Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pacjenci to Giant Revolt X Advanced Pro 1 (długa nazwa bez sensu ;) ) 
Jeszcze bardziej bez sensu są suporty pressfit, ale takie są, więc trudno.

Chodzi mi o to, żebyście mi polecili sprawdzone narzędzia do serwisu tego. Bo jednak pressfit potrafi jeździć długo i nic, a potrafi też upierdliwie strzelać co jakiś czas.
Wolałbym, żeby to nie były narzędzia z Temu/Aliexpress. Jak ktoś ma coś sprawdzonego to prosiłbym o linki do wszystkiego, co potrzebne.
Bo rozumiem, że muszę mieć praskę i wybijak. Więcej chyba nic nie potrzeba, muszę się upewnić bo dawno się nie zajmowałem tym cholerstwem... 

Napisano

Moim zdaniem nie wolno wybijać press fita wybijakiem. Źle zaprzesz, krzywo uderzysz i powierzchnia pasowania zostaje drapnięta/ skubnięta. Do wyjmowania wkładów nie ma nic lepszego niż prasa! I uważam, że taka z Ali jest świetna, używam z powodzeniem i kompletnie niczego nie brakuje a jakość wykonania jest znakomita.

Używałem już zarówno do korb z osią 24 jak i 30mm.

image.thumb.png.a0517b12b6b4a9c5c98e398f0346df26.png

Napisano

Pragnę zauważyć, że tutaj masz tylko zestaw do prasowania. Nie masz elementów do wyjmowania. A w tym Riderace masz i te takie motylki (skrajne po prawej) którymi się ładnie opierasz o miski/łożyska i masz dużą michę w którą wypychasz suport (na samym dole gwintowanego pręta).

Ja nie jestem wielkim fanem aliexpress, wręcz stronię od zakupów tam. Ale akurat ten zestaw mam, używam i uważam, że nic lepszego do tego celu nie powstało.

Dodam, że w rowerze z carbonu pod dużą miskę podkładałem jeszcze folię ppf żeby nie uszkodzić, nie zarysować lakieru. Wyszło pico bello, ani śladu że ktoś wyjmował i wciskał wkład.

• +1 pomógł 1
Napisano

No i super, zestaw kupiony, kiedyś tam dotrze.

Cytat

a nie jestem wielkim fanem aliexpress, wręcz stronię od zakupów tam

Temat rzeka. Uważam, że są tam rzeczy, których nie ma nigdzie, lub kosztują o wiele, wiele więcej. Tyle, że trzeba się radzić kogoś kto już kupował, ma i używa.
Ja np. nigdzie nie mogę znaleźć w normalnej cenie takich bandan pod kask, czy jak to się nazywa (głębokich). Na ali są, tanie i dobre, jednak trzeba było eksperymentować które :P

Napisano (edytowane)

Ja u siebie przeszedłem ze standardowego (wciskanego) pressfit-a shimano na token-a, który jest dodatkowo skręcany. Ma sztywniejszą konstrukcję niż zwykły plastikowy. Do montażu wystarczy klucz, taki jak do hamulców centerlock. Póki co mam zrobione na nim 1200 km i nic nie strzela jak to miało miejsce wcześniej.

W przyszłości zamierzam tylko wymienić same łożyska (dedykowany wybijak) i już go nie ruszać :)

Edytowane przez karczk
Napisano (edytowane)
18 minut temu, karczk napisał:

Ja u siebie przeszedłem ze standardowego (wciskanego) pressfit-a shimano na token-a, który jest dodatkowo skręcany.

Z tego co się orientuję to do DUB` a nie ma. Chyba, że coś się zmieniło?

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Chyba jedynym suportem jednoczęściowym (który działa podobnie jak skręcany Token Ninja) pod PressFit 86,5/41 (dla szosy) i 92/41 (dla mtb) pod DUBa jest bbinfinite, ale to jest pieruńsko drogie (750 zł za wersję ze zwykłymi łożyskami), dosyć specyficzne w montażu (przeciska się cały moduł ustalający suportu przez mufę od strony nienapędowej aż "wyjdzie z drugiej", napędowej) i niekoniecznie pasuje do każdej ramy. No i jak to w przypadku każdego suportu/łożysk w tym miejscu: nie ma rzeczy wiecznych i niezniszczalnych. kwestią czasu jest, kiedy i to padnie...

Napisano
42 minuty temu, karczk napisał:

Ja u siebie przeszedłem ze standardowego (wciskanego) pressfit-a shimano na token-a, który jest dodatkowo skręcany. Ma sztywniejszą konstrukcję niż zwykły plastikowy. Do montażu wystarczy klucz, taki jak do hamulców centerlock. Póki co mam zrobione na nim 1200 km i nic nie strzela jak to miało miejsce wcześniej.

W przyszłości zamierzam tylko wymienić same łożyska (dedykowany wybijak) i już go nie ruszać :)

Cytat

Z tego co się orientuję to do DUB` a nie ma. Chyba, że coś się zmieniło?

Nie ruszam tokena, przejechałem się już kilka razy. Mam uraz.

Napisano

@HSM Jeszcze Bikone, nie ma gwintu ale sztywna obudowa plus ciasne spasowanie zapewniają równoległe ustawienie łożysk po obu stronach ergo nie ma dziwnych dźwięków

https://helmansport.pl/suporty/2305-4701-suport-bikone-dctech-bb86-92dub.html#/11-kolor-czarny jak ktoś ma potrzebę to jeszcze ceramiczne jest 

producent https://www.bikone.com/producto/dctech-bb86-92-for-sram-dub/

Napisano
2 godziny temu, HSM napisał:

pod DUBa jest bbinfinite, ale to jest pieruńsko drogie

No, a dodatkowo chyba nie ma wersji pod 92 mm.

Cytat

Jeszcze Bikone, nie ma gwintu ale sztywna obudowa plus ciasne spasowanie zapewniają równoległe ustawienie łożysk po obu stronach ergo nie ma dziwnych dźwięków

"DualCupTech™ można montować i demontować jak każdy inny suport, bez konieczności używania specjalnych kluczy i skomplikowanych instrukcji" - ciekawe.

Muszę poszukać na czym polegają obie konstrukcje.

Napisano

@ernorator pytanie czy to ciasne spasowanie wystarczy, by zapewnić idealne wyrównanie łożysk. Bo w tokenach (przynajmniej takie jest założenie) skręcenie obydwu połówek pozwala założyć, ze całość jest wyrównana. Tutaj (zgodnie z instrukcją)wprasowujesz każdą połówkę osobno i masz nadzieję, że zejdą się "na wcisk" idealnie, bez jakichkolwiek przesunięć... Zwłaszcza jeśli opierasz kołnierz tych tulei o krawędzie mufy suportowej., a te krawędzie w ramie nie są równoległe. W przypadku instalacji bbinfinite jest nawet wyraźnie mowa, że przy instalacji krawędzie tulei ustalającej wcale nie muszą równo dochodzić do krawędzi mufy suportowej, jeśli ta jest po prostu krzywa, co przy pojedynczym elemencie przestaje mieć znaczenie, bo to on staje się punktem odniesienia dla położenia łożysk, a nie wadliwa rama.

Ale to wszystko i tak na nic, bo w tym pomyśle PF 86/92 dla DUB są po prostu za małe łożyska. Gdyby tam było więcej miejsca (większa średnica mufy), to po pierwsze nie byłoby problemu z samymi łożyskami (a przynajmniej nie tak szybko), a po drugie istniałoby co najmniej kilka sposobów na montaż tych łożysk ze 100% pewnością ich idealnego spasowania.

@chudzinki są obydwie wersje:

92:https://www.bbinfinite.com/products/bb92-for-dub-29mm-mtb-crank-sets

86,5 https://www.bbinfinite.com/products/bb86-for-dub-29mm-road-crank-sets
a moje wątpliwości co do konstrukcji "DualCupTech" wyraziłem wyżej...

• +1 pomógł 1
Napisano

@chudzinki obudowa suportu jest aluminiowa i ma bardzo ciasne spasowanie, przy wciskaniu jedna część wchodzi w drugą co działa trochę jak prowadnica co sprawia, że łożyska są równolegle zawsze. Suport pressfit jest najlepszym rodzajem suportu ale dużo zależy od tego jak producent zrobi ramę. Te trzeszczące pressfity, na które ludzie narzekają to zazwyczaj niedokładnie zrobione ramy albo źle zamontowany suport. Token ninja czy taki DualCupTech ciężko źle zamontować a konstrukcja wymusza równoległe łożyska po montażu. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Brak łączenia metal-karbon (wklejania), brak problemów z różną reakcją na zmianę temperatur materiałów (rozszerzalność termiczna, aluminium pracuje bardzo a karbon wcale), możliwa szersza mufa przez to zwiększa się sztywność, lżejsza konstrukcja przez brak metalowych gwintów, większa dowolność w kształcie ramy. 

Problemem jest słaby QC u producentów ram, źle zrobiona mufa będzie słabo trzymała suport albo go nadmiernie ściskała a łożyska nie będą równoległe. 

Edytowane przez ernorator
  • +1 pomógł 1
Napisano

@clavdivs Dodam jeszcze, że sam wybór gwintowanego suportu nie gwarantuje 100% spokoju i wymaga od producenta nie mniejszej staranności w obróbce ramy i stosowanych procesach technologicznych. W ramach karbonowych, gdzie dla zaspokojenia obecnego trendu rynkowego na suporty gwintowane w formę musi zostać wklejony dodatkowy element - aluminiowa mufa pod suport, właśnie ta mufa może się odkształcić pod wpływem temperatury w procesie produkcji lub od naprężeń kompozytu. W ramach aluminiowych i stalowych z kolei samo spawanie i lutowanie silnie wpływa na zmianę wymiarów czy odkształcenia. Co z tego że splanuje się zewnętrzne powierzchnie takiej mufy i nagwintuje, jak to są osobne gwinty i w krzywej/odkształconej mufie nie muszą zapewnić równoległości (a przecież współczesne wkłady suportów gwintowanych są dwuczęściowe, więc wkręcasz dwie zupełnie niezależne od siebie miseczki). Takie rozwiązanie suportu też wymaga od producenta dbałości... Na przykład jeden ze znanych mi producentów rowerów stalowych chwali się, że po pierwsze na etapie produkcji używa muf o nadmiarowej grubości ścianek i dopiero po spawaniu umieszcza gotowe ramy w specjalnym usztywnionym rigu, żeby metodą skrawania wyfrezować całą mufę pod założoną średnicę (z zachowaniem wysokiej dokładności wymiarów no i idealnej równoległości).

Dodatkowo pressfit pressfitowi nierówny. Akurat ten PF86/92 ma najmniejszą średnicę mufy, a z kolei rozwiązania pod łożyska o większej średnicy (BB30 i PF30) nie zachwycają szerokością mufy suportowej, bo łożyska są bliżej niż w starym BSA. Najlepiej wypada 386EVO i 392EVO, bo łożyska są duże i szeroko rozstawione.

Paradoksalnie najbardziej eleganckim pod względem inżynierii, wymagającym najmniej elementów, połączeń rozwiązaniem... byłaby rama metalowa (alu/stal/tytan) z precyzyjnie obrobioną mufą suportową do bezpośredniego wprasowania samych łożysk (bez żadnych dodatkowych wkładek, elementów ustalających) - coś jak w BB30, tylko żeby mufa miała średnicę pozwalającą wprasować duże łożyska, a jednocześnie były one rozstawione na szerokość nie mniejszą niż w rozwiązaniach z zewnętrznymi wkręcanymi miskami. Raz widziałem takie coś jako frameset custom build z nietypową mufą suportową precyzyjnie obrabianą cnc pod zaprojektowany wymiar. Zresztą współcześni producenci piast na łożyskach maszynowych pokazują, że to nie jest problem. Ich wyroby są wytwarzane z należytą starannością o wymiary a procedura serwisowa polega na wymianie tych łożysk poprzez wyprasowanie i wprasowanie nowych właśnie bezpośrednio do "gołego metalu"... i nikt nie narzeka. A to też jest pressfit.

@karczk ale to nie jest "ninja" - czyli suport, który skręca się z dwóch połówek w jedną, sztywną całość. To, co znalazłeś, nie różni się niczym od SRAMowskiego oryginału. Ma te same wady.

Napisano
Cytat

Paradoksalnie najbardziej eleganckim pod względem inżynierii, wymagającym najmniej elementów, połączeń rozwiązaniem... byłaby rama metalowa (alu/stal/tytan) z precyzyjnie obrobioną mufą suportową do bezpośredniego wprasowania samych łożysk (bez żadnych dodatkowych wkładek, elementów ustalających) - coś jak w BB30

Się temat rozwinął...
Jenak przychylam się do tego napisanego przez kolegę cytatu (i innych).
Mam do dziś starego Cannondale CaadX, rama ma najechane już gruuubo powyżej 100tyś km. Suport jest BB30, w tym czasie suport miał wymienione JEDNO łożysko, nigdy (po za tym przypadkiem) nie wydał z siebie jakiegokolwiek dźwięku, teraz powoli słychać kolejne trzaski (ale bardzo, bardzo ciche).

Rama świetnej jakości i pressfit może być świetnym rozwiązaniem z powodów napisanych przez poprzedników. Jest tylko jeden ogromny problem - producenci niestety lecą z jakością w dół, a nie w górę... Możesz trafić świetnie, a możesz...