Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dawnych czasach sakwiarstwa używałem w tym celu płaszcza/poncho opartego na rowerze (płaszcz miał oczka na rogach). Tu mamy bardzo dużą płachtę, która z linkami potrzebuje sporo miejsca. Innym sprawdzonym patentem jest użycie tropiku od namiotu (który i tak się wiezie) - wtedy i 4 osoby mogą przeczekać deszcz pod tropikiem od dwójki. To z ale wygląda fajnie, jest lekkie, ale obawiam się, że deszcz wymagający schronienia często się łączy z silnym wiatrem i rozłożenie dużej konstrukcji na jednym słupku może być w sytuacji awaryjnej trudne - na mniejszą działają mniejsze siły. Do tego są jakieś sklepy, przystanki, wiaty i choćby drzewa. Nie chciałbym wozić sprzętu wyspecjalizowanego jako "schronienie przeciwdeszczowe dzienne", chyba, że wyprawa jest w zupełnie dzikie tereny.

Napisano

Nie wiem czy akurat ten tarp z linka to najbardziej optymalna opcja (bo nie jest po prostu prostokątny) ale tarpy są teraz bardzo modne wśród bushcraftowców i rowerzystów wyprawowych czy ultramaratonowych jako alternatywa dla namiotów bo po prostu zajmują mniej miejsca i są lżejsze, rozpina się je między drzewami, do tego hamak, śpiwór i romantyczna noc na świeżym powietrzu gwarantowana :)

Tu masz sposoby rozbijania tarpa:

https://militaria-blog.pl/outdoor/sposoby-rozwieszania-tarpu-8-rodzajow-zadaszenia/

Namiot jednoosobowy, tarp czy bivy? Co wybrać na biwak? [2021/2022] –  Survivalism

Nawet widziałem gdzieś jak rozbić tarpa z wykorzystaniem roweru jako stelażu, tu jest jedno z nich ale nie mogę teraz na szybko znaleźć więcej:

image.png.6ae0d179b4606fdee564442c98c132a8.png

• +1 pomógł 1
Napisano

To ma być na wycieczki do lasu, nie na pare dni, w założeniu użyłbym tylko drzew, maszty nie są mi potrzebne,

on jest prostokątny 3x4, wiem ,ze jak  jest burza, to lepiej nie być w lesie i pewnie wialibyśmy w podskokach, ale ostatnio w drodze do lasu przeżyliśmy właśnie na przystanku, chyba oberwanie chmury i tak sobie pomyślałem,co by to było jakbyśmy byli gdzieś w głębi lasu, przemoklibyśmy 6x.

Napisano

Prostokątny, to nie jest (jest sześciokątny), ale mnie zmyliły zdjęcia na których połączono dwie sztuki, co jeszcze bardziej zamieszało. W lesie może być zarówno łatwiej (bo nie trzeba śledzi, są drzewa) jak i trudniej - bo może być ciasno. Ważne też, by to mocować tak, by nie zbierało wody. Sam nie wiem, czy wziął bym to na jednodniową wycieczkę, ale głupie nie jest.

Napisano (edytowane)

Aaa, faktycznie,  prawie prostokątny ;)  

właściwie to 3x3 jest, no i teraz mam zagwozdkę czy starczy.

Edytowane przez nikbar1