Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem w tym tygodniu rower jak w tytule z Outletu Lazaro w bardzo fajnej cenie. Był to zwrot używany kilka dni, nie znam przyczyny tego zwrotu, ale zastanawiam sie czy to nie to terkotanie.

Do tej pory używałem okazjonalnie rower ojca, jakiś Kellys 20letni na Altusach. Właśnie go sprawdziłem i tam nie ma żadnego terkotania podczas pedałowania, jest cisza idealna.

To mój pierwszy nieco lepszy rower, być może jako nowy musi się ułożyć, czy coś, wysłałem do Lazaro ten filmik i mają mi odpisać jutro, ale w międzyczasie chciałem się skonsultować, bo w razie czego mam 14 dni na zwrot, chociaż wolałbym tego uniknąć. 

Z tego co zauważyłem, to terkotanie staje sie cichsze im wyższy bieg wrzucę z tyłu, na ustawieniu 2-9 czy 3-10, jest bardzo cicho. Ale im niżej, tym głośniej. Ciężko mi określić co dokładnie wydaje ten dźwięk, to chyba łańcuch, ale nie dam sobie ręki uciąć. Nie smarowałem go na razie niczym, może to jest przyczyną? Ale podobno nowe łańcuchy są już przesmarowane?

Przesyłam link do filmiku- 

https://vimeo.com/1119772082?fl=pl&fe=sh

Z góry dzięki za podpowiedź. 

Pozdrawiam 

Napisano (edytowane)

Wybacz jeśli to nie o to chodziło, ale jestem totalnym amatorem w tym temacie. Rozmawiałem z ich serwisem, mówił ze jeśli łańcuch ma napisy "na zewnątrz", to znaczy ze założony prawidłowo. Przerzutki chodzą dobrze, chodzi tylko o ten dźwięk. Podczas jazdy brzmi jak bym jechał 40 letnim Rometem na niższych przerzutkach.

Link do fotek.

https://postimg.cc/gallery/9FHw3Qt

Jeszcze z tyłu. 

https://postimg.cc/gallery/tymv8ZZ

Edytowane przez Rumcajs997
Napisano

Dźwięk jakby łańcuch miał kontakt z jakimś elementem stałym. Myślałem, że klasycznie źle przewleczony przez kółka przerzutki ale wygląda dobrze. Może z przodu łyżka przerzutki ma kontakt z łańcuchem?

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Dokumosa napisał:

Dźwięk jakby łańcuch miał kontakt z jakimś elementem stałym. Myślałem, że klasycznie źle przewleczony przez kółka przerzutki ale wygląda dobrze. Może z przodu łyżka przerzutki ma kontakt z łańcuchem?

Mogę zrobic fotkę jutro, ale wygląda ok. Pobawiłem sie nawet delikatnie regulacja tej łyżki, w pewnym momencie zaczął dotykać delikatnie jak przykręciłem za bardzo i był to zupełnie inny dźwięk. Ustawiłem to elegancko i na każdej przerzutce z przodu wygląda ok.

Dziwna sprawa dla mnie, że na wyższych przerzutkach jest o niebo ciszej. Od 8 sie zaczyna, a od 7 dół już słychać wyraźnie. Może ten łańcuch jest za słabo naoliwiony fabrycznie, albo nieco za długi. Myślę ewentualnie, żeby spróbować ściągnąć ten łańcuch i pokręcić tym wszystkim bez łańcucha, to bym widział czy to jakies łożyska może są źle naoliwione. Ale znowu gdyby to były łożyska to powinno terczeć też na tych wyższych biegach.

Edytowane przez Rumcajs997