Eathan Napisano 25 Listopada Autor Napisano 25 Listopada @Chociemir z tego co widziałem to mostek miał kształt D. Rozumiem, że pasuje tylko od Scotta czy po prostu pasuje dowolna o profilu D? Tym mostkiem mnie zaskoczyłeś. Na czym polega jego unikalność? I znowu pytanie, czy pasuje wyłącznie mostek Scotta czy są alternatywy? Pytam w perspektywie kokpitu jakby mnie naszło i kryzys wieku średniego pogłębił Cytuj
Eathan Napisano 25 Listopada Autor Napisano 25 Listopada Dobra mostek ogarnąłem i wiem o co chodzi. Natomiast pytanie o sztyce pozostaje aktualne. Na teraz jedyny jaki widzę, to jak zamontować Flare RT używając sztywnego uchwytu Cytuj
marcesco Napisano Wtorek o 18:14 Napisano Wtorek o 18:14 Do siodełka lub znaleźć formatkę do sztycy z druku 3d. 1 Cytuj
Chociemir Napisano Wtorek o 20:50 Napisano Wtorek o 20:50 Aktualnie w Wertykalu jest spora obniżka na nowy model Argona 18 Dark Matter. Ma schowek w ramie, gwintowany suport, zacisk sztycy na obejmę (czyli najmniej problemowy), okrągłą sztycę 27,2 i -jeśli ma to znaczenie- potężny prześwit na opony. Jednak rama chyba nie jest za lekka. 1 Cytuj
Eathan Napisano Czwartek o 12:23 Autor Napisano Czwartek o 12:23 @marcesco taka ciekawostka: 1. Adapter do sztycy dla Varia => https://sloperoad.com/sr-garmin-varia-mount-515-model-scott-addict-gravel-2025-sp-r101-cf Są modele dla wielu sztyc. W tym dla Scotta w wersji mocowanej w miejsce tej nowej lampki integrowanej ze sztycą albo klasycznie na sztycy. 2. Przejście z mocowania Varia na Trek Flare => https://sloperoad.com/sr-garmin-varia-mount-515-to-bontrager-flare-rt-adapter 1 Cytuj
pawel934 Napisano Czwartek o 17:41 Napisano Czwartek o 17:41 (edytowane) Ceny Treków można negocjować. SL5 w standardowej konfiguracji kupisz na pewno poniżej 11k. Niedawno miałem podobny dylemat - składać coś na chińskiej ramie, czy gotowiec. Kupiłem gotowy rower, ale argumentem był też szybki zakup (poprzedni rower mi ukradli i nie chciałem zbyt długo czekać). Kupiłem finalnie Checkpointa SL6, ale to nie z uwagi na specyfikację, a również na dostępność (IMO nie warto dopłacać do SL6, ale ten był w miarę od ręki, na SL5 musiałbym wtedy czekać dłużej). Kup to, co Ci się podoba, będziesz zadowolony Edytowane Czwartek o 17:42 przez pawel934 Cytuj
marcesco Napisano Sobota o 15:19 Napisano Sobota o 15:19 W dniu 27.11.2025 o 13:23, Eathan napisał: taka ciekawostka no taka nie za tania 🫣 Z ciekawości spojrzałem na thingiverse i o dziwno nic nie znalazłem. Cytuj
ObiWanBanan Napisano wczoraj o 13:14 Napisano wczoraj o 13:14 Potwierdzam to co pisał @pawel934. Temat bliski również dla mnie. Ja finalnie również skończyłem z Checkpointem ale SL5. Kupiłem go za 10.399zł (Polska dystrybucja! żadne ściąganie roweru z Niemiec), także sporo poniżej 11 Cytuj
pawel934 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Dokładnie, 20% to realny rabat, nie chciałem pisać już tak wprost 😅 Ja SL6 kupiłem stacjonarnie na bardzo dobrych warunkach kilka miesięcy temu, z kolei dosłownie 2 dni temu mój ojciec po tym jak przejechał się na moim SL6 poszedł do sklepu i zamówił SL5 w cenie dokładnie takiej jak piszesz. To już nie te czasy, gdzie luksusem jest możliwość zakupu roweru (sam tak grubo przepłaciłem za fulle dla siebie i żony w 2022 roku). 1 Cytuj
Eathan Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Generalnie podjąłem już decyzję i czekam aż Scott. Ale wczoraj wpadł taki rower: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2025-headlands-2-3 Wygląda spoko. Ma UDH, schowek, jest na Sramie 1x13. W standardzie ma jakieś koła carbonowe. Są też kable na zewnątrz. Z minusów to waga ponad 10kg, która zapewne wynika z: myk myka, jakiś kół carbonowych, opon, które pewnie swoje ważą, dętek. Pewnie poniżej 9kg nie uda się zejść. Rozbawiła mnie tylko cena, która jest na poziomie Scotta Addict Gravel 20. Ciekawostką jest za to sama rama za 5k. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2023-headlands-frame-kit-2-2 https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2023-headlands-frame-kit-2-2-2 Cytuj
marcesco Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu To byłaby spora wolta w porównaniu do geometrii Rondo i Scotta 1 Cytuj
Eathan Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu @marcesco u mnie decyzja już zapadła i wybrałem Scotta na 2026. Wybrałem Addict Gravel 20 (kusi elektronika + 1x13 i brak punktów zaczepienia do zmian na dzień dobry). Alternatywa to Addict Gravel 30 na mechanicznym GRX + nowe kółka. Czekam tylko aż bracia Niemcy zaczną sprzedaż tych rowerów. Kupiłbym w kraju, ale różnica w cenie jest zauważalna (3k) a rodzimy handlowcy zaproponowali rabat na poziomie ~400 zł 🤣 A ja raczej oczekuję rabatu na poziomie 2000. 1 Cytuj
ernorator Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu To jest jakaś paranoja z cenami u nas i za zachodnią granicą, szukałem ostatnio gumowej kątowej przelotki do ramy na przewód Di2, u nas ~60pl, u niemca 2 euro....z przesyłką DPD 25pln nadal jest taniej. Cytuj
Eathan Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu @ernorator wysyłka roweru z Niemiec jest na poziomie wysyłki w naszym kraju. Rozumiem, że u nas jest wyższy vat ale nie popadajmy w skrajności. Skoro różnica w cenie wynosi 3000 zł to ja oczekuje 2000 zł rabatu od polskiego sprzedawcy. Cytuj
ernorator Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu O naszym krajowym dystrybutorze Scotta słyszałem legendy Cytuj
marcesco Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mimo to mają stałych fanów, przynajmniej u mnie na dzielni. Co nie zmienia faktu, że ten Addict Gravel 20 to rzeczywiście rower kompletny, gratuluję 👍 Ja z kolei za tydzień odbieram Topstone'a base models only, czeka w sklepie 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi