spiderfym Napisano Wtorek o 13:47 Napisano Wtorek o 13:47 Cześć Wszystkim, Potrzebuje porady w temacie opon rowerowych. Nie jestem specjalistą, nie jestem nawet średnio obeznany, więc postaram się opisać wszystko najdokładniej jak umiem. Mój rower - https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-g%C3%B3rskie/rowery-cross-country/x-caliber/x-caliber-8/p/35069/ Moje opony to te, które są podane w specyfikacji - "Maxxis Ardent Race, przystosowana do zastosowania bezdętkowego Tubeless Ready, obudowa EXO, stopka zwijana, 60tpi, 29x2.35"" czyli na 99% te https://www.centrumrowerowe.pl/opona-maxxis-ardent-race-pd1371/?v_Id=285470 Obręcze/koła jw.. - Bontrager Kovee, dwuścienne, przystosowane do zastosowania bezdętkowego Tubeless Ready, 32 otwory, 23 mm szerokości, zawór Presta O co się rozchodzi? Jak kupowałem rower to zdecydowanie większa część jeżdżenia to był teren leśny, szutry, no ogólnie "średni-trudny teren" lub "trudny teren". Obecnie wygląda to tak że sporo jeżdżę teraz też po drogach rowerowych - czyli po asfalcie. Co za tym idzie - takie opony nie pomagają, wręcz przeciwnie, ponieważ są dosyć szerokie. No i teraz do czego zmierzam - jakie opony moglibyście polecić, które pasowałyby do tego roweru, a raczej kół, żeby nie stawiały takiego dużego oporu na asfalcie jak te obecne? Mogą być tubeless ready ale też nie muszą. Chciałbym po prostu trochę bardziej ucywilizować ten rower pod względem ogumienia. Z góry dziękuje za pomoc w temacie. Cytuj
przemeg Napisano Wtorek o 14:26 Napisano Wtorek o 14:26 Vittoria Mezcal albo Conti Race king chcesz zostać wciąż w segmencie mtb. Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 14:33 Napisano Wtorek o 14:33 Albo https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-terra-hardpack-pd30125 w kierunku szutrów. 1 Cytuj
spiderfym Napisano Wtorek o 14:55 Autor Napisano Wtorek o 14:55 @chudzinki 2.0 nie będą wyglądać dziwnie w tym rowerze? Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 15:28 Napisano Wtorek o 15:28 Nie dziwniej jak taki rower na miejskich drogach rowerowych 🙂. Masz dwa wyjścia - albo kupić opony przystosowane do Twoich jazd albo kupić rower. Ja bym wybrał opony jeżeli z resztą jest OK. Cytuj
revolta Napisano Wtorek o 17:50 Napisano Wtorek o 17:50 Miałem ten sam problem Najpierw kupiłem continental dublefighter lll a teraz mam continental race king 2.2 sprawdzają się na szutrach i na asfalcie Cytuj
spiderfym Napisano Wtorek o 18:02 Autor Napisano Wtorek o 18:02 @revolta cześć, dzięki za propozycje. Sam bieżnik zrobi taką robotę? Bo szerokość jest niewiele mniejsza od mojej. Cytuj
RabbitHood Napisano Wtorek o 19:35 Napisano Wtorek o 19:35 Sprzedaj MTB kup rower do swoich wymagań. Cytuj
zlatan Napisano Wtorek o 20:04 Napisano Wtorek o 20:04 6 godzin temu, spiderfym napisał: Co za tym idzie - takie opony nie pomagają, wręcz przeciwnie, ponieważ są dosyć szerokie. Od szerokości większe znaczenie ma bieżnik i ciśnienie. 2.0" też nie pojedzie po asfalcie jak będzie mieć chamską terenową kostkę. Odpowiedzią na twoje potrzeby może być Vittoria Mezcal, mam i jeżdżę po wszystkim. Na asfalcie sprawnie, w terenie bezpiecznie, bez jakichś ekstremów. Cytuj
emski Napisano Wtorek o 20:13 Napisano Wtorek o 20:13 IMO mezcal nie jest jakiś super. Zobacz: Recon race 2,25 Schwalbe Rick 2,25 Cytuj
revolta Napisano Wtorek o 20:24 Napisano Wtorek o 20:24 2 godziny temu, spiderfym napisał: @revolta cześć, dzięki za propozycje. Sam bieżnik zrobi taką robotę? Bo szerokość jest niewiele mniejsza od mojej. Mezcale sa wolniejsze i maja większe opory toczenia od conti race king , miałem i się pozbyłem , Nie musisz sprzedawać mtb jak masz ramę wygodna nic cię nie boli ( dłonie , plecy , kark ) możesz rowerek dostosować do tego po czym jeździsz i jak jeździsz ja mam x calibra 9 z 2015 r pozbyłem się amortyzatora bo mi był poprostu niepotrzebny , opony bardziej uniwersalne żeby jeździć po asfalcie i szutrach i tyle 1 Cytuj
spiderfym Napisano Środa o 08:04 Autor Napisano Środa o 08:04 @revolta dzięki za przekazane informacje. Jestem blisko zakupu tych Race Kingów tylko powiedz mi, który model powinienem tak naprawdę wybrać. Wersja Race King ShieldWall - https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-race-king-shieldwall-pd19514/?v_Id=128640 Tu jest jakaś wersja Race King 2 - https://allegro.pl/oferta/opona-rowerowa-continental-race-king-ii-29-x-2-2-co0150296-17682641451 Protection - której prawie nigdzie nie ma online, https://allegro.pl/produkt/continental-opona-race-king-26x2-2-protection-0f3c1a9e-cba0-4c9c-a411-e647e47d36d9?offerId=13727785104 Czy wybrać już nowy model Dubnitale Race - https://www.centrumrowerowe.pl/opona-continental-dubnital-race-pd49387/?v_Id=264772 Wiem że wszystko zależy od portfela i nie ukrywam że wolałbym pójść ten model po 110zł Race King ShieldWall ale jeśli mam się dalej męczyć na asfalcie to chyba wolałbym dołożyć i mieć z głowy. Do tego ShieldWalla przekonuje mnie opinia z tego filmu. Cytuj
przemeg Napisano Środa o 08:07 Napisano Środa o 08:07 Nie bierz shieldwall, ona ma duze opory. Z Race Kinga weź Protection albo Blackchill, te tanie wersje nie są już tak szybkie. Cytuj
spiderfym Napisano Środa o 08:15 Autor Napisano Środa o 08:15 7 minut temu, przemeg napisał: weź Protection albo Blackchill, @przemeg a to nie jest to samo? Myślałem że Protection ma właśnie mieszankę blackchilli. Cytuj
przemeg Napisano Środa o 08:25 Napisano Środa o 08:25 Różnie się nazywały i różnie sprzedawcy je opisują 1 Cytuj
spiderfym Napisano Środa o 08:36 Autor Napisano Środa o 08:36 @przemeg Ok, nie mniej z tego co widze to ten model jest już praktycznie niedostępny w wersji 29x2.2. Została wersja na drucie albo właśnie ten ShieldWall. Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 08:38 Napisano Środa o 08:38 I naprawdę uważacie, że to dobry wybór do "80% asfalt, 20% ubite ścieżki w lesie"? Żeby nie było, mam takie na przodzie, ale gdybym miał używać w 80% na asfalcie... 1 Cytuj
przemeg Napisano Środa o 08:42 Napisano Środa o 08:42 (edytowane) Ja napisałem - jeśli chcesz zostać w segmencie MTB. Inna sprawa - ta opona mimo tego bięznika jest szybka. Do miasta imho najlepiej brać opony touringowe, tylko pytanie, czy wtedy ma sens mieć mtb. Edytowane Środa o 08:47 przez przemeg Cytuj
revolta Napisano Środa o 09:36 Napisano Środa o 09:36 Race Kingi masz drut , zwijana , i zwijana ta wylajtowana nie wiem jak sie do końca nazywa 😀 Ja wziąłem zwijana to za około 110 zł ta droga ponad 200 zł ginie w oczach na asfalcie bo jest miękka co jest zaletą w terenie , Jak wyżej było napisane to taki kompromis zeby rower mtb miał charakter jeszcze mtb a było lekko na asfalcie Bo jakby miał się trzymać dokładnie tego co napisałeś czyli 80% asfalt to srmislick w rozmiarze 45C na asfalcie będzie w miarę lekko i szybko a szutry ogarniesz bo gromada graveli na czymś takim jeździ , Ja ci napisałem na czym ja jeżdżę a miałem podobny problem jak ty kupiłem mtb jeździłem w cięższym terenie i stwierdziłem że to nie dla mnie kupiłem gianta revolt , sprzedałem kupiłem treka domane sprzedałem i jeżdżę tym co mam bo mi pasuje czyli sztywny rower na grubasach 2.2 znalqzlem alternatywę dla siebie ale nie stać mnie 😀😜 Cytuj
spiderfym Napisano Środa o 09:45 Autor Napisano Środa o 09:45 @revolta ogólnie to ja z roweru jestem zadowolony, tylko jak zmieniłem jazdę na większość asfalt to mnie zabolały posiadane opony. "Ja wziąłem zwijana to za około 110 zł" - i poczułeś tutaj różńcie względem balonów mtb?:D Cytuj
revolta Napisano Środa o 10:30 Napisano Środa o 10:30 Miałem schwalbe racing ralph bontreger Vittoria saguaro vittoria mezcal cobtinetal duble fighter lll schwalbe smart sam najlepiej do moich tras wypadają właśnie conti race king dublefighter też były ok ale nie było w szerszym rozmiarze tylko 2.0 chciałem cosz szerzej dlatego wziąłem ostatecznie conti RK w 2.2 1 Cytuj
Talrand Napisano Środa o 10:44 Napisano Środa o 10:44 2 godziny temu, chudzinki napisał: I naprawdę uważacie, że to dobry wybór do "80% asfalt, 20% ubite ścieżki w lesie"? Żeby nie było, mam takie na przodzie, ale gdybym miał używać w 80% na asfalcie... O ile testy BRR opon MTB są imo średnio przydatne to akurat do jazdy na asfalcie powinny dawać dobry pogląd. RK i Dubnitale wypadają tam lepiej od wielu miejskich slicków mimo że mają trochę bieżnika. Oczywiście OP może zostać demonem prędkości na np. Schwalbe G-One Speed Pro ale jeśli 'jazda po lesie' to coś więcej niż lekka przejażdżka gładką drogą to może zabraknąć na nich przyczepności 🤷♂️ Cytuj
Greg1 Napisano Środa o 10:49 Napisano Środa o 10:49 (edytowane) Miej świadomość, że Continentale Race King bardzo często są krzywe i biją po założeniu. Często można o tym przeczytać w internetach. Ja tak miałem - kupiłem 2 szt. w rozmiarze 2" do grawela i jedna była krzywa. Oddałem, a że z lenistwa nie chciało mi się bawić w zamawianie i odsyłanie (bo lokalnie były tylko te dwie) to zostałem przy grawelowych Maxxisach Reaver 45c. W mtb mam Maxxis Recon Race ale mało jeżdżę po asfalcie więc się nie wypowiem jak się zachowują na asfalcie - na tym kawałku, na którym dojeżdżam do lasu, czyli jakieś 300-400 m nie zamulają i nie hałasują Edytowane Środa o 10:50 przez Greg1 Cytuj
spiderfym Napisano Środa o 10:57 Autor Napisano Środa o 10:57 @revolta - dzięki za poradę, jestem już prawie zdecydowany na race king w tej wersji shieldwall. Teraz jeszcze zwróciłem uwagę na taki model opon https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-rick-xc-pd45244/?v_Id=244025 https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews wg ich testów też mają bardzo niskie opory toczenia https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews/schwalbe-rick-xc co prawda testowali wersję 2.4, a tu jest 2.25 no ale wynik powinien być podobny @Talrand właściwie to przejażdżki po lesie to właśnie taka ubita trasa, nie wjeżdżam obecnie na offroad Cytuj
Talrand Napisano Środa o 15:42 Napisano Środa o 15:42 4 godziny temu, Greg1 napisał: Miej świadomość, że Continentale Race King bardzo często są krzywe i biją po założeniu. Często można o tym przeczytać w internetach. Ja tak miałem - kupiłem 2 szt. w rozmiarze 2" do grawela i jedna była krzywa. Oddałem, a że z lenistwa nie chciało mi się bawić w zamawianie i odsyłanie (bo lokalnie były tylko te dwie) to zostałem przy grawelowych Maxxisach Reaver 45c. W mtb mam Maxxis Recon Race ale mało jeżdżę po asfalcie więc się nie wypowiem jak się zachowują na asfalcie - na tym kawałku, na którym dojeżdżam do lasu, czyli jakieś 300-400 m nie zamulają i nie hałasują +1 do jakości Continentali, kupiłem 2 Dubnitale i 1 poleciał z powrotem na reklamację. Ten 'dobry' i ten z wymiany też nie są tak proste jak np. Maxxis Rekon Race 😕 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi