PiotrWie Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego (edytowane) Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co technicznie powoduje że przerzutka tylna ma w specyfikacji minimalny rozmiar największej zębatki z tyłu i czym grozi założenie mniejszej kasety w napędzie jednorzędowym? Nigdy nie miałem zębatki większej niż 36 i dużo większa mi nie potrzebna - zastanawiam się nad rowerem z napędem 1x11 fabrycznie 11-50 ale wolałbym zmienić na 11-45. Edytowane 1 Lutego przez PiotrWie Cytuj
Wojcio Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego Tylko tak teoretycznie - bardzo ważny w przerzutkach 12s jest odstęp górnego kółka wózka od największej tarczy. Jego regulacja jest krytyczna dla jakości zmian biegów. Domyślać się można, że regulacja ta ma jakiś zakres i na mniejszej kasecie nie da się ustawić. Przerzutka wychylona maksymalnie będzie za daleko od kasety. Ale to tylko takie rozważania spod kocyka. Zawsze możesz zmienić też przerzutkę. 1 Cytuj
PiotrWie Napisano 1 Lutego Autor Napisano 1 Lutego (edytowane) Myślę że raczej nie chodzi o to - minimalnie dalej jest już koronka 43 i to nie robi problemu. W mniejszych przerzutkach nie ma problemu - zmieniłem przy 9 rzędowym Deore ( M591) kasetę z 11-36 na 11-32 i nawet nie musiałem skracać łańcucha i niczego regulować. Ale tam w parametrach jest tylko pojemność i maksymalny rozmiar dużej zębatki. Edytowane 1 Lutego przez PiotrWie Cytuj
gnomon Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego Jak sobie porównasz przerzutki gs vs ss, to zrozumiesz, że gs ma nie tylkoninny wózek, dłuższy, ale i inne długośći poszczególnych elementów, całe to przegubowe ramie jest inne. Cele są dwa, dłuższe ramiona pozwalajà bardziej odsunąć kólko przerzutki, droga jest zoptymalizowana pod większe koronki. Natomiast wózek musi być dłuższy żeby zwinać wiecej łańcucha, który gdy masz na tyle najmniejszą koronkę ma wiecej ogniw do zwinięcia. 1 Cytuj
uzurpator Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego 13 godzin temu, PiotrWie napisał: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co technicznie powoduje że przerzutka tylna ma w specyfikacji minimalny rozmiar największej zębatki z tyłu i czym grozi założenie mniejszej kasety w napędzie jednorzędowym? Nigdy nie miałem zębatki większej niż 36 i dużo większa mi nie potrzebna - zastanawiam się nad rowerem z napędem 1x11 fabrycznie 11-50 ale wolałbym zmienić na 11-45. Pełna odpowiedź wymagałaby napisania pewno kilkunastu akapitów tekstu. W tym przypadku: - jeżeli to osprzęt SRAMa pod 1xX - czyli przerzutka x-horizon - to możesz sobie i 11-21 założyć. Będzie działać. - jeżeli to osprzęt Shimano pod 1xX - czyli jest niewielki skos pantografu - to _raczej_ będzie działać na mniejszej kasecie Cytuj
cervandes Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego 18 godzin temu, gnomon napisał: Jak sobie porównasz przerzutki gs vs ss, to zrozumiesz, że gs ma nie tylkoninny wózek, dłuższy, ale i inne długośći poszczególnych elementów, całe to przegubowe ramie jest inne. Cele są dwa, dłuższe ramiona pozwalajà bardziej odsunąć kólko przerzutki, droga jest zoptymalizowana pod większe koronki. Natomiast wózek musi być dłuższy żeby zwinać wiecej łańcucha, który gdy masz na tyle najmniejszą koronkę ma wiecej ogniw do zwinięcia. Fajnie, ale nie rozmawiamy o napędach z lat '90 a o współczesnym 11 i 12 rzędowym napędzie shimano. W mojej ocenie nie ma żadnej różnicy między przerzutkami GS i SGS poza długością pantografu, co przekłada się na zdolność wybierania większej różnicy długości łańcucha. Kosztem siły jego naprężenia. I tyle. 1 Cytuj
marcesco Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego @PiotrWie u mnie przez~500 km przerzutka RD-RX822-GS obsługiwała szosową kasetę 11-34. Jakichkolwiek problemów, działało bez zwłoki i bez żadnych dziwnych odgłosów. Cytuj
gnomon Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego W dniu 2.02.2026 o 14:21, cervandes napisał: Fajnie, ale nie rozmawiamy o napędach z lat '90 a o współczesnym 11 i 12 rzędowym napędzie shimano. W mojej ocenie nie ma żadnej różnicy między przerzutkami GS i SGS poza długością pantografu, co przekłada się na zdolność wybierania większej różnicy długości łańcucha. Kosztem siły jego naprężenia. I tyle. No jak nie ma roznicy...mam pod reka ss i gs r8050 - wszystko jest inne poza elementem mocowania do haka. Pantograf jest inny i wózek jest inny. Takźe fajna uwaga...trzym sie. O a nawet dodam, że wybierajac kasete w apce tube, nie da sie zaznaczyc do ss kasety pod gs..takze i sift wydaje sie je rozrozniac 😉 Cytuj
cervandes Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego To teraz oceń czy r8050 może być użyta do kaset 50T... 45T. Cytuj
gnomon Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego (edytowane) No ale temat kokego szanowny dotyczył, z czego wynika rekomendacja min i max najwiekszej koronki kasety. I wynika to z budowy przerzutki....i na przykladzie gs vs ss mozna zrozumiec o czy mowa bawet patrzac na r8050 i szosowe min i max koronki. Ss r8050 jest do 28T....gs jest od 28T...chyba można sobie to zmapować na 50T i 45T. I r8050 noe jest z lat 90tych a z 20tych tego wieku. Edytowane 4 Lutego przez gnomon 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi