PawelW84 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) Cześć Ponieważ mój syn ma problem z sięgnięciem do klmakomanetek Shimano Sora 3500 chciałbym założyć mu dodatkowe klamki na baranku. Z tego co się orientuje takie rozwiązanie występuje w rowerach przełajowych Czy ktoś może mi polecić jakie klamki kupić dla dziecka ? Średnica kierownicy 25,4mm Edytowane 19 godzin temu przez PawelW84 poprawka Cytuj
Greg1 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Decathlon ma takie w damskim Tribanie, po prostu zobacz co oni montują i skopiuj: https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-van-rysel-edr-easy/_/R-p-301919 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu (edytowane) Dzięki Tam są Tektro RL 576, ale są nie dostepne Znalazłem też Tektro RL 726 https://rowerplus.pl/klamki-cantilever-i-mini-v/178-tektro-rl720-rl721-rl726-klamki-hamulca-przelajowe-cyclocross.html Ogólnie towar chyba deficytowy. Nie mogę wyłapać czym te dwa modele się od siebie różnią. Może ktoś z użytkowników jest w stanie się o nich wypowiedzieć ? Edytowane 18 godzin temu przez PawelW84 Cytuj
Greg1 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowane) Nie pomogę, wiedziałem tylko, że Decathlon montuje takie w damskich szosach więc wysłałem link. Tu masz klamki Tektr RL 720: https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-dzieciecy-triban-road-100-26/_/R-p-332056 Edytowane 18 godzin temu przez Greg1 1 Cytuj
RabbitHood Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Wstaw mu na razie prostą kierownicę i https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/manetki-klamkomanetki/manetki-rowerowe/?grupa[257]=sora 1 Cytuj
itr Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Miałem, nie są to klamki najlepsze dla dziecka, chyba najlepiej zrobić jak wspomniano wyżej, normalną kierownicę i dać rogi blisko mostka symulujące górny szosowy uchwyt. Klamki przełajowe Tektro gdzieś leżą i z chęcią bym się pozbył , problemem jest dokopanie się do nich, w tym tygodniu zero szans.. były 22,2, 25,4 i grube z redukcjami w komplecie. Miałem dwa rodzaje. 1 Cytuj
StrayRider Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Nie oceniam. Ale ten temat skojarzył mi się z tym, że kiedyś(podobno) dzieci jeździły na rowerach "ukrainach" pod rama: Kiedyś w szosach były spotykane też takie klamki: I kto by jeździł rowerem z barankiem nie mogąc wykorzystać wszystkich możliwych chwytów ... Cytuj
PawelW84 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Widzisz problem jest taki, że w dziecięcych rowerach szosowych z kołami 24" (które są praktycznie nie osiągalne) czy 26" nawet z ramami XS przeznaczonych dla dzieci producenci montują osprzęt dla dorosłych. W związku z czym zderzamy się z takimi problemami jak zasięg klamkomanetek, korby 170mm, siodła, mostki 110mm, sztyce z offsetem 20mm itp. Pierwsze lepsze zdjęcie z neta obrazuje w czym rzecz. Mała szosa, dla dziecka, sztyca z offsetem, mostek 70-80mm i baranek wywinięty do góry bo rower robi się za długi, mimo że długość nogi prawidłową. Do tego dorosłe klamkomanetki których dziecko nie jest w stanie bezpiecznie sięgnąć więc dołożony jest hamulec przełajowy. W tym wypadku jeden. Cytuj
eloo Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Nie wiem czy będą wygodne dla dziecka ale regulację odległości od kierownicy mają https://allegro.pl/oferta/klamki-hamulca-promax-race-2-szt-czarne-31-8-23-8-17504494867 1 Cytuj
itr Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Mam w ręku te moje tektro rl 570 . 23,8 mocowane w miejscu gdzie kierownica lekko robi się cieńsza - czy nie tuż przy mostku gdzie jest 25,4 tylko ok 4 cm dalej tam gdzie zaczyna się owijka. Zobacz na swojej kierownicy czy jest ok. Klamki są w Waw, cena za pół ceny. Albo dwie w cenie jednej Też mają śrubkę do wstępnego ustawienia. Jeśi Małemu zależy na baranku - można założyć ma próbę, ale zwykła prosta kierownica np 52cm z krótkimi rożkami wewnątrz może może wygląda gorzej, ale pewnie bardziej ergonomiczna, i łatwiejsza w obsłudze. Edytowane 10 godzin temu przez itr Cytuj
StrayRider Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Cytat nawet z ramami XS przeznaczonych dla dzieci producenci montują osprzęt dla dorosłych -przecież dzieci tego nie kupują Pomijając inne aspekty, to montując dodatkowe klamki na chwycie płaskim to jest to tylko alternatywa hamowania przy chwycie płaskim, bo np. przy szybkiej jeździe i chwycie na baranku przy niemożności pewnego hamowania(chwytu klamki) może być po prostu niebezpieczne. Docelowo powinna to być klamka, którą można wyregulować z dobranym typem kierownicy, lub rezygnacja z takiej kierownicy 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 26 minut temu Autor Napisano 26 minut temu (edytowane) Na razie wypróbuję podkładki regulacyjne do klamkomanetek Shimano , które udało mi się zdobyć dzięki uprzejmości @eloo. Czekam tez na sztycę bez offsetu ( jest - 20mm ) i mostek 50 mm( jest 80 mm) Przymierzymy i zobaczymy jaki będzie efekt. Gdyby ktoś szukał to wrzucam od razu filmik jak takie klamki się montuje Edytowane 24 minuty temu przez PawelW84 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi