Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hejo!

Niedawno pisałam tutaj post nt. zakupu nowego gravela z serii Liv Devote (alu vs karbon), jednak po głębszej analizie i przymiarce do modelu w rozmiarze S, zaczęłam rozważać inną drogę. Zamiast wydawać dużą kwotę na nowy rower, zastanawiam się nad gruntownym odświeżeniem i odchudzeniem mojego obecnego crossa Liv Rove 2 (2022).

Moje wątpliwości względem gravela wynikają z dwóch kwestii zdrowotnych:

1. Skolioza piersiowa: Obawiam się, że bardziej sportowa, wyciągnięta i niska pozycja na gravelu (niższy stack i większy reach niż w crossie) może być dla mnie na dłuższą metę bolesna.

2. Ganglion w nadgarstku: Boję się, że przesiadka na sztywny widelec (nawet karbonowy) pozbawi mnie komfortu, który daje mi amortyzator, co przy problemach z nadgarstkiem może być kluczowe. Niemniej jednak gravel wygrywa tutaj mnogością chwytów :D

Zamiast tego wymyśliła mi się modernizacja mojego Rove, co pozwoliłoby mi trochę go odchudzić i np. przetestować napęd 1x przed ewentualnym zakupem "wymarzonego" roweru w przyszłości. Czy moglibyście się wypowiedzieć, czy wymiana obecnego amora (SR Suntour NEX HLO 700C, skok 63mm) i zastosowanie poniższych komponentów do nowego napędu (obecnie mam 2x9) ma sens i czy będą ze sobą "grały"? :P

Planowana lista części:

Amortyzator: RockShox Paragon Gold RL, skok 65mm

Korba: Shimano Deore FC-M5100-1 + zębatka 38T/40T narrow-wide (prawdopodobnie Garbaruk pod rozstaw 96) - obawiam się, że te fabryczne małe zębatki MTB mogą być jednak trochę dla mnie zbyt miękkie

Suport: Shimano BB-MT501 (przejście z kwadratu na Hollowtech II)

Reszta napędu (1x11): Kaseta Deore CS-M5100-11 (11-51T), przerzutka RD-M5100-SGS ze sprzęgłem oraz manetka SL-M5100-R

Łańcuch: Shimano CN-HG601 (wersja 126 ogniw - najdłuższy, skróci się nadmiarowe ogniwa przy regulacji nowego napędu)

Pytania do ekspertów i praktyków :D

Czy powyższy setup ma w ogóle ręce i nogi, czy wypisałam absolutny misz-masz i baja bongo? Czy nie będzie powodować problemów (hałas, szybkie zużycie) przy standardowej piaście 135 mm i największej zębatce 51T?

Czy ktoś z Was przeprowadzał podobną modernizację swojego roweru i może potwierdzić, czy te części wejdą bez "szlifowania" (miałam już jedną nieudaną przygodę z korbą Cues od Shimano i dalej w niej trwam i coś tam stuka i puka czasem :P)?

Czy przy moich problemach z kręgosłupem i nadgarstkiem taka modyfikacja crossa ma według Was większy sens niż gravel?

Będę wdzięczna za każdą wskazówkę i ewentualne inne pomysły na odchudzenie tego modelu. Dzięki i szerokości! 🚲

Edytowane przez letenchantme
  • letenchantme zmienił tytuł na [upgrade roweru] Liv Rove 2 - 1x11 + Paragon Gold
Napisano (edytowane)

Zasadnicza kwestia jest taka, czy Twój plan ma uzasadnienie ekonomiczne. Dla mnie osobiście nie ma, ale jeżeli Ty jesteś zdecydowana to dodam od siebie parę uwag:

• zacząłbym od lepszych opon, opcjonalnie na dętkach TPU
  • mocno opcjonalnie karbonowe koła z Ali
  • podaj jaką masz tam korbę, bo może wystarczy wsadzić zębatkę z ali. Kosztuje to 30 zł a niczym, totalnie-niczym nie odbiega od Garbaruka;
    38t / 40t będzie dobrze
  • kaseta 11-40, max 11-42, większa nie ma żadnego sensu
  • łańcuch CN-HG701, niżej lepiej nie

Wszystko sprawdzone w rowerze żony, który też przeszedł pełną kurację j.w. Dobrze wyregulowany napęd 1x11 to w mojej opinii perfekcja.

Edytowane przez marcesco