Izabela96 Napisano Piątek o 21:02 Napisano Piątek o 21:02 Witam, Dostałam niedawno na urodziny rower, bez konsultacji 🫣 Rama M, ale według specyfikacji tego modelu na max. 172 cm wzrostu a ja 178 cm i przekrok 84 cm, ręce również długie 🐒Czuje się na nim ściśnięta i odczuwam ból kręgosłupa. Może to kwestia jednak przyzwyczajenia? Zmiana mostka czy coś? Czy lepiej sprzedać i kupić odpowiedni? Cytuj
StrayRider Napisano Piątek o 21:37 Napisano Piątek o 21:37 Na początek to, czy siodełko jest "dobrze" ustawione? -wysokość - nie jest za nisko( na zdjęcia jednoznacznie nie widać - jak pozycja jak do jazdy i noga wyprostowana do podłoża to chyba za nisko ); -ustawienie siodełka w sztycy: przesunięcie przód-tył i typ szczyty( czy ma offset czy nie); Po prawidłowym ustawieniu można następnie ocenić(próbne jazdy) czy będzie sens jeszcze wydłużać mostek - ile cm ma ma obecny mostek(wydaje się dość "krótki")? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Piątek o 21:38 Napisano Piątek o 21:38 Cześć, Jaki to model? Masz tabelkę z geometrią? Już na pierwszy rzut oka, widać że masz siodełko o wiele za nisko. 1 Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 22:26 Napisano Piątek o 22:26 Siodełko zdecydowanie za nisko skoro swobodnie opierasz się na całej stopie na podłożu. W szosach to dość częste a wręcz jest to normą w zawodowych peletonach, że jeździ się na za małych ramach z dłuższymi mostkami Cytuj
Izabela96 Napisano Sobota o 07:21 Autor Napisano Sobota o 07:21 9 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Cześć, Jaki to model? Masz tabelkę z geometrią? Już na pierwszy rzut oka, widać że masz siodełko o wiele za nisko. Teraz, Izabela96 napisał: 9 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Cześć, Jaki to model? Masz tabelkę z geometrią? Już na pierwszy rzut oka, widać że masz siodełko o wiele za nisko. Romet Huragan h0, mostek 90 mam 9 godzin temu, StrayRider napisał: Na początek to, czy siodełko jest "dobrze" ustawione? -wysokość - nie jest za nisko( na zdjęcia jednoznacznie nie widać - jak pozycja jak do jazdy i noga wyprostowana do podłoża to chyba za nisko ); -ustawienie siodełka w sztycy: przesunięcie przód-tył i typ szczyty( czy ma offset czy nie); Po prawidłowym ustawieniu można następnie ocenić(próbne jazdy) czy będzie sens jeszcze wydłużać mostek - ile cm ma ma obecny mostek(wydaje się dość "krótki")? 90 mm Wklejam poniżej zdjęcie, już przesuniętego siodełka i dzwigniętego Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Sobota o 07:41 Napisano Sobota o 07:41 (edytowane) Odczuwasz ból kręgosłupa po jakim czasie? Zakładam że nim nie jeździłaś, więc ciężko to uznać za jakiś decydujący czynnik. Według mnie pozycja wygląda dobrze. To jest rower szosowy, na dodatek o dość sportowej geometrii, więc pozycja będzie pochylona. Ułożenie ciała jest zupełnie inne niż na rowerach z prostą kierownicą, zwłaszcza typowo miejskich czy trekkingowych. Tabelka którą wkleiłaś nie mówi nic. Znalazłem chyba ten rower na stronie producenta, no ale niestety tabelka z pełną geometrią jest błędna, bo w rozmiarze S Reach i długość górnej rury są większe niż w rozmiarze M. Jeżeli zamieni się te wartości, to ponownie uważam że to jest jedyny właściwy dla Ciebie rozmiar. https://romet.pl/rower-szosowy-romet-huragan-1-5384.html Kolor jest inny, ale na 99% rower jest oparty na tej samej ramie. Patrząc na to jak ten rower jest zbudowany i to, że wpisuje się w standardy klasycznej szosy, wydaje mi się że rozmiar jest prawidłowy. Mniejszy byłby zdecydowanie za mały. Patrząc na drugie zdjęcie, większy byłby za duży bo i tak jesteś już nieco wyciągnięta. Do poprawy jest także ustawienie manetek lub całej kierownicy, ciężko to wywnioskować ze zdjęcia. W pozycji wyjściowej, klamki powinny być prostopadle do podłoża. Zmiana położenia siodełka w przód/tył nie służy do regulacji odległości od kierownicy, tylko nóg w stosunku do korby. Ja osobiście bym zaczął od ustawienia siodełka na środku, a z czasem zrobił lekkie zmiany jeżeli zajdzie taka potrzeba. Edytowane Sobota o 07:42 przez przecietny.kolarz Cytuj
Greg1 Napisano Sobota o 11:09 Napisano Sobota o 11:09 A na czym wcześniej jeździłaś? Jeśli nie na szosie to tak jak napisałaś, kwestia przyzwyczajenia. Tak jak napisał kolega powyżej, ustaw prawidłowo siodełko na wysokość (np. metoda Lemonda, czyli przekrok razy 0,883, znajdź w necie), siodełko przód-tył (kiedyś ustawiało się tak, żeby w poziomym położeniu korby przód kolana był nad osią pedała, teraz niektórzy negują tę metodę), kąt nachylenia siodełka (zacznij od ustawienia poziomo, jeśli będziesz często jeździć w dolnym chwycie to możesz delikatnie przód pochylić w dół ale nie za dużo bo będziesz "lecieć" na kierownicę, zapierać się rękoma i będą Ci drętwiały ręce) i kierownicę, coś w tym stylu: Cytuj
marvelo Napisano Sobota o 17:07 Napisano Sobota o 17:07 9 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Tabelka którą wkleiłaś nie mówi nic. Znalazłem chyba ten rower na stronie producenta, no ale niestety tabelka z pełną geometrią jest błędna, bo w rozmiarze S Reach i długość górnej rury są większe niż w rozmiarze M. To wcale nie musi być błąd. Rozmiar M ma mniejszy o jeden stopień kąt główki ramy (70 vs 71) niż rozmiar S, a bazę kół taką samą, więc górna część główki ramy musi być bliżej rury podsiodłowej. Takie rzeczy się zdarzają. Cytuj
Izabela96 Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu (edytowane) Byłam się przyjechać 20 km i wróciłam z silnym bólem lewego kolana z przodu. Siodło zostało przesunięte na środek i podniesione, ale to kolano 😥. Fakt moje kolana nie są w najlepszym stanie po kontuzjach, ale biorę leki i je rozciągam. Co jeszcze mogę poprawić? Może geometria ramy nie jest dla mnie ? Może szukać coś innego, ale już z dokładną przymiarką? Edytowane 22 godziny temu przez Izabela96 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu A jeździłaś wcześniej innym rowerem? Wydaje mi się że jeżeli po 20 km masz taki problem, to typ roweru nic tu nie zmieni. W zasadzie to ciężko oczekiwać, że typ roweru w jakikolwiek sposób poprawi/pogorszy problemy z nogami. Koniec końców, pozycja nóg na większości rowerów jest bardzo podobna. Cytuj
Izabela96 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu @przecietny.kolarz To kombinować nadal z ustawieniami? Przecież nie porzucę jazdy na rowerze z takiego powodu, bo bardzo chcę jeździć... Uprawiam sport, chodzę po Tatrach czy to latem czy zimą i nie ma problemu 💁 31 minut temu, przecietny.kolarz napisał: A jeździłaś wcześniej innym rowerem? Wydaje mi się że jeżeli po 20 km masz taki problem, to typ roweru nic tu nie zmieni. W zasadzie to ciężko oczekiwać, że typ roweru w jakikolwiek sposób poprawi/pogorszy problemy z nogami. Koniec końców, pozycja nóg na większości rowerów jest bardzo podobna. Jeździłam na MTB i nie było problemu z kolanem Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) Nie jestem na tyle kompetentny żeby Ci coś doradzić. Przy takim problemie i chęci jazdy, może warto iść na Bike Fitting? Ja mam na tyle dużo "szczęścia", że mogę się dopasować do każdego roweru. Zacznij od upewnienia się że wysokość siodełka jest ustawiona dobrze. To jest kluczowe. Edytowane 19 godzin temu przez przecietny.kolarz Cytuj
Turysta05 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Tu nie ma żartów, zdrowie przede wszystkim... 3 godziny temu, Izabela96 napisał: Byłam się przyjechać 20 km i wróciłam z silnym bólem lewego kolana z przodu. Siodło zostało przesunięte na środek i podniesione, ale to kolano 😥. Fakt moje kolana nie są w najlepszym stanie po kontuzjach, ale biorę leki i je rozciągam. Ja też mam problemy ortopedyczne (to przez te narty😡), jestem pod opieką mojego wspaniałego lekarza i uważnie go słucham, nie zabrania jazdy rowerem, wręcz zaleca, ale rozsądek, rozsądek..., "tak aby trybiki (stawy😉) lekko się kręciły"😄😂. Na bieżąco używam dwa rowerki, jeden na za małej ramie, podobnie jak u Ciebie @Izabela96...😉 ..drugi na za dużej😄.. Z obu jestem zadowolony, ale widać jak bardzo zaingerowałem w ich wyposażenie, aby odpowiadały mojemu stylowi jazdy, wycieczki ~50km (te wspomagane😉) bez żadnego bólu, chyba że ścierpnięty tyłek😂. Czy Ty też jesteś gotowa na podobne "rowerowe druciarstwo"?? A to trzeba lubić! https://www.forumrowerowe.org/topic/274623-ebike-zasięg-roweru-elektrycznego-realne-przykłady/?do=findComment&comment=2553016 Jeżeli chcesz (lubisz) jeździć po asfalcie, to spróbuj dostroić ten rower, ale niewykluczone, że i tak go jednak zmienisz. Dobrą wskazówką będzie testowanie różnych rowerów w dużym sklepie rowerowym, albo wśród znajomych. 2 godziny temu, Izabela96 napisał: Jeździłam na MTB i nie było problemu z kolanem A może odpuścić sobie szosę i powrócić do jazdy terenowej? Całkowicie zmienić rower? Cytuj
Greg1 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu A ustawiłaś siodełko góra/dół, przód/tył jak pisałem powyżej? Jeździłaś siłowo na twardych przełożenuach czy kadencyjnie? Jeździsz w pedałach spd czy na platformach? Kolano może boleć z przodu jak siodełko jest za nisko albo jeździ się zbyt siłowo Cytuj
Izabela96 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 53 minuty temu, Turysta05 napisał: Tu nie ma żartów, zdrowie przede wszystkim... Ja też mam problemy ortopedyczne (to przez te narty😡), jestem pod opieką mojego wspaniałego lekarza i uważnie go słucham, nie zabrania jazdy rowerem, wręcz zaleca, ale rozsądek, rozsądek..., "tak aby trybiki (stawy😉) lekko się kręciły"😄😂. Na bieżąco używam dwa rowerki, jeden na za małej ramie, podobnie jak u Ciebie @Izabela96...😉 ..drugi na za dużej😄.. Z obu jestem zadowolony, ale widać jak bardzo zaingerowałem w ich wyposażenie, aby odpowiadały mojemu stylowi jazdy, wycieczki ~50km (te wspomagane😉) bez żadnego bólu, chyba że ścierpnięty tyłek😂. Czy Ty też jesteś gotowa na podobne "rowerowe druciarstwo"?? A to trzeba lubić! https://www.forumrowerowe.org/topic/274623-ebike-zasięg-roweru-elektrycznego-realne-przykłady/?do=findComment&comment=2553016 Jeżeli chcesz (lubisz) jeździć po asfalcie, to spróbuj dostroić ten rower, ale niewykluczone, że i tak go jednak zmienisz. Dobrą wskazówką będzie testowanie różnych rowerów w dużym sklepie rowerowym, albo wśród znajomych. A może odpuścić sobie szosę i powrócić do jazdy terenowej? Całkowicie zmienić rower? Tylko, że u mnie przeważnie asfalt na mtb. Nie lubię jazdy terenowej @Greg1 Tak, siodło poszło w górę i odrobinę do przodu. Tak, jeżdżę kadencyjnie. Może trzy miesiące przerwy od jazdy zrobiły też swoje ? A tu nowa pozycja niż MTB Cytuj
Greg1 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Cytat Tak, siodło poszło w górę i odrobinę do przodu Ale czy ustawiłaś je zgodnie z zasadami a nie na chybił trafił dałaś do przodu i do góry? Musisz wyjść od takiego ustawienia a później ewentualnie małe korekty typu 0,5-1 cm góra/dół czy przód/tył. Jak siodło za nisko, mogą boleć kolana bo za duży kąt zginania i za mocno są przeciązane. To samo jak siodło za bardzo jest do przodu. Jak siodło za wysoko, to będziesz za mocno naciągać dwugłowe. To samo z wypoziomowaniem, za bardzo dziób do dołu toblecisz w przód, za bardzo do góry to ugniata w kroczu i uciska tkanki miękkie i powoduje drętwienie Cytuj
Turysta05 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 35 minut temu, Izabela96 napisał: ...u mnie przeważnie asfalt na mtb. Nie lubię jazdy terenowej ... To nadaje jednoznacznie kierunek działań👍, a jakie to typowe, stale to widzę😉😂 Zrób wg. wskazówek @Greg1, a nawet siodełko początkowo nieco (np.1cm) za wysoko, potem przymiarki w dół. Możesz potem jeszcze regulować przód, obrócić mostek do góry (na kąt dodatni). To pomaga na kręgosłup i ręce, cofa nieco pozycję do tyłu. Korzystne na początek dla tych, co wyuczyli się na mtb. Na tym koniec regulacji bezinwestycyjnej. Cytuj
Izabela96 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 14 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Nie jestem na tyle kompetentny żeby Ci coś doradzić. Przy takim problemie i chęci jazdy, może warto iść na Bike Fitting? Ja mam na tyle dużo "szczęścia", że mogę się dopasować do każdego roweru. Zacznij od upewnienia się że wysokość siodełka jest ustawiona dobrze. To jest kluczowe. Wysokość jest książkowa, teraz będzie dalej kombinować i przesunę w tył, bo miałam uczucie, że kolana wypychają się za bardzo do przodu. Coś przy kierownicy też wykombinuję, bo coś mi nie pasi mimo, że ból rąk czy kręgosłupa po 20 km nie towarzyszył 🤔 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Obawiam się że jeżeli nigdy nie jeździłaś rowerem szosowym, to możesz tego nie uniknąć. Zacznij od ustawienia kierownicy i manetek. Wyjściowo dół kierownicy powinien być równolegle do podłoża, a klamki manetek prostopadle. Cytuj
Greg1 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie rób wszystkich zmian na raz bo nie będziesz wiedziała, która miała wpływ na Twój komfort albo nawet inną zmianą zrobioną jednocześnie zniwelujesz tę zmianę na dobre. Zanim zaczniesz cofać siodełko, jeszcze raz się pytam czy miałaś ustawione siodełko przód/tył zgodnie z wytycznymi (przód kolana nad osią pedała, użyj sznurka z jakimś obciążeniem, żeby wyznaczyć pion)? Kierownicę, jeśli jeszcze jej nie ruszałaś, też będziesz musiała obrócić trochę w dół na poluzowanym mostku tak, żeby dolne końce baranka były poziomo/prawie poziomo. To też Ci trochę wydłuży sylwetkę bo łapy się trochę przez to przesuną do przodu. Jeśli były żle zamontowane w fabryce, być może trzeba będzie je trochę przesunąć do góry, żeby je wypoziomować tak jak na rysunku, który wkleiłem wcześniej. Jakby co tu masz link do całego filmu: Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Z tego co kiedyś czytałem, ta metoda z kolanem w osi pedała to prehistoria i już nie do końca jest stosowana. Wystarczy spojrzeć na rowery czasowe. Pozycja jest przesunięta bardzo mocno do przodu, a ludzie nie kończą z kontuzjami kolan. Dodatkowo, jeżeli nie jeździ się w pedałach wpinanych, to tak naprawdę jest to wróżenie z fusów. Stopa na pedałach platformowych przesuwa się cały czas. Jestem bardziej niż pewny, że jak autorka wsiądzie na rower, użyje obciążnika na sznurku żeby ustawić pozycję, zejdzie z roweru i usiądzie jeszcze raz, to pozycja będzie już inna. Mogę się mylić, bo ponownie piszę z własnego doświadczenia. Żeby wystąpiły problemy z kolanami związane z przesunięcien siodełka przód/tył, trzeba naprawdę zrobić coś ekstremalnego jeżeli chodzi o pozycję, zwłaszcza na pedałach platformowych. Już to pisałem, ale ja osobiście bym się upewnił że wysokość jest odpowiednia, bo to wcale nie jest takie proste. Metoda z wyliczaniem podana powyżej niby działa, ale absolutnie nie uwzględnia wysokości buta czy wkładek w spodenkach. Została opracowana kilkadziesiąt lat temu, zdaje się że jeszcze gdy używało się nosków na pedałach. Dobry punkt wyjściowy, ale nie wyrocznia. Tak samo jak ustawienie kolana względem osi pedała. Natomiast jeżeli ból jest mocny i czujesz że coś mocno jest nie tak, to idź na Bike Fitting. Obawiam się że późniejsza naprawa kolana może być droższa, niż ustawienie roweru które potem możesz kopiować. Edytowane 4 godziny temu przez przecietny.kolarz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi