emski Napisano 4 Września Napisano 4 Września elo, byłem w dość wysokich górach 2x przegrzałem hamulce, smród, tarcze są mocno przebarwione, klocków nie oglądałem jeszcze (P-180 RT66, M7120 z radiatorem, T-160 RT66 m7110). Tarcze są do wymiany? czy do odratowania? płyn hamulcowy do wymiany? Cytuj
Tyfon79 Napisano 4 Września Napisano 4 Września Nic się nie robi. Z czasem powierzchnia robocza tarczy się ponownie "nabłyszczy" i tyle. Olej ma wywalone na temperaturę no chyba, że coś było naprawdę tragicznie i są jakieś objawy mechaniczne na pracy klamki. Cytuj
emski Napisano 4 Września Autor Napisano 4 Września praca klamki bez zmian, ale hamulce odczuwalnie gorzej/słabiej pracują/spowalniają 😕 Cytuj
Turysta05 Napisano 4 Września Napisano 4 Września Tarczom to mogą zaszkodzić głębokie rowki. Klocki mogą być "przypieczone" od gorąca, wtedy przetrzeć okładziny na papierze ściernym aż się pojawi pierwotna struktura (kolor). Cytuj
KSikorski Napisano 4 Września Napisano 4 Września Hamując rowerem nie da się dostarczy tyle energii by cokolwiek uczynić tarczy. Dla przykładu 1H13 (AISI 410) zaczyna się odpuszczać w okolicy 700 stopni Celsjusza. Cytuj
zekker Napisano 5 Września Napisano 5 Września Zależy jakiej. Shimanowskie kanapki potrafią się upłynnić i środkowa aluminiowa warstwa wycisnąć się jak pasta. Jak ktoś chce to do tych 700° pewnie da radę nagrzać ale to trzeba bardzo chcieć i mieć metalowe klocki, bo żywiczne skończą się szybciej. Tutaj była mowa o smrodzie, więc zakładam, że właśnie żywiczne siedziały. Kilka razy udało mi się takie przygrzać (czyt. zaśmierdziało), raz przegrzać (przestał dobrze hamować). Metalików jeszcze ani razu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi