Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może być wszystko. Swego czasu już szykowałem się do reklamacji amortyzatora na okoliczność trzeszczenia połączenia rury sterowej z koroną, a źródłem trzasków było jarzmo sztycy.

To stukanie może być też kwestią suportu, i jego demontaż i ponowny montaż nic nie wniesie do tematu. Jeśli jest zużyty to będzie dalej stukał.

Napisano

Ja bym wykluczył siodełko wraz ze sztycą poprzez pedałowanie na stojąco oraz kierownicę wraz z rurą sterową poprzez pedałowanie bez trzymania kierownicy (albo tak "ino ino").

No a dalej to szukanie po kolei 🙂.

Napisano (edytowane)

Dzięki za podpowiedź. Suport jest nowiutki - świeżo wymieniony miesiąc temu. To był mój pierwszy trop, ale pomimo dwukrotnego rozkręcenia i dokręcenia nie pomogło. Przy pedałowaniu na stojąco też stuka. Więc szukam dalej :)

Edytowane przez Arturo82
Dodanie
Napisano (edytowane)

U mnie takie dźwięki wydawał pedał po dostaniu się syfu w okolicach gwintu (mógł też się poluzować), wykręć porządnie przeczyść a na koniec możesz nanieść troszkę Shimano Antiseize jak masz na gwint, to smar zapobiegający zapiekaniu.

Edytowane przez keltu
Napisano

U mnie podobny stuk po mocnym atakowaniu lewego ramienia korby. Rozbierałem korbę, wykręciłem i wkręciłem lewy pedał, ostatecznie wyprasowałem i wprasowałem suport... nadal stukało.

I wtedy nadeszło olśnienie, że to może nie lewa korba podczas atakowania strzela, ale prawa podczas zdejmowania obciążenia z niej. No i bingo, prawy pedał wykręciłem, wkręciłem na czysto i cisza od kilkuset km...

Napisano

Miałem podobną sytuację w szosie i byłem przekonany, że dziwne dźwięki pochodzą ze strony napędu, nasilałby się wraz z mocniejszym pedałowaniem, okazało się, że wydobywały się one z piasty i starczyło zrobić jej serwis, również w innym przypadku w fullu strzelały mi szprychy podczas pedałowania dając złudne wrażenie, że pochodzi to z okolic napędu.

Napisano

Suport najczęściej "pyka" co pełny obrót. Sprawdziłbym: mocowanie koła tylnego - pewnie masz QR - odkręć i jeszcze raz przykręć koło. Sprawdź pedały - nie masz SPD więc będzie Ci dość trudno pedałować jedną nogą - ale może uda Ci się jeśli drugą nogą będziesz tylko delikatnie podciągał sprawdzany podciągał do góry. Sprawdź sztycę. Jeśli masz suport HT2 BSA - zobacz czy nie masz luzu na osi korby. Zobacz czy któraś szprycha nie jest wyraźnie luźniejsza w naciągu od pozostałych.