Izabela96 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Witam, Dostałam niedawno na urodziny rower, bez konsultacji 🫣 Rama M, ale według specyfikacji tego modelu na max. 172 cm wzrostu a ja 178 cm i przekrok 84 cm, ręce również długie 🐒Czuje się na nim ściśnięta i odczuwam ból kręgosłupa. Może to kwestia jednak przyzwyczajenia? Zmiana mostka czy coś? Czy lepiej sprzedać i kupić odpowiedni? Cytuj
StrayRider Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Na początek to, czy siodełko jest "dobrze" ustawione? -wysokość - nie jest za nisko( na zdjęcia jednoznacznie nie widać - jak pozycja jak do jazdy i noga wyprostowana do podłoża to chyba za nisko ); -ustawienie siodełka w sztycy: przesunięcie przód-tył i typ szczyty( czy ma offset czy nie); Po prawidłowym ustawieniu można następnie ocenić(próbne jazdy) czy będzie sens jeszcze wydłużać mostek - ile cm ma ma obecny mostek(wydaje się dość "krótki")? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Cześć, Jaki to model? Masz tabelkę z geometrią? Już na pierwszy rzut oka, widać że masz siodełko o wiele za nisko. Cytuj
Greg1 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Siodełko zdecydowanie za nisko skoro swobodnie opierasz się na całej stopie na podłożu. W szosach to dość częste a wręcz jest to normą w zawodowych peletonach, że jeździ się na za małych ramach z dłuższymi mostkami Cytuj
Izabela96 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu 9 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Cześć, Jaki to model? Masz tabelkę z geometrią? Już na pierwszy rzut oka, widać że masz siodełko o wiele za nisko. Teraz, Izabela96 napisał: 9 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Cześć, Jaki to model? Masz tabelkę z geometrią? Już na pierwszy rzut oka, widać że masz siodełko o wiele za nisko. Romet Huragan h0, mostek 90 mam 9 godzin temu, StrayRider napisał: Na początek to, czy siodełko jest "dobrze" ustawione? -wysokość - nie jest za nisko( na zdjęcia jednoznacznie nie widać - jak pozycja jak do jazdy i noga wyprostowana do podłoża to chyba za nisko ); -ustawienie siodełka w sztycy: przesunięcie przód-tył i typ szczyty( czy ma offset czy nie); Po prawidłowym ustawieniu można następnie ocenić(próbne jazdy) czy będzie sens jeszcze wydłużać mostek - ile cm ma ma obecny mostek(wydaje się dość "krótki")? 90 mm Wklejam poniżej zdjęcie, już przesuniętego siodełka i dzwigniętego Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Odczuwasz ból kręgosłupa po jakim czasie? Zakładam że nim nie jeździłaś, więc ciężko to uznać za jakiś decydujący czynnik. Według mnie pozycja wygląda dobrze. To jest rower szosowy, na dodatek o dość sportowej geometrii, więc pozycja będzie pochylona. Ułożenie ciała jest zupełnie inne niż na rowerach z prostą kierownicą, zwłaszcza typowo miejskich czy trekkingowych. Tabelka którą wkleiłaś nie mówi nic. Znalazłem chyba ten rower na stronie producenta, no ale niestety tabelka z pełną geometrią jest błędna, bo w rozmiarze S Reach i długość górnej rury są większe niż w rozmiarze M. Jeżeli zamieni się te wartości, to ponownie uważam że to jest jedyny właściwy dla Ciebie rozmiar. https://romet.pl/rower-szosowy-romet-huragan-1-5384.html Kolor jest inny, ale na 99% rower jest oparty na tej samej ramie. Patrząc na to jak ten rower jest zbudowany i to, że wpisuje się w standardy klasycznej szosy, wydaje mi się że rozmiar jest prawidłowy. Mniejszy byłby zdecydowanie za mały. Patrząc na drugie zdjęcie, większy byłby za duży bo i tak jesteś już nieco wyciągnięta. Do poprawy jest także ustawienie manetek lub całej kierownicy, ciężko to wywnioskować ze zdjęcia. W pozycji wyjściowej, klamki powinny być prostopadle do podłoża. Zmiana położenia siodełka w przód/tył nie służy do regulacji odległości od kierownicy, tylko nóg w stosunku do korby. Ja osobiście bym zaczął od ustawienia siodełka na środku, a z czasem zrobił lekkie zmiany jeżeli zajdzie taka potrzeba. Edytowane 7 godzin temu przez przecietny.kolarz Cytuj
Greg1 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu A na czym wcześniej jeździłaś? Jeśli nie na szosie to tak jak napisałaś, kwestia przyzwyczajenia. Tak jak napisał kolega powyżej, ustaw prawidłowo siodełko na wysokość (np. metoda Lemonda, czyli przekrok razy 0,883, znajdź w necie), siodełko przód-tył (kiedyś ustawiało się tak, żeby w poziomym położeniu korby przód kolana był nad osią pedała, teraz niektórzy negują tę metodę), kąt nachylenia siodełka (zacznij od ustawienia poziomo, jeśli będziesz często jeździć w dolnym chwycie to możesz delikatnie przód pochylić w dół ale nie za dużo bo będziesz "lecieć" na kierownicę, zapierać się rękoma i będą Ci drętwiały ręce) i kierownicę, coś w tym stylu: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi