Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem nowy rower (nówka) i nie podoba mi się wygląd dolnej rury. Zwłaszcza okolice mocowań na koszyk od bidonu wyglądają nieciekawie, trochę jakby karbon był rozwarstwiony. Łącznie znalazłem 4 defekty, pod palcem nic nie jest wyczuwalne, przy próbach ściśnięcia ręcznego także rama "nie pracuje". 

Pacjent to Focus Paralane 8.9 

Zdjęcia: https://ibb.co/album/xFV2Lf

Napisano

Bo to taka rama, taka jej technika wykonania i lakier bezbarwny. Przynajmniej tak mi sie wydaje z fotek, że to klejona z malych kawałków uzupelniana fillerem rama. Kierownica eastona ec70 wyglada identycznie. Jak spojrzysz pod ŕóżnymi kątami, to widać ppdobne "nieciągłosci" struktury.

To nie rama Time gdzie wzystko jest pieknie ;-))

Napisano

Cześć,

Obejrzyj sobie dowolny filmik z produkcji ram karbonowych. Zobaczysz że to po prostu proces układania mat z włókna szklanego w formie.

Wydaje mi się że w takiej sytuacji ludzie dość często są zdziwieni, bo spodziewają się że karbon to idealna krateczka. Typów mat karbonowych jest kilka.

To co u Ciebie widać to tak jak zostało napisane powyżej, poprostu końcówki mat.

Napisano

Trzecie zdjęcie to tak przekłamuje czy to widać tak jak stoisz koło roweru?  Wygląda jak za mocno przeszlifowane i/lub uzupełnione ? (3 fotka)

Odbiegając od wytrzymałości to nie reklamowałeś tego od razu przy odbiorze jako wady wizualne ?

Ja bym za to nie zapłacił, już nawet nie wspomnę o ewentualnej odsprzedaży po czasie, bo ludzie wystarczająco się boją używanego włókna (nie koniecznie słusznie)

No ale to takie luźne spojrzenie bo nie wiemy gdzie i jak to kupione i za ile, może cena uwzględniała te wady wizualne ? 

1 godzinę temu, przecietny.kolarz napisał:

To co u Ciebie widać to tak jak zostało napisane powyżej, poprostu końcówki mat

Skoro szlifują to mogli by to przykryć kolorem odpowiednio ?

Napisano
Cytat

Trzecie zdjęcie to tak przekłamuje czy to widać tak jak stoisz koło roweru? Wygląda jak za mocno przeszlifowane i/lub uzupełnione ? (3 fotka

Tak, jest to widoczne patrząc tylko pod pewnym kątem (jeśli tylne koło jest na 6. godzinę, a przednie na 12., to widać to "z godziny" 1 lub 2). Ale tak, widać to wówczas wyraźnie, nawet z 2m.

Cytat

już nawet nie wspomnę o ewentualnej odsprzedaży po czasie, bo ludzie wystarczająco się boją używanego włókna (nie koniecznie słusznie)

Tak, jest to potencjalnie duży problem.

Cytat

Odbiegając od wytrzymałości to nie reklamowałeś tego od razu przy odbiorze jako wady wizualne ?

Zamówienie internetowe, dopiero wczoraj zobaczyłem rower. 

Cytat

No ale to takie luźne spojrzenie bo nie wiemy gdzie i jak to kupione i za ile, może cena uwzględniała te wady wizualne ? 

Jak wyżej, cena bardzo atrakcyjna (sub 12k), produkt sprzedawany jako nowy, bez wad. 

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Napisałem do sprzedawcy, zobaczę co odpisze. W razie czego podpiszę do producenta. Zakup w zagranicznym sklepie o względnie dobrych opiniach, ale i tak celowo płaciłem kartą, więc ewentualny chargeback jest ostatecznym rozwiązaniem. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ramy od wielu producentów w wykończeniu "raw" tak wyglądają i nie jest to żaden powód do reklamacji - sam miałem/mam kilka ram w takim rodzaju wykończenia podobnie wyglądających.

Nikt poważny, kto ma trochę pojęcia, nawet nie pomyśli, żeby robić z tego problem przy ewentualnym zakupie.

Edytowane przez Chociemir