chudzinki Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 Czterotłoczki wymontowane z roweru ze 2 lata temu, ale chciałem przywrócić je do życia. Odpowietrzane (raczej niepotrzebnie, bo klamka twarda), kombinowane z poziomem płynu, tłoczki chodzą bez większych oporów (bez rozbierania). Ustawiony zacisk i wszystko gra. Po przejechaniu iluś tam km zanika luz i klocki trą o tarczę. Co może być powodem? Cytuj
marcin_ostrów Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 Dwie opcje , albo tłoczek w klamce , albo w zacisku . Cytuj
Mod Team sznib Napisano 31 Grudnia 2025 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2025 Albo uszczelki w zacisku. DOT jest higroskopijny, zalecają zmieniać raz w roku, bo jak się to zaniedba i będzie za dużo wody w płynie to uszczelki degradują. Cytuj
cervandes Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Właśnie miałem pisać o puchnących uszczelkach. Ciekawe czy zmiana DOTa teraz pomoże, czy nie trzeba uszczelek powymieniać Cytuj
chudzinki Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Zdemontowane były po ok. 2 latach od kupna roweru. @marcin_ostrówtłoczki w zacisku raczej bym wyeliminował. Muszę obeznać temat klamki... @sznibktóre uszczelki? Cytuj
Mod Team sznib Napisano 14 godzin temu Mod Team Napisano 14 godzin temu Ogólnie rzecz biorąc, jak płyn je załatwił, to wszystkie. Czyli te od tłoczków i te w klamce. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Mam wrażenie, że wina nie leży po stronie płynu, ale cóż - będzie trzeba rozbierać skoro może być wszystko... Cytuj
Turysta05 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu @chudzinki ale zanim rozbierzesz to warto sprawdzić który klocek (tłoczek) nie cofa się wystarczająco i ociera. To przecież widać wyraźnie w prześwicie, chociaż szczelina ma ~0,2mm, wystarczy podłożyć/postawić na białe tło albo podświetlić. Ja to stosuję do sprawdzenia prawidłowości ustawienia zacisku (równoległość do tarczy) i daje to czytelny wynik. Również wtedy gdy tarcza jest nieco skrzywiona można ocenić czy może tak zostać. Cytuj
Maciorra Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Bez przesady z tymi uszczelkami. Ludzkość od dość dawna używa DOTu w jakichś grubych milionach pojazdów i raczej nie mamy powszechnych problemów z uszczelkami... Obstawiam, że tłoczki w zacisku wymagają solidnego czyszczenia i smarowania. Przy okazji nie zaszkodzi przelać świeżym DOTem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi