nikbar1 Napisano wczoraj o 10:09 Napisano wczoraj o 10:09 Chodzi o tymczasowe schronienie na wypadek deszczu, nie mam zamiaru pod tym obozować, czy 3x4 wystarczy ? zastanawiam się nad tym https://pl.aliexpress.com/item/1005007458852936.html?spm=a2g0o.productlist.main.5.1bb923a3jR6yhg&algo_pvid=b585a1cc-555d-4f23-a76f-d08e6d651c17&algo_exp_id=b585a1cc-555d-4f23-a76f-d08e6d651c17-4&pdp_ext_f={"order"%3A"98"%2C"eval"%3A"1"}&pdp_npi=4%40dis!PLN!276.39!276.39!!!72.84!72.84!%402103868817538677304488930eae82!12000040842037976!sea!PL!2282564763!X&curPageLogUid=W8KjsjOsh5fN&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A#nav-specification Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 10:38 Napisano wczoraj o 10:38 W dawnych czasach sakwiarstwa używałem w tym celu płaszcza/poncho opartego na rowerze (płaszcz miał oczka na rogach). Tu mamy bardzo dużą płachtę, która z linkami potrzebuje sporo miejsca. Innym sprawdzonym patentem jest użycie tropiku od namiotu (który i tak się wiezie) - wtedy i 4 osoby mogą przeczekać deszcz pod tropikiem od dwójki. To z ale wygląda fajnie, jest lekkie, ale obawiam się, że deszcz wymagający schronienia często się łączy z silnym wiatrem i rozłożenie dużej konstrukcji na jednym słupku może być w sytuacji awaryjnej trudne - na mniejszą działają mniejsze siły. Do tego są jakieś sklepy, przystanki, wiaty i choćby drzewa. Nie chciałbym wozić sprzętu wyspecjalizowanego jako "schronienie przeciwdeszczowe dzienne", chyba, że wyprawa jest w zupełnie dzikie tereny. Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 11:27 Napisano wczoraj o 11:27 Nie wiem czy akurat ten tarp z linka to najbardziej optymalna opcja (bo nie jest po prostu prostokątny) ale tarpy są teraz bardzo modne wśród bushcraftowców i rowerzystów wyprawowych czy ultramaratonowych jako alternatywa dla namiotów bo po prostu zajmują mniej miejsca i są lżejsze, rozpina się je między drzewami, do tego hamak, śpiwór i romantyczna noc na świeżym powietrzu gwarantowana Tu masz sposoby rozbijania tarpa: https://militaria-blog.pl/outdoor/sposoby-rozwieszania-tarpu-8-rodzajow-zadaszenia/ Nawet widziałem gdzieś jak rozbić tarpa z wykorzystaniem roweru jako stelażu, tu jest jedno z nich ale nie mogę teraz na szybko znaleźć więcej: 1 Cytuj
nikbar1 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu To ma być na wycieczki do lasu, nie na pare dni, w założeniu użyłbym tylko drzew, maszty nie są mi potrzebne, on jest prostokątny 3x4, wiem ,ze jak jest burza, to lepiej nie być w lesie i pewnie wialibyśmy w podskokach, ale ostatnio w drodze do lasu przeżyliśmy właśnie na przystanku, chyba oberwanie chmury i tak sobie pomyślałem,co by to było jakbyśmy byli gdzieś w głębi lasu, przemoklibyśmy 6x. Cytuj
Wojcio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Prostokątny, to nie jest (jest sześciokątny), ale mnie zmyliły zdjęcia na których połączono dwie sztuki, co jeszcze bardziej zamieszało. W lesie może być zarówno łatwiej (bo nie trzeba śledzi, są drzewa) jak i trudniej - bo może być ciasno. Ważne też, by to mocować tak, by nie zbierało wody. Sam nie wiem, czy wziął bym to na jednodniową wycieczkę, ale głupie nie jest. Cytuj
nikbar1 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu (edytowane) Aaa, faktycznie, prawie prostokątny właściwie to 3x3 jest, no i teraz mam zagwozdkę czy starczy. Edytowane 20 godzin temu przez nikbar1 Cytuj
spidelli Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Gdyby nie rowery, to proponowałbym rzucić okiem: Namiot awaryjny Lifesystems Survival Shelter 2 | 8a.pl Zaleta - powinno ochronić przed wiatrem Cytuj
pecio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Odnośnie wiatru i tego Lajfa https://www.youtube.com/watch?v=7QmkqMRR_b0. To jest bardzo fajny patent bo zajmuje o wiele mniej miejsca niż tarp nie mówiąc już o wadze . O wiaterku dymającym w tarpa to nawet już nie napiszę . Edytowane 4 godziny temu przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi