shimaserduszko Napisano 10 Listopada 2025 Napisano 10 Listopada 2025 Cześć, Szukam posiadaczy roweru, który pojawia się w tytule posta. Czy można go realnie traktować jako rower szosowy z prostą kierownicą, czy jest to raczej fitnesiak na dojazdy do pracy? Planuje dołożyć uchwyty SQLabs oraz lemondkę i dłuższe trasy 100km+. Może ktoś pokonywał na tym rowerze dłuższe dystanse? Cytuj
KNKS Napisano 10 Listopada 2025 Napisano 10 Listopada 2025 Jechałem raz czy dwa takim rowerem. Napęd kompakt (50-34 x 11-34). Bardzo fajny, uniwersalny rower. Czy pojedzie po szosie ? Pojedzie. Czy pojedzie równo z szosowcami ? Raczej nie. Średnie prędkości bardziej grawelowe niż szosowe. Jak będzie jeździł z lemondką ? Nie mam bladego pojęcia. Cytuj
Greg1 Napisano 10 Listopada 2025 Napisano 10 Listopada 2025 Raczej fitnessiak. Co prawda nie miałem Speedera tylko Cube SL Road ale napęd miałem typowo szosowy bo Tiagra 2x10. Był czas, że miałem w nim opony szosowe 28c i traktowałem go jak szosę z prostą kierownicą. Może nie jeździłem nim 100km+ ale 60-70 km regularnie. Miałem też gripy Ergona z krótkimi rogami. Ostatecznie założyłem w nim szybkie semislicki 35c i był traktowany jako grawel/szosa road+ z prostą kierownicą a jak w końcu kupiłem grawela a później jeszcze szosę to skończył jako commuter. Z czasem zacząłem do pracy dojeżdżać grawelem więc go sprzedałem. Ale generalnie bardzo fajny, jak ktoś nie ma parcia na baranka to można powiedzieć, że bardzo uniwersalny rower. Na pewno nie może konkurować z prawdziwą szosą ale spokojnie nadaje się na długie dystanse 1 Cytuj
marvelo Napisano 10 Listopada 2025 Napisano 10 Listopada 2025 Jako użytkownik tego typu rowerów gorąco je polecam. Są prawie tak szybkie jak szosówki (mają długie przełożenia i pozwalają na montaż typowych opon szosowych), a nie wymagają aż takiej gibkości jak rowery z barankiem umieszczonym znacznie poniżej kierownicy. Jeśli ktoś jest amatorem i operuje w zakresie prędkości średnich bliżej 30 km/h niż 40 km/h to zysk z baranka jest przereklamowany, a prosta kierownica z rogami (nawet takimi zewnętrznymi jak u mnie) daje już dodatkowe chwyty, bardzo poprawiające komfort (a nawet aerodynamikę, jak się odpowiednio złapie). Ja od paru lat na szosę z baranem (wciąż mam i jest to mój najlżejszy rower) już prawie nie wsiadam, tak bardzo polubiłem te hybrydy. 1 Cytuj
shimaserduszko Napisano 11 Listopada 2025 Autor Napisano 11 Listopada 2025 (edytowane) Miałem Marina DSX ( hybryda/gravel flat bar ) i wspominam go bardzo dobrze, gdzieś tam mnie ciągnie znów do tego typu wynalazków. Teraz mam już drugi rower z barankiem i oba musiały być fitowane. Jeżdżę ze średnią 24-26km na Marin Gestalt 2 z GRX 2x10. Używam tylko górnego chwytu i lemondki. Wydaje mi się, że na rowerze typu Merida Speeder mam szansę poprawić średnią, ale dlatego jestem tutaj żeby wysłuchać co ludzie mają do powiedzenia. Edytowane 11 Listopada 2025 przez shimaserduszko Cytuj
KNKS Napisano 11 Listopada 2025 Napisano 11 Listopada 2025 Jeśli kupisz rower na kompakcie (50-34) to, porównując do Gesfalt 2 z grawelowym GRX (46-30), będzie to krok w stronę szybszej jazdy. Cytuj
shimaserduszko Napisano 11 Listopada 2025 Autor Napisano 11 Listopada 2025 Wcześniej ten rower często pojawiał się na dwóch blatach, a teraz jest coś bardziej w stylu Marin DSX. Przerzutka SRAM Apex XPLR, korba SRAM Apex 1 Wide, 12-rzędowa kaseta SRAM PG1231 XPLR 11-44 Cytuj
KNKS Napisano 11 Listopada 2025 Napisano 11 Listopada 2025 42x11-44 ? Na tym średniej prędkości raczej nie poprawisz. Cytuj
shimaserduszko Napisano 11 Listopada 2025 Autor Napisano 11 Listopada 2025 Bardzo dobrze mi się jeździ teraz na dwóch blatach, ale widzę że Giant Fastroad też poszedł w jeden blat i rower typu AR. Będę musiał szukać dalej... Cytuj
bryczkarz Napisano Niedziela o 16:22 Napisano Niedziela o 16:22 W dniu 11.11.2025 o 08:01, KNKS napisał: 42x11-44 ? Na tym średniej prędkości raczej nie poprawisz. Przy kadencji 90 pojedzie 45km/h, to mało? Cytuj
KNKS Napisano Niedziela o 16:53 Napisano Niedziela o 16:53 (edytowane) Od razu widać, że masz duże pojęcie o jeździe na szosie 😁. Nie dość że odgrzebujesz temat sprzed 3 miesięcy, to jeszcze wypisujesz bzdury... Edytowane Niedziela o 16:54 przez KNKS Cytuj
bryczkarz Napisano Niedziela o 18:32 Napisano Niedziela o 18:32 To wyjaśnij. 1 godzinę temu, KNKS napisał: Od razu widać, że masz duże pojęcie o jeździe na szosie 😁. Nie dość że odgrzebujesz temat sprzed 3 miesięcy, to jeszcze wypisujesz bzdury... To wyjaśnij. Odgrzebuję bo chce sobie kupić speedera. Nie mam pojęcia o szosie dlatego chcę kupić fitnessa tylko mnie zastanawia prędkość. Cytuj
Greg1 Napisano Niedziela o 20:12 Napisano Niedziela o 20:12 Prędkość i fitness... Miałem fitnessa i to na typowo szosowym napędzie Shimano Tiagra 2x10 z korbą kompaktową 50-34T i kadetą 11-34T, dokładnie takim samym jak mam teraz w szosie, nawet był czas, że miałem w nim szosowe slicki 28c i nie jest to to samo. Na fitnessie nigdy się tak nie złożysz jak na szosie. Na fitnessie mimo wszystko jeździ się bardziej jak na trekkingu ze sztywnym widelcem. Od "zawsze" miałem mtb, zachciało mi się też jeździć dalej i po czymś twardym, grawele dopiero ewaluowały, miały napędy szosowe bo nie było jeszcze GRX-a, nie chciałem crossa ani trekkinga bo chciałem coś szybszego więc pomyślałem sobie, że fitness będzie tym czymś uniwersalnym. I w sumie był przez chyba 2 czy 3 lata ale później kupiłem sobie bieda-grawela na próbę, baranek zasmakował więc po 1,5 roku kupiłem "prawdziwego" grawela już na GRX-ie i hydraulice. Później na próbę w garażu zawitała też tania, używana szosa na Sorze. Też się spodobało więc rok później wymieniłem ją na coś porządniejszego, z Tiagrą i hamulcami hydraulicznymi. Fitness stał i się kurzył w garażu. Na początku jeszcze służył jako commuter ale później i z tej roli został wyparty przez grawela. Tak więc podsumowując, fitness na pewno nie będzie tak szybki jak szosa, nie zapewni Ci aerodynamicznej pozycji, będziesz trochę za bardzo wyprostowany, trochę jak żagiel na wietrze. Napęd 1xx z korbą 44T też nie może być porównywany do szosowego 2xx z korbą 50-34T, raczej do napędów grawelowych. Ale jakojedyny i uniwersalny rower do wszystkiego, i do miasta (gdzie prosta kierownica ma przewagę) jak i na dłuższe wycieczki poza, będzie to wg mnie dobry wybór. Oczywiście nie będzie tak szybki jak szosa ani tak wygodny podczas dłuższych wycieczek jak grawel (mniejsza ilość możliwych chwytów na prostej kierownicy, ja miałem krótkie rogi) Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 20:23 Napisano Niedziela o 20:23 Dokładnie tak jak pisze @Greg1 - Mam Marina DSX 1 i na szybszych oponach ładnie się toczy. Ale pozycja mało opływowa, jakieś kombinacje na zgiętych łokciach by się bardziej do wiatru pochylić. Prosta kierownica lepiej robi w mieście (rozglądanie się), w terenie i jak ciało nie pozwala się pochylić. Cytuj
bryczkarz Napisano Niedziela o 20:30 Napisano Niedziela o 20:30 (edytowane) Więc przełożenie 42x11 spokojnie mi wystarczy? Nic twardszego nie potrzebuje do fitnessa? Edytowane Niedziela o 20:34 przez bryczkarz Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 06:29 Napisano wczoraj o 06:29 Zależy od tego, ile masz pary (moc) - mi wystarczy, wyczynowemu kolarzowi w pełni sił nie wystarczy. Cytuj
KNKS Napisano wczoraj o 06:37 Napisano wczoraj o 06:37 (edytowane) Czy potrzebujesz? Ciężko powiedzieć. Fitness to fitness i szosy nie zastąpi, zwłaszcza przy blacie 42T. Tym samym mity o osiąganiu 43km/h przy kadencji 90 możesz włożyć miedzy bajki, gdyż mieć miejsce jedynie na zjeździe. Co nie zmienia faktu, że fitness to rower bardzo uniwersalny, pozwalający przemieszczać się wygodnie i dynamicznie. Jeśli chcesz aby fitness poruszał się szybko, oczywiście jak na rower tego typu, to zainteresuj się egzemplarzem wyposażonym w korbę kompaktowa, czyli 50/34. To pozwoli już orbitować wokół średnich prędkości 26-28km/h. Edytowane wczoraj o 06:44 przez KNKS Cytuj
radoo Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu czyli te internetowe kalkulatory przełożeń i prędkości coś źle liczą? Cytuj
Greg1 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Liczą dobrze ale w realnym świecie jest wiatr, są opory opon, trasa nie jest idealnie płaska, rower coś waży, kolarz coś waży, kolarz-amator nie utrzyma tempa/prędkości przez godzinę, itp., itd. Cytuj
radoo Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) i korba 2x coś w tej kwestii zmieni? na 50-13 potrzeba mniej mocy niż 42-11? Edytowane 15 godzin temu przez radoo Cytuj
Greg1 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Dla wytrawnego kolarza zmieni 50-11 vs. 42-11. Oczywiście, że na większej korbie trzeba więcej mocy żeby utrzymać zadaną kadencję na zadanym biegu. Co więcej, wytrawny kolarz szosowy raczej nie używa korb kompaktowych z tarczami 50/34T tylko tarcz jeszcze większych, np. 52/36T i na ustawce czy wyścigu, w grupie, na takiej korbie jest w stanie jechać godzinami z prędkościami przekraczającymi 40 km/h. Amatorowi na fitnessie wystarczy korba 42T bo i tak będzie jeździł z prędkościami rzędu 25-27 km/h, takie prędkości będzie w stanie utrzymać przez dłuższy czas i średnie mu wyjdą w granicach 22-23 km/h 1 Cytuj
smw44199 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Szczególnie w takiej pół wyprostowanej pozycji 👍 Mój rekord średniej prędkości trekkingiem to 50km ze średnią 25km/h w bezwietrzną letnią pogodę. Uważam to za super wynik w tego typu rowerze. Realnie zazwyczaj w lato 21-22km/h, zimą 18-20km/h takie średnie prędkości uzyskuję Cytuj
Greg1 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Cytat Szczególnie w takiej pół wyprostowanej pozycji 👍 Ja takie prędkości i średnie osiągałem na swoim fitnessie normalnie, na codzień. Firness jest jednak bardziej "usportowiony" niż trekking. Co prawda mój fitness miał napęd Tiagra z korbą 50/34T ale nie jeździłem na najmniejszej koronce kasety więc z korbą 42T też pewnie da się na najmniejszych koronkach kasety 1 Cytuj
bryczkarz Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cytat Co prawda mój fitness miał napęd Tiagra z korbą 50/34T ale nie jeździłem na najmniejszej koronce kasety Na płaskim jakich używałeś zębatek na kasecie, kiedy miałeś z przodu 50? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi