oldschool Napisano Niedziela o 19:53 Napisano Niedziela o 19:53 Rower Giant Boulder 520 ma 30 lat, ale nie był dużo jeżdżony ok.1500-2000km. Jak w temacie nieprzyjemne chrobotanie jest wyczuwalne na korbie poprzez łańcuch gdy pedałuję tylko na 2gim tylnym biegu, ale nie jest to akustycznie słyszalne. Pozostałe biegi 1,3-8 bez zastrzeżeń. Czy dobrze podejrzewam kasetę 11-30T zużytą na drugiej zębatce przy wjazdach pod górę? Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano Niedziela o 23:27 Napisano Niedziela o 23:27 (edytowane) @oldschool Obejrzyj kasetę, albo lepiej, wrzuć fotkę, to będzie wiadomo. Ale na 99% jest tak jak mówisz. Edytowane Niedziela o 23:32 przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
oldschool Napisano Poniedziałek o 01:28 Autor Napisano Poniedziałek o 01:28 W załączeniu z ciasnego schowka. Mam nadzieję że to jest już kaseta, a nie jeszcze wolnobieg? Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) @oldschool Nie powiem, liczyłem, że ktoś inny na te zębatki popatrzy, ale na tym forum siedzę ja, ty i paru trolli, więc "o słodka naiwności" - mi tam to wszystko wygląda na mocno zajechane, ale pieniędzy bym nie postawił - te 1500-2000 to rocznie? Co do kasety - zdejmij koło, a następnie (wybacz, jestem leniwy): To determine if a sprocket is a freewheel or cassette system, remove the rear wheel from the bike. Find the tool fitting on the sprocket set. Spin the sprockets backwards. If the fittings spin with the cogs, it is a cassette system with a freehub. If the tool fittings do not spin with the cogs, it is a threaded freewheel system. Patrząc na poziom zabrudzenia, to może warto by było to wyczyścić jak należy (zdjąć łańcuch, do plastikowej butli z detergentem, trząść długo, wymienić, powtórzyć, wypłukać, a kasetę wyszczotkować, też po użyciu odpowiedniego środka, następnie bardzo delikatnie nasmarować (po kropelce na każdą rolkę, poczekać a potem wytrzeć do sucha) i sprawdzić, czy nadal będzie chrobotał, choć póki nie przeskakuje, to jeździć się da. Edytowane 11 godzin temu przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Brukiew_Niepospolity, jesteś wyjątkowo negatywnie nastawiony do tego forum co pokazałeś również wczoraj bądź przedwczoraj... W dniu 7.12.2025 o 20:53, oldschool napisał: Czy dobrze podejrzewam kasetę 11-30T Jeżeli najmniejsza jest 11t to kaseta. Nie jestem w stanie ocenić zużycia (zresztą jest tu na forum specjalny temat do tego), ale jeżeli byłaby bardzo zużyta to by przeskakiwało przy mocniejszym depnięciu na pedały. 1 Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @chudzinkiA do czego być tu pozytywnie nastawionym? Pytanie o przednią przerzutkę, bystrzak pisze "zrób z tego X12" i mi wykłada, że go nie obchodzi, ile kosztuje mój rower (choć wyraźnie sygnalizowałem, że nie chcę w niego pakować grubszej kasy). Chłop w innym wątku chce używać manetki Alivio do przerzutki przedniej Claris, do tego chciał kupić korbę szosową do roweru, który równie dobrze mógł obsługiwać suport MTB, od LIPCA nikt mu nie odpowiedział, bo miejscowa społeczność jedyne co potrafi, to kupić sobie nowy rowerek, obsłużyć Stravę i zacytować cennik Pinarello. Porównaj to sobie np. z forum wędkarskim Jerkbait, gdzie w totalnie niszowych kwestiach możesz liczyć na poradę. Problem z silnikiem w łódce? Pomogą. Kołowrotek się psuje? Pomogą. Jaką przynętą łowić miętusa na małej rzece? Pomogą. Cieszy mnie, że chociaż dałeś gościowi wartościowe rady sztuk 3: - identyfikacja kasety - wystarczy policzyć zęby, w sumie dobra alternatywa dla metody, którą opisałem - gdzie postować zużyte zębatki - powtórzyłeś to co pisałem, czyli jak nie przeskakuje łańcuch, to nie ma tragedii. Ja jeszcze dodam, że niekiedy wszelkie "chrobotanie" to wina zajechanej (pogiętej) przerzutki, gdzie wózek nie ustawia się do końca prawidłowo, ale wtedy raczej oczekiwałbym problemów na najwyższym biegu. Choć kto wie, może jakby pokręcił "śrubą B", czy jak to się po polsku zwie, to by też pomogło, choć ja jak pisałem, zacząłbym od wyczyszczenia. Cytuj
uzurpator Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu W dniu 8.12.2025 o 02:28, oldschool napisał: W załączeniu z ciasnego schowka. Mam nadzieję że to jest już kaseta, a nie jeszcze wolnobieg? To wygląda jak nowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi