Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuję porady w kwestii wymiany kół w hardtailu.

Mam rower z ramą z mocowaniami kół przód i tył oraz widelca Rockshox Recon wszystko w systemie QR. Chciałbym wymienić obecne koła 29" już trochę dojechane na DT Swiss X 1900 Spline 29".

Problem w tym że one posiadają piasty z mocowaniem na sztywną oś.

Czy jest możliwość montażu tych kół i widelca do obecnej ramy?

Wyczytałem też że jest możliwość zastosowania osi sztywnej typu DT Swiss RWS Thru Bolt MTB Quick (coś w rodzaju na załączonym zdjęciu). Z tym że jest ileś rozmiarów tych osi.

Jeżeli jest możliwość to jaki rozmiar takiego rozwiązania musiałbym użyć do piast jak poniżej na przód i tył do wspomnianych kół? 

Czy wystarczyłyby tylko te osie czy jeszcze coś trzebaby tam dołożyć?

Dodatkowo zapytam, żeby nie tworzyć kolejnego wątku, czy ten bębenek w tych kołach jest to normalny bębenek Shimano czy to jakiś wynalazek, chodzi mi o to czy np. kaseta Shimano M5100 będzie na niego normalnie pasować. Nie wiem co to ten Ratchet i trochę wybiło mnie to z tropu?

Piasta przednia: DT Swiss 370 (Boost) 15x110 mm

Piasta tylna: DT Swiss 370 Ratchet LN (Boost) 12x148 mm

Bębenek: HG Shimano Ratchet LN

Mogę liczyć na wsparcie? 😉

Screenshot_20260223-152359-231 (1).png

Napisano

W dużym skrócie nie, nie da się. Najlepiej jakbyś napisał jaki masz dokładnie rower to będzie łatwiej doradzić.

Jeśli masz QR to znaczy, że z przodu masz szerokość 100 mm, a z tyłu 135 lub 141. Koła X1900 są pod sztywne osie, czyli 110 z przodu i 148 z tyłu. Z przodu nie ma szans, bez wymiany amortyzatora, a z tyłu też nie bo pod piastę DT370 nie ma endcapów z przejściem na QR. Dopiero piasta DT350 ma takie możliwości, ale to już droższe koła.

Napisano

Najpierw uwaga ogólna - czy nie warto przemysleć kupna nowego roweru/ ramy, skoro inwestujesz poważny pieniądz w koła, które co najwyżej będą protezą, ale z pewnością nie będą nadążały za najnowszymi trendami technologicznymi w mtb? Ale jeśli jednak chcesz iść w dość dobre koła na starozakonną ramę :), to:

Jak masz ramę z hakami na koło 135 mm, to nic innego tam nie wsadzisz, niż 135 mm. Jest rozwiązanie protezowe - możesz poszukać nowszych kół ale szerokości 142 mm i zmienić ich kapturki (endcaps) ze standardu 142 mm na standard 135 mm QR - dalej to będzie szybkozamykacz, ale samo koło będzie nowoczesne. Twój wybrany model DT ma wersję na 142 mm, czyli po wymianie kapturków wsadzisz go na 135 mm QR (link do strony DT z wyborem wersji kół niżej).

W szczególności, nie da się zaadaptować kół boost (148 mm) żadnymi kapturkami na standard 135 mm, bowiem oba różnią się rozstawem kołnierzy w piaście (a to w szczególności determinuje, ile miejsca zostaje na kasetę). A aktualny standard MTB to ten 148 mm boost, co zresztą nie znaczy, że na tym się skończy. 

W przypadku przodu zmiana standardu jest o tyle "prostsza", że nie trzeba nowej ramy, tylko... widelec. Zmieniasz widelec na jakis z innym standardem i wsadzasz koło odpowiednie do tego standardu (boostowe, jesli ma być taka piasta). Jak chcesz jednak zostawić aktualny widelec, to kupujesz przednie koło 15x100 mm z tego samego zestawu kół i do tego znów odpowiedni kapturek na oś QR. A propos kapturków, o ile pamiętam przygodę z moimi piastami DT 370 (a takie są w tych kołach), to kapturki sa wymienne między tymi modelami i jak znajdziesz kapturki do piasty 350, będą pasować do piasty 370. Oferowane przez DT komplety kół są w sobie zgodne (czyli albo boostowe i wówczas przód 110 mm i tył 148 mm i to Ciebie nie interesuje, albo nieboostowe i wówczas przód 100 mm a tył 142 mm i te są konwertowalne do Twojej ramy poprzez odpowiednie kapturki).

Zobacz:

https://www.dtswiss.com/pl/kola/kola-mtb/cross-country/x-1900-spline

I wybierz sobie standard nieboostowy (opisali jako: szerokość montażowa 142 mm). To sa koła, które po odpowiednim okapturkowaniu wsadzisz do swojej ramy. 

Tu o tym cały wąteczek, jak to zrealizować, jest też link do kapturków do wymiany ze 142 mm na 135 mm QR. Panowie o skośnych oczach oferują generyczne zestawy kapturków o nieznanej proweniencji, ale za cenę trudną do odparcia. Można więc zamiast konwerterów fabrycznych DT zastosować niefirmowe od dostawców ze wschodu i będzie taniej. Ponieważ koła to jednak bardzo istotny w bezpieczeństwie jazdy element, to już na własną odpowiedzialność. Najlepiej ustal, czy sprzedawca nie może od razu Ci założyć kapturków DT na standardy QR i wówczas pewnie nic nie dopłacisz.

I na końcu bębenek - żeby wstawić kasetę M5100, szukaj kół z bębenkiem "Shimano HG". Są też dwa inne popularne standardy bębenków (Sram XD oraz Shimano MS), więc jeden detal od razu da Ci pojęcie, czy to "Twój" bębenek. W nowoczesnych kołach bębenki sa łatwo wymienialne (proste jak wymiana tego końcowego kapturka), ale nie ma sensu kupować koła z innym bębenkiem, oraz dodatkowo docelowego bębenka, bo to jednak jakiś pieniądz kosztuje. 

Ten ich system zamykacza (DT) współpraującego też ze starymi hakami nie ma nic do standardu szerokości piasty/osi na widelcu/haku. W przypadku kół 135mm qr to... taka namiastka osi przelotowej (?), natomiast osobiście nie czuję, co ona by nowego tworzyła w rowerze z kołem 135 mm QR. Poczytałem se o tym, ale mnie mało to jakoś przekonuje, w kontekście ramy z hakami na QR, może ktoś rozświetli temat, sam się czegoś nauczę. W każdym razie żaden turbozamykacz od DT nie spowoduje że koło boost wejdzie w ramę starego standardu, tego jestem pewien :)

Napisano

Piasty boost sa szersze, maja szersze korpusy, z boosta nie zrobisz standardowego qr 100 i 135mm.

Musisz szukac kół z piastami dt 100/142 do nich powino sie dać dokupic endcapy pod qr. Pewnie duzo tego nie ma, bo przeskok ze standardu qr na boosta bul sprawny 😉

• Mod Team
Napisano

Ja bym nawet poszedł o krok dalej, i kupił kompletny rower - w w/w CR karbony z podstawowym osprzętem są już za 4 -4.5 k, a za 3.5 -4 k w miarę sensowne alu... Więc czy jest sens kombinowania, gdzie np. wymiana ramy, amora i kół to +/-3 k... Chyba, że jest sentyment do posiadanego sprzętu, albo mocno ograniczony budżet.

Nie namawiam, ani nie podpuszczam :no:, ale warto przemyśleć. Z biegiem czasu można je ulepszyć, a wtedy tuningowany staruszek nie będzie miał podejścia w żadnym aspekcie.