napisał: Czy jak będę ponownie przykręcać osprzęt na kierownicę (klamki hamulców oto) to także na pastę? Do osprzętu Ci pasta niepotrzebna 👍😉 1 Cytuj
spiwor Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu (edytowane) Powiem szczerze, że 60mm starego mostka a nowego 35mm to bardzo dużo. Pierwsze wrażenie jest super, wręcz zaiście, pozycja mocno się poprawiła, już nie siedzi tak jakby przed przednim kołem, trochę korci kupno szerszej kierownicy, ale najpierw zabiorę go w góry. No i zobaczymy co z bólem. Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc. Wasza wiedza bardzo mi pomogła 👍 Edytowane 14 godzin temu przez spiwor 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 16 godzin temu, spiwor napisał: Czy jak będę ponownie przykręcać osprzęt na kierownicę (klamki hamulców oto) to także na pastę? Nie, bo siła wymagana do tego żeby klamki/manetki się nie ruszały jest bardzo mała. Jest nawet taka praktyka, żeby manetki/klamki dokręcać z absolutnie minimalną siłą, bo wtedy przy glebie się obrócą i duża szansa że unikniesz uszkodzeń. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi