Topor96 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Cześć, Mam problem przy wyborze roweru. Obecnie jeżdżę na MTB z decathlonu. Po pierwszym wyścigu rowerowym zauważyłem u siebie problem z przełożeniami a tym samym wzrostem optymalnej kadencji. Chciałbym się przesiąść z MTB na Gravela, ponieważ w MTB maksymalnie z przodu wejdzie 32T. Przejrzałem już większość najpopularniejszych sklepów rowerowych, i nawet najtańsze rowery mają widelec z karbonu co przy mojej wadze 140kg, (tak, dlatego też jeżdżę aby zrzucić) i wytrzymałości karbonu do 110kg no nie idzie w parze. Dlatego chciałbym Was zapytać czy widzieliście może gravele z aluminiowym widelcem? Mielibyście propozycję gravela z aluminiowym widelcem? Pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc Cytuj
Greg1 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Te tańsze, na grupach typu Claris czy Microshift i namechanicznych hamulcach często miały aluminiowe widelce. Może lepiej coś stalowego? Cytuj
Wojcio Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca To może lepiej stalowy widelec, jak MARIN Four Corners 1? Stal raczej sie wygnie, niż z nagła pęknie. A jak nie musi mieć baranka, to to jest rower na duże obciążenia i z szerokim zakresem przełożeń. https://www.decathlon.pl/p/rower-podrozny-riverside-advt/_/R-p-349946?mc=8826505 Cytuj
Topor96 Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca Właśnie znalazłem coś co by spełniało wszystkie moje założenia, odkryłem firmę MARIN i powiem szczerze zaczynam się nakręcać na MARIN Nicasio +, https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-marin-nicasio-pd40836/?v_Id=276611&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=20018174782&gclid=Cj0KCQjw7IjOBhDyARIsAFzrWQztMe7F2Z0AAnBdLwIISmqExNFWRjl06tgQy0T5VfvjkPMEUi7aW9AaAmAGEALw_wcB Rower ładny, przełożenia przyjemne, jest możliwość rozbudowania z 1x9 na 1x11, i zmianę przedniej zębatki z 42T na niższe co w moim Beskidzie Małym będzie fajną zmianą aby się zajeździć na górkach. Opinii na YT jest dosyć mało ale ludzie ciepło mówią o tym rowerku. Cytuj
chester_jds Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Jeśli jeździsz w wyścigach, to szybko poczujesz, że korba na kwadrat jest za mało sztywna do deptania. Dociśniesz i cała zębatka będzie na tej ośce łazić od góry do dołu na boki. Ten napęd też troszkę ubogi, bo już jeśli 1x, to 9 koronek z tyłu nie daje za szerokiego zestopniowania. No, ale napęd można zawsze sobie zupgradzić, a rama zostanie. Tylko, że znów rama na stare standardy osi (QR), więc za dużego upgradu w kołach nie zrobisz, bo coraz mniej będzie dobrych piast na ten standard. Może poszukaj ramę z widelcem na koła z osiami przelotowymi (thru axle), przyszłościowo będziesz mógł iść w coraz lepsze rozwiązania. Cytuj
Greg1 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Jak wyżej: napęd taki se, osie qr, hamulce mechaniczne (mogą niedomagać na zjazdach przybTwojej wadze), małe koła 27,5" (mniej fajnych opon na rynku). Nie napisałeś jaki masz budżet i ile masz wzrostu bardzo fajnym stalowym grawelem ze wszystkimi współczesnymi standardami, czyli sztywne osie, hamulce hydrauliczne, napęd 1x11, koła w "normalnym" rozmiarze i miejsce na szerokie 2-calowe opony mtb jest Breezer Radar X Cytuj
Topor96 Napisano 31 Marca Autor Napisano 31 Marca A tak wybaczcie, obecnie mam 187cm wzrostu. Budżet chciałbym się zamknąć w 5000zł, ale jeżeli np. jak Greg1 podrzucił Breezer Radar X, to wszystko będę rozpatrywał. Jak rower wwierci mi się w głowę to trudno po prostu kupi się po dwóch następnych wypłatach Jak najbardziej zgadzam się też z @chester_jds, pod kątem technicznym jestem słaby w rowery, więc jeżeli upgrade roweru będzie ciężki to ten model wrzucam na sam dół kolejki. Cytuj
chester_jds Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Kurczę, jak rower ma osie przelotowe i hollowtecha, to widelec na 99% idzie w karbon. Musisz się do tego karbonu przekonać, bo robienie downgradu z porządnego roweru jest trochę bez sensu. Karbon to wytrzymały materiał, nie używano by go w rowerach. Ja na grawelu z karbonowym widelcem skaczę po śpiących policjantach Cytuj
Greg1 Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Wydaje mi się, że tu nie tylko o wytrzymałość widelca chodzi kiedy producenci podają maksymalne obciążenie roweru ale też o koła bo bardzo często spotyka się przy opisie kół czy obręczy maksymalne obciążenie w granicach 120-130 kg, np. tutaj: Chociaż nie wiem czy to na koło czy na komplet 🤔 Cytuj
chester_jds Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca (edytowane) Wydaje mi się, że waga systemu jest na komplet kół, inaczej nie trzeba by się przejmować tymi parametrami, bo na system powyżej 130 kg to trzeba by się solidnie postarać Ale bez względu na to - słuszna uwaga. Nie przejmować się widelcem karbonowym, dać słuszne koła w budżecie. Ewentualne pomyśleć o amorze (są takie rozwiązania do graweli) Edytowane 31 Marca przez chester_jds Cytuj
Mandoleran Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca (edytowane) Ten limit tyczy nie tylko wagi jeźdzca ale całego zestawu, wiec robi się ponad 150. Ja bym jeździł na tym co mam do póki bym nie spadł z wagi. Edytowane 31 Marca przez Mandoleran Cytuj
chester_jds Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Wiem, że system to wszystko, co koła obciąża (rower + jeździec + wszelkie bagaże). Mea maxima culpa, że do swojej masy i roweru się porównuję, co daje poniżej 100 plus bagaże, a na to więcej niż 20 nie zakładałem. Ale wciąż chodzi o tę samą rozkminę - czy dopuszczalna masa na kołach podana jest na jedno koło, czy parę. Twierdzę, że na parę. Cytuj
Topor96 Napisano 31 Marca Autor Napisano 31 Marca Również to rozkminiałem. Starałem się też wyliczyć obciążenia pod kątem widelca karbonowego. Google mówi że waga na rowerze rozkłada się ok 40-50% na przednie koło i 50-60% na tylne koło. I tak przeliczałem swoja masę + rower + akcesoria na rowerze. Ale tutaj obawiam się że patrząc na obciążenia statyczne rower, widelec, koła by to wszystko wytrzymało, ale przy nagłym obciążeniu dynamicznym coś by mogło puścić. Cytuj
HSM Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca @Topor96 niepotrzebnie rozkminiasz, wyliczasz i tak dalej... Rower przyjmie takie obciążenie, jak deklaruje jego producent. I nie ma tu żelaznych reguł, że karbon to tylko 110 kg a aluminium więcej. Jak się producent postara, to i karbon będzie deklarowany na 130-140 kg albo i więcej, ale też jak się postara, to aluminium (w super-hiper wycieniowanych ramach) przyjmie jedynie 90-100 kg. Są rowery z Deca (aluminiowe z karbonowymi widelcami), które producent gwarantuje Ci na 170 kg masy systemowej i daje na to dożywotnią gwarancję. Więc rozkminy nie mają sensu, no chyba, że sam składasz rower i chcesz ocenić przybliżoną wytrzymałość. Ale nawet wówczas kierujesz się deklaracjami producentów komponentów i zdrowym rozsądkiem. Niestety przy wadze 140 kg raczej trzymałbym się ściśle deklaracji producenta. Nie ważne czy ze stalowym, czy karbonowym widelcem... Za to na pewno poważne podejście producenta do tematu oceniałbym po kołach. Raczej nie kupuję bajek, że cokolwiek poniżej 32 szprych na koło, jest akceptowalne dla tej wagi. No i pamiętaj, że ta waga, o której czytasz, to waga systemowa - czyli Twoja waga + waga roweru + waga dodatkowego wyposażenia/bagażu/ciuchów na Tobie. Cytuj
Greg1 Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Należy też podejrzewać, że maksymalne obciążenie podane przez producenta nie jest obciążeniem przy którym następuje złamanie czy pęknięcie materiału tylko, że tak to określę: "maksymalnym bezpiecznym obciążeniem roboczym". Kedyś, dawno, dawno temu w pracy potrzebowałem tzw. uprawnień dźwigowych i tam operowaliśmy dwoma pojęciami: DOR czyli dopuszczalne obciążenie robocze i ON czyli obciążenie niszczące, które było znacznie większe. Podejrzewam, że tu jest tak samo Cytuj
Topor96 Napisano 31 Marca Autor Napisano 31 Marca @HSM Masz rację, jakoś chyba myślałem że matematyką ugram to że uda mi się jeździć na rowerze do 110kg 😅 @Greg1 Coś w tym może być, ja ma wytrzymałości materiałów miałem właśnie że materiał wchodzi najpierw w stan nieodwracalnej plastyczności a potem następuje zniszczenie. Czyli podsumowując nie powinienem obawiać się zakupu roweru z aluminiową ramą i karbonowym widelcem jeżeli producent zapewnia i daje na to gwarancję że rower ma wytrzymałość do 170kg? Dobra to pora coś takiego poszukać 😜 Cytuj
Greg1 Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca (edytowane) Ten ma homologację do 170 kg: Ale jest jeszcze droższy niż Breezer https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-332473?mc=8773290 Edytowane 31 Marca przez Greg1 Cytuj
Topor96 Napisano 31 Marca Autor Napisano 31 Marca A co myślicie jak by pójść w naszą rodzimą Markę Kross i ich rower ESKER? ESKER 1.0 widelec i rama aluminium, ESKER 5.0 widelec to już karbon, ale z faktu że mam ich salon firmowy pod nosem to zagadałbym czy mają rozpiskę dotyczącą wytrzymałości widelców. Cytuj
chester_jds Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Esker 1.0 to omawiane wczoraj stare rozwiązania kwestii ramy i napędu, czyli znów kwadrat i QR. O tym było wczoraj - nie ma sensu inwestować w stare (schodzące) standardy, bo upgrade będzie trudny, ogrniczony w wyborze (jeśli w ogóle nie niemożliwy). Obawiam się, że alu widelec, to stare rozwiązania, a widelec karbon - nowe rozwiązania. Wyższe eskery to coraz lepsze komponenty. Chyba, że weźmiesz tego alu, zrzucisz ze 20-30 kilo na nim, sprzedasz go i przesiądzesz się na karbonowy widelec? Idź, jak masz sklep pod nosem, zagadaj, zapytaj, posłuchaj, ale się nie napalaj - jeśli wyczujesz, że oni chcą sprzedać Tobie rower, a w sumie gie o nim wiedzą, to daj sobie spokój. Cytuj
Topor96 Napisano 31 Marca Autor Napisano 31 Marca @chester_jds Z taką również myślą planuję zmienić rower na gravela, na tym rowerze nie będę jeździć następne 12 lat, ale obecnie jeździć aby zrzucić z 30-40kg, na zimę wrzucić go w trenażer i dalej wypacać kilogramy. Pod kątem nowych rozwiązać to ten Esker 5.0 https://kross.pl/esker-5-0-morski-czarny-polysk wydaje się być lepszym rozwiązaniem ale to posłucham co będą wciskać sprzedawcy z Kross'a. Cytuj
chester_jds Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Hint: na 5.0 się ta linia nie kończy Ale to już musisz poskromić swój wewnętrzny GAS (gear acquisition syndrome). Dlatego dobrze jest się zastanowić, na czym Ci zależy w parametrach, co jest "must", a co można odpuścić, co Ci zwisa w specyfikacji, itd. itp. I pod kątem określonych wymagań poszukać najlepszego rozwiązania, mając jeszcze w głowie jakies ograniczenie budżetowe (bo jeśli go nie ma to i tak sky is the limit). Cytuj
Greg1 Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Dodatkowo: ten Kross kosztuje tyle co Breezer Rafar X, maksymalna ładowność Krossa to 125 kg: a maksymalna ładowność Breezera to około 136 kg (300 lbs) ale Breezer waży więcej niż Kross bo aż około 14,5 kg. Niewiele więcej kosztuje ten decathlonowy Riverside a ma ładowność 170 kg, dożywotnią gwarancję na ramę i 5-letnią gwarancję na karbonowy widelec. No i są raty 0% w Decathlonie. Jeśli nie musi być baranek to w Decu jest też Riverside Touring 520 z prostą kierownicą, który też ma ładowność 170 kg i kosztuje połowę ceny Krossa i Breezera: https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-332407?mc=8643286 Cytuj
Topor96 Napisano 31 Marca Autor Napisano 31 Marca Oczywiście że się nie skończy 😜oglądając jeden odcinek na YT już są myśli czy czegoś nie wymienić czegoś nie dobrać do roweru 😅 Ale patrząc na mojego MTB, jedyne zmiany jakie planowałem w tamtym roku to jest jedynie wymiana opon pod szutry, i zmiana zębatki przedniej aby mieć większe przełożenie. I tak oglądając rowery kross esker 1.0 fajnie się odnajduje w moich oczekiwaniach, a też nie jest zabójczo drogi gdyby baranek mi całkowicie nie podszedł. Cytuj
Topor96 Napisano 31 Marca Autor Napisano 31 Marca @Greg1 A czy u Nas jest dostępny BREEZER RADAR X? Bo próbując go wygooglować nie pokazuje mi sklepów w PL które by go miały na stanie. Cytuj
Greg1 Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Tu masz w rozmiarze 57, który jest przewidziany dla wzrostu 183-188 cm: https://www.greenbike.pl/rower-gravel-breezer-radar-x-2022-wyprzedaz-p-8257.html A tu masz wyższą wersję X Pro na Shimano GRX 1x11: https://allegro.pl/oferta/rower-breezer-radar-x-pro-19-48-cm-gravel-17957894265 https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-breezer-radar-x-pro-CID767-ID18KGut.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi