Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, może ktoś rozbierał te piasty do wymiany łożysk czy coś. 

Moje koła CSC z piastami D272 wymagają wymiany łożysk, zabrałem się za rozbieranie, tył bez problemu ale w przedniej nie mogę ruszyć endcapu po prawej stronie. Reszta zeszła ręką ale ten jak przyklejony. Zacząłem się zastanawiać czy jakoś nakręcany nie jest chociaż nie ma nic do kontrowania przy odkręceniu. 

Zanim zacznę przykładać większą siłę, chce się upewnić, że nie rozwalę endcapu albo piasty. 

Napisano

Tych Piast nie mam ale faktycznie czasem z tymi end capami jest dramat i  strasznie ciężko jest je usunąć bez śladu czy lekkich uszkodzeń.

Ostatnio trafiłem takie narzędzie do ich usuwania z Uniora 

HUB GENIE 12 & 15 mm 1758/4 UNIOR

Ile to warte nie wiem, ale chyba przetestuje.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dobrze się sprawdza (o ile to sztywna oś) wsunąć ośkę (tę którą skręca się piastę w widelcu) z gwintem owiniętym taśmą izolacyjną do wnętrza endcapa i wykonać ruch "wyłamujący".

Byleby nie włożyć ani ksztyny głębiej niż sam endcap.

• +1 pomógł 2
Napisano

Zeszło przy użyciu ekstraktora do łożysk :P

@Nemrod82 Cenna rada, która powtórzyła się i w odpowiedzi od producenta i w innych miejscach. Jeśli jeden endcap zszedł ręką to drugi nie jest wkręcony, zapięty itp. 

Dzięki wszystkim za porady i pomysły. 

FwIq8YG.jpg

faIMZo0.jpg

• +1 pomógł 1