PawelN83 Napisano Wtorek o 02:13 Napisano Wtorek o 02:13 Potrzebuje bikefiting siodełka. Mianowicie będę zmieniał mostek z 90 mm na 100mm, 7 na 17 stopni w związku z drętwieniem rak. Już mam sprawdzone, że będzie dobrze, po prostu jak było tylko wyżej. Kierownica o wzniosie 15 mm. Ale problem jest z siodełkiem które wiem ze nie od tego to jest ale ustawiam przód, tył i siedzę zawsze na środku podczas jazdy. Mam lekka wadę postawy i chce jeździć trochę pochylony, prosta linia kręgosłupa w kierunku siodełka. W górnej części kręgosłupa jest ok. Wiem ze tego nie powinno się robić ale obniżyłem tył siodełka żeby się tam zsunąć i dalej tak samo. Mam siodełko o wymiarach 28 cm na 160 mm i myślę o trochę szerszym albo płaskim z tylu, nie potrzebuje otworu. Ale jakie to ma być siodełko jeśli to nie chodzi o ustawienie? Cytuj
PawelN83 Napisano Wtorek o 04:55 Autor Napisano Wtorek o 04:55 (edytowane) Zastanawiam się jeszcze nad mostkiem 110 mm. Wówczas będę dalej sięgał rękoma, będę bardziej wyciągnięty i pochylony. Tylko kwestia co z drętwieniem. Teraz mam za wysoki mostek mianowicie Bontrager regulowany, podwyższany w pozycji 0. Edytowane Wtorek o 05:00 przez PawelN83 Cytuj
KNKS Napisano Wtorek o 07:08 Napisano Wtorek o 07:08 Zaraz, zaraz... Chcesz jeździć bardziej pochylony względem kokpitu i chcesz to uzyskać ustawieniem siodła ? Siodło do tyłu, przód siodła minimalnie w dół. To samo uzyskasz wydłużając mostek, lub/i stosując mostek o kącie ujemnym. Cytuj
chester_jds Napisano Wtorek o 08:28 Napisano Wtorek o 08:28 Pochylenie siodła w przód zwiększy tylko drętwienie rąk, na które skarży się autor, bo obciąży bardziej nadgarstki. Na dzień dobry można tylko odchylić w tył (dosłownie 1-1,5 stopnia z elektroniczną poziomicą - te wartości już się wyraźnie czuje) i uzyska się też większe rozciągnięcie sylwetki, bo biodra będą ciągnąć do tyłu. Jeśli to będzie za mało, można wtedy cofnąć siodło, po centymetrze. Ale generalnie nie robić kilku zmian na raz, bo potem nie wiadomo, co na co wpłynęło i co odkręcić, jeśli złe efekty się pojawią. Samym siodłem (góra/dół, przód/tył, kąt pochylenia) można naprawdę sporo zrobić. Jak zlikwiduje się drętwienie poprzez właściwe rozłożenie masy między siodło i kierownicę (i pedały), można sobie eksperymentować z mostkiem. Najpierw jednak wyeliminowałbym drętwienie i cokolwiek co boli. Trochę tylko nie rozumiem tej docelowej sylwetki - prosto w krzyżu/lędźwiach i potem pochylenie? to w piersiach ma się zginać nagle? 1 Cytuj
PawelN83 Napisano Wtorek o 09:07 Autor Napisano Wtorek o 09:07 To chyba ta moja wada postawy. Wyższy mostek załatwia temat drętwienia rąk. Teraz jest nawet za wysoko. Piersiowy odcinek jest ok a później zawija mnie prawie do konta prostego. Gdy w trakcie jazdy wyciągam się do tyłu bo mam jeszcze kawałek siodła i to w dół, wracam na środek. Także wygląda że odległościami chyba tego nie załatwię. A kształt siodła? Cytuj
chester_jds Napisano Wtorek o 09:13 Napisano Wtorek o 09:13 Zjeżdżanie na środek siodła sugeruje rzeczywiście coś nie tak z samym siodełkiem (kształt, pochylenie) albo sylwetką, ale na dzień dobry zająłbym się raczej siodłem. Zjeżdżanie w środek może być objawem za szerokiego siodła (w części do siedzenia), i/albo za bardzo pochylonego w przód (i to w sumie zgodne jest z drętwieniem rąk), i/albo za bardzo odsuniętego do tyłu (ciało wymaga krótszego reachu i się przesuwasz nawet jeśli robi się nieanatomicznie na dupie). Kuknij też tu, facet (bike fitter) taki troszkę adhdowo roztrzepany, ale fajnie tłumaczy. i to tylko jest o siodełku. Cytuj
nikbar1 Napisano Wtorek o 10:06 Napisano Wtorek o 10:06 58 minut temu, PawelN83 napisał: To chyba ta moja wada postawy. Wyższy mostek załatwia temat drętwienia rąk. Teraz jest nawet za wysoko. Piersiowy odcinek jest ok a później zawija mnie prawie do konta prostego. Gdy w trakcie jazdy wyciągam się do tyłu bo mam jeszcze kawałek siodła i to w dół, wracam na środek. Także wygląda że odległościami chyba tego nie załatwię. A kształt siodła? Weź zrób zdjęcia albo narysuj schemat, idea jest tak, że kręgosłup na rowerze powinien mieć naturalne krzywizny zachowane. Cytuj
Tomek595 Napisano Wtorek o 10:38 Napisano Wtorek o 10:38 2 godziny temu, chester_jds napisał: Pochylenie siodła w przód zwiększy tylko drętwienie rąk, na które skarży się autor, bo obciąży bardziej nadgarstki. Na dzień dobry można tylko odchylić w tył (dosłownie 1-1,5 stopnia z elektroniczną poziomicą - te wartości już się wyraźnie czuje) głównie na klejnotach i prostacie 😅 Cytuj
PawelN83 Napisano Wtorek o 11:14 Autor Napisano Wtorek o 11:14 Jak miałem mostek 7 stopni podobała mi się pozycja ale to kosztem rąk. Teraz mam za wysoki mostek wiec tu tkwi problem bo mnie to pionizuje na siodełku. Tyle że nawet z poprzednim mostkiem było podobnie, miałem problem z ustawieniem odległości. Siodło mam proste bez żadnej ergonomii. Generalnie więc siedzę lekko pochylony i to przez mostek ale zawsze po środku siodełka jakbym je nie ustawił. Może faktycznie za bardzo chciałbym się rozciągnąć ale co ciekawe nawet jak zbliżę siodełko nie siadam na samym tyle. Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 11:41 Napisano Wtorek o 11:41 Jeżeli to prosta kierownica to spróbuj założyć szerszą. Cytuj
PawelN83 Napisano Środa o 04:11 Autor Napisano Środa o 04:11 Znalazłem super filmik Ja mam ten moment filmiku w którym bolą mnie tylne guzy kulszowe po dłuższej jeździe a on radzi siodło z podniesionym tyłem. Jak pisałem siedzę na środku siodła to jak je z tyłu podniosę chyba będzie gorzej bo będę się zsuwał. Musiałbym wbić się w tył siodełka dlatego myślę o płaskim. Skoro mi się miednica podwija to by wychodziło że potrzebuje duże wsparcie na płaskim siodle. Celuje w siodło z szerszym tyłem, jak najmiększe bo to na krótkie dystanse a to co on mówi o przodzie, środku chyba mi nie jest potrzebne. Polecicie jakieś tanie? Cytuj
icemachine Napisano wczoraj o 12:24 Napisano wczoraj o 12:24 Dobieranie odpowiedniego siodełka to naszych rowerów nie jest najłatwiejsze. Najprościej jest sprawdzić rozstaw guzów kulszowych i od tego zaczynasz. Z tanich dość wygonych siodełek może być np. KELLYS COMFORTLINE black, jego wadą jest brak wentylacji. Osobiście używam SELLE ROYAL Ellipse Moderate. Dla mnie jest wygodne, choć na pewno da się znależć lepsze. Osobiście nie lubię wkładek ani spodenek z wkładką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi