ernorator Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 Hej, może ktoś rozbierał te piasty do wymiany łożysk czy coś. Moje koła CSC z piastami D272 wymagają wymiany łożysk, zabrałem się za rozbieranie, tył bez problemu ale w przedniej nie mogę ruszyć endcapu po prawej stronie. Reszta zeszła ręką ale ten jak przyklejony. Zacząłem się zastanawiać czy jakoś nakręcany nie jest chociaż nie ma nic do kontrowania przy odkręceniu. Zanim zacznę przykładać większą siłę, chce się upewnić, że nie rozwalę endcapu albo piasty. Cytuj
Nemrod82 Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 Jest też wersja tych piast z edncapami dokręcanymi ( imbus 11mm). Ale jeżeli jedna strona wyszła bez odkręcania to i druga jest tylko wciśnięta. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 24 Grudnia 2025 Napisano 24 Grudnia 2025 Tych Piast nie mam ale faktycznie czasem z tymi end capami jest dramat i strasznie ciężko jest je usunąć bez śladu czy lekkich uszkodzeń. Ostatnio trafiłem takie narzędzie do ich usuwania z Uniora HUB GENIE 12 & 15 mm 1758/4 UNIOR Ile to warte nie wiem, ale chyba przetestuje. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 Cześć, U mnie jest to samo z przednimi FFWD. End Capy siedzą tak mocno, że strach to wyjmować. Ciekawy jestem czy macie na to jakieś dobre metody 😜 1 Cytuj
bzyk69 Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 Ja na ali kupiłem taki dynks do ściągania endcapów. Coś w rodzaju foremki, którą wkręca się w imadło. Robi toto robotę, a kosztowało jak to na ali. https://tiny.pl/w2-3zftx 1 Cytuj
Nemrod82 Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 U mnie zawsze kombinerki owinięte taśmą izolacyjną sobie radziły 😂. 2 Cytuj
KSikorski Napisano 25 Grudnia 2025 Napisano 25 Grudnia 2025 Dobrze się sprawdza (o ile to sztywna oś) wsunąć ośkę (tę którą skręca się piastę w widelcu) z gwintem owiniętym taśmą izolacyjną do wnętrza endcapa i wykonać ruch "wyłamujący". Byleby nie włożyć ani ksztyny głębiej niż sam endcap. 2 Cytuj
ernorator Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Napisano 26 Grudnia 2025 Zeszło przy użyciu ekstraktora do łożysk @Nemrod82 Cenna rada, która powtórzyła się i w odpowiedzi od producenta i w innych miejscach. Jeśli jeden endcap zszedł ręką to drugi nie jest wkręcony, zapięty itp. Dzięki wszystkim za porady i pomysły. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi