chudzinki Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 Czterotłoczki wymontowane z roweru ze 2 lata temu, ale chciałem przywrócić je do życia. Odpowietrzane (raczej niepotrzebnie, bo klamka twarda), kombinowane z poziomem płynu, tłoczki chodzą bez większych oporów (bez rozbierania). Ustawiony zacisk i wszystko gra. Po przejechaniu iluś tam km zanika luz i klocki trą o tarczę. Co może być powodem? Cytuj
marcin_ostrów Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 Dwie opcje , albo tłoczek w klamce , albo w zacisku . 1 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 31 Grudnia 2025 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2025 Albo uszczelki w zacisku. DOT jest higroskopijny, zalecają zmieniać raz w roku, bo jak się to zaniedba i będzie za dużo wody w płynie to uszczelki degradują. Cytuj
cervandes Napisano 1 Stycznia Napisano 1 Stycznia Właśnie miałem pisać o puchnących uszczelkach. Ciekawe czy zmiana DOTa teraz pomoże, czy nie trzeba uszczelek powymieniać Cytuj
chudzinki Napisano 1 Stycznia Autor Napisano 1 Stycznia Zdemontowane były po ok. 2 latach od kupna roweru. @marcin_ostrówtłoczki w zacisku raczej bym wyeliminował. Muszę obeznać temat klamki... @sznibktóre uszczelki? Cytuj
Mod Team sznib Napisano 1 Stycznia Mod Team Napisano 1 Stycznia Ogólnie rzecz biorąc, jak płyn je załatwił, to wszystkie. Czyli te od tłoczków i te w klamce. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 1 Stycznia Autor Napisano 1 Stycznia Mam wrażenie, że wina nie leży po stronie płynu, ale cóż - będzie trzeba rozbierać skoro może być wszystko... Cytuj
Turysta05 Napisano 1 Stycznia Napisano 1 Stycznia @chudzinki ale zanim rozbierzesz to warto sprawdzić który klocek (tłoczek) nie cofa się wystarczająco i ociera. To przecież widać wyraźnie w prześwicie, chociaż szczelina ma ~0,2mm, wystarczy podłożyć/postawić na białe tło albo podświetlić. Ja to stosuję do sprawdzenia prawidłowości ustawienia zacisku (równoległość do tarczy) i daje to czytelny wynik. Również wtedy gdy tarcza jest nieco skrzywiona można ocenić czy może tak zostać. Cytuj
Maciorra Napisano 1 Stycznia Napisano 1 Stycznia Bez przesady z tymi uszczelkami. Ludzkość od dość dawna używa DOTu w jakichś grubych milionach pojazdów i raczej nie mamy powszechnych problemów z uszczelkami... Obstawiam, że tłoczki w zacisku wymagają solidnego czyszczenia i smarowania. Przy okazji nie zaszkodzi przelać świeżym DOTem. 2 Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 09:10 Autor Napisano Wtorek o 09:10 W dniu 31.12.2025 o 16:10, marcin_ostrów napisał: Dwie opcje , albo tłoczek w klamce , albo w zacisku . A pytanie: czy może coś być nie tak z tłoczkiem w klamce jeżeli tłoczki w zacisku pracują jak w nówce sztuce? Cytuj
marcin_ostrów Napisano Wtorek o 09:37 Napisano Wtorek o 09:37 Google : puchnący tłoczek w klamce Sram , znany problem. Albo zestaw naprawczy albo tokareczka ( np Pavelo serwis rowerowy ) Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 09:41 Autor Napisano Wtorek o 09:41 @marcin_ostrów OK, czyli pomimo, że tłoczki chodzą bardzo płynnie i żwawo to problem może być w klamce. To będzie rozbierane 🙂. Cytuj
sky87 Napisano Wtorek o 17:50 Napisano Wtorek o 17:50 Miałem spory problem w code rs, klamka pracowała jak w galarecie, nie dało się nią "strzelać" jak drugą. Wymiana tłoczka z uszczelkami w klamce i działa jak nowe. Wcześniej zmieniłem uszczelki i tłoczki w zacisku ale zupełnie nic to nie dało. Z ekonomicznego punktu widzenia nie ma to sensu. Zestaw naprawczy na zacisk i klamkę trochę kosztuje, a sramy jak to sramy, niby działają ale więcej z nimi zabawy niż to warte. Pomijam żenującą siłę hamowania i ciągłe gotowanie, zapowietrzanie układu. Tymczasem co chwilę promocja na magury mt5 za ok 380zł lub deorki 6120 w podobnej cenie. Nawet porównując do dwóch tłoków to deore 6100 czy 500 biją na głowę sramy... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi