lukasz8513 Napisano Wtorek o 18:49 Napisano Wtorek o 18:49 Zastanawiam sie nad kupnem roweru mtb , ale też będę go używał do jazdy po mieście . Prosze o poradę, myślę o czymś takim https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-procaliber-9-7 Ale znalazłem go w cenie 13 000 zl nie 18 000 a jest nowy . Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj
afly Napisano Wtorek o 19:09 Napisano Wtorek o 19:09 Moja żona ma lekkiego MTB na dojazdy do pracy (ok. 10,5 kg). Ostatnio na wakacjach wypożyczyła rower trekkingowy.... i teraz mam jej kupić trekkingowy na dojazdy do pracy. Jej jedyny argument - do pracy/po mieście chce jeździć wyprostowana. Dziennie robi 20km+. MTB w mojej ocenie przestało już być uniwersalnym rowerem do wszystkiego. Cytuj
lukasz8513 Napisano Wtorek o 20:01 Autor Napisano Wtorek o 20:01 A moze trek FX 4 sport ? Cena mniejsza i chyba lepsza pozycja do jazdy Cytuj
Miner Napisano Wtorek o 20:13 Napisano Wtorek o 20:13 Pytanie brzmi: Czy kupujesz nowoczesny rower MTB do jazdy MTB i sporadycznie jakieś rundki po mieście, czy może ma to być rower do tańca i różańca? Jeśli wariant pierwszy - każdy rower nadaje się do tego żeby w mieście przejechać z A do B lub ewentualnie się pokręcić w koło komina Natomiast jeżeli kupujesz MTB bo wygląda solidnie i ma służyć do wszystkiego - na dłuższą metę jazda na nim po mieście może być męcząca z powodu pozycji. Tak jak wspominał przedmówca wyżej - to nie te czasy, gdzie rowery dzielono na szosy, górale, składaki i góral był najlepszy bo do wszystkiego Cytuj
lukasz8513 Napisano Wtorek o 20:49 Autor Napisano Wtorek o 20:49 Głównie ma być do miasta, aczkolwiek trasę ktora pokonuje jest mocno nie równa krawężnik, raz asfaltową raz droga przez jakiś park . Zależy mi żeby mnie nie wytelepało za bardzo. Myślałem ze mtb będzie jakimś rozwiązaniem, widocznie sie myliłem. Co polecisz zatem do miasta ? Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 20:54 Napisano Wtorek o 20:54 Rasowy, karbonowy rower xc za 14k zł do miasta bo po trasie jest krawężnik i park, tego jeszcze tu nie było 🤣 Cytuj
Tyfon79 Napisano Wtorek o 21:03 Napisano Wtorek o 21:03 6 minut temu, lukasz8513 napisał: Myślałem ze mtb będzie jakimś rozwiązaniem, widocznie sie myliłem. Co polecisz zatem do miasta ? Owszem ale nie wyścigowy sprzęt prawie cały z plastiku na elektronicznej grupie osprzętu. Masz nadmiar kasy czy jak? Przecież są MTB jak już za ~5 tys gdzie jest nieco inna, wygodniejsza geometria i ogólnie jest to mniej kłopotliwe. Cytuj
lukasz8513 Napisano Środa o 05:09 Autor Napisano Środa o 05:09 Cytat Owszem ale nie wyścigowy sprzęt prawie cały z plastiku na elektronicznej grupie osprzętu. Masz nadmiar kasy czy jak? Przecież są MTB jak już za ~5 tys gdzie jest nieco inna, wygodniejsza geometria i ogólnie jest to mniej kłopotliwe. To jaki MTB z lepszą geometria i za mniejszą kase byś polecił? Cytuj
Greg1 Napisano Środa o 05:42 Napisano Środa o 05:42 Jakbym miał kupić rower mtb do miasta (chociaż ja osobiście nie wybrałbym tego typu roweru do miasta) to nie kupowałbym niczego lepszego niż Rockrider Expl 540 z Decathlonu. Rower do miasta będzie zostawiany, przypinany pod sklepami, pod pracą, na słońcu, deszczu, wietrze, śniegu (jeśli jeździsz też zimą). Po prostu szkoda by mi było tak dobrego roweru z karbonową ramą i porządnym osprzętem z górnej półki jak zaproponowany przez Ciebie Trek. Ten decathlonowski Expl 540 ma już wszystko co powinien mieć współczesny rower mtb (sztywne osie, powietrzny amor, napęd Deore chociaż tylko 1x10) a do tego jako nieliczny na rynku oferuje w miarę rekreacyjną pozycję i ma miejsce na mocowanie bagażnika i błotników, co w mieście ma znaczenie. Wygląda też współcześnie. Małą zębatkę w korbie 30T od razu możesz kazać wymienić w sklepie na 34T bo taki max tam wchodzi Cytuj
lukasz8513 Napisano Środa o 06:31 Autor Napisano Środa o 06:31 Cytat Jakbym miał kupić rower mtb do miasta (chociaż ja osobiście nie wybrałbym tego typu roweru do miasta) to nie kupowałbym niczego lepszego niż Rockrider Expl 540 z Decathlonu. Rower do miasta będzie zostawiany, przypinany pod sklepami, pod pracą, na słońcu, deszczu, wietrze, śniegu (jeśli jeździsz też zimą). Po prostu szkoda by mi było tak dobrego roweru z karbonową ramą i porządnym osprzętem z górnej półki jak zaproponowany przez Ciebie Trek. Ten decathlonowski Expl 540 ma już wszystko co powinien mieć współczesny rower mtb (sztywne osie, powietrzny amor, napęd Deore chociaż tylko 1x10) a do tego jako nieliczny na rynku oferuje w miarę rekreacyjną pozycję i ma miejsce na mocowanie bagażnika i błotników, co w mieście ma znaczenie. Wygląda też współcześnie. Małą zębatkę w korbie 30T od razu możesz kazać wymienić w sklepie na 34T bo taki max tam wchodzi Rower nie planuje zostawiać na ulicy , będę go trzymał w biurze mam na to miejsce. Nie potrzebuje też błotników ani bagażnika, co jedynie uchwyt na bidon. Szukam roweru który będzie na dobrym jak nie bardzo dobrym osprzęcie i będzie sie nim dobrze dojeżdżać do pracy 30km a czasem na weekendowe wypady. Cena nie jest tu wyznacznikiem , chętnie kupię cos do 5000-7000 ale też mogę wydać 15000 nie o to tu chodzi. Chciałbym rower który wygląda nowoczesne i nie będzie mega szybko tracił na wartości, właśnie przez posiadanie dobrego osprzętu. Cytuj
afly Napisano Środa o 06:47 Napisano Środa o 06:47 Rowery tracą bardzo szybko na wartości, nawet na osprzęcie wysokiej klasy. To nie jest forma lokaty kapitału... Cytuj
Greg1 Napisano Środa o 06:55 Napisano Środa o 06:55 Widzę, że się napaliłeś na tego Treka - jednak duży napis na ramie robi swoją robotę Jak się podoba, masz nadprogramowe 14k zł do wydania i nie masz lepszych pomysłów jak to zrobić to kupuj i ciesz się z jazdy Cytuj
HSM Napisano Środa o 11:05 Napisano Środa o 11:05 @lukasz8513 Jak Ci się podoba i pieniądze nie są problemem, to kupuj... tylko raczej nie będziesz tego roweru wykorzystywał w opisanym wyżej scenariuszu. Zupełnie nie zgadzam się z częścią przedmówców, że koncepcja roweru do miasta/dojazdów do pracy jakoś się kłóci z karbonem, bardziej wypasionym osprzętem itp. - tym bardziej, że - jak piszesz - nie będziesz go trzymał "pod chmurką", ale w iście cieplarnianych warunkach. Jazda fajnym rowerem sama w sobie dodaje pozytywnych wrażeń, więc nie wiem, dlaczego odrzucać te karbony i elektronikę tylko dlatego, bo chcesz dojeżdżać rowerem do pracy. Jak Cię stać, to nie ma żadnego powodu, żeby się ograniczać w imię jakiejś zasady, że wymuskane karbony tylko do wyczynowego sporu, a do "roboty" koniecznie coś bardziej przyziemnego. Natomiast zgadzam się też z drugą stroną, że ten konkretny rower jest do Twojego zastosowania bez sensu. I nawet nie chodzi mi o fakt, że nie ma pewnych atrybutów roweru użytkowego - takiego do codziennego wykorzystania jak choćby pełne błotniki, albo mocowanie pod takowe, bo - sam napisałeś - i tak w rzeczywistości na tym rowerze będziesz jeździł od czasu do czasu (jak pogoda pozwoli), ale o kompletne niedostosowanie roweru do zadania (nawet w te ładne, suche dni). To jest rasowy xc, a Ty piszesz o drodze do pracy 30 km w miejskich warunkach. Nawet jak to jest 30 km w obydwie strony to i tak się na nim będziesz mordował, aż zrezygnujesz z dojazdów do pracy. Pozycja na rowerze, baloniaste opony, napęd dostosowany do górskich warunków - to wszystko będzie Cię drażniło z każdym kilometrem, z każdym dniem użytkowania, bo przecież nie będziesz wychodził na rower dla rekreacji i powolnego toczenia się bez celu, ale z założeniem sprawnego i jak najefektywniejszego dotarcia do pracy...Żadne przeszkody na Twojej trasie (ani krawężniki, ani parkowe ścieżki) nie wymagają takiego roweru, ani nie uzasadniają pewnych kompromisów, które w mieście (poza naturalnym środowiskiem tego roweru) musisz zaakceptować. Chcesz wypasiony, lekki karbonowy rower do miejskich tras i nie martwisz się wydatkami - poszukaj czegoś w stylu https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nulane-c-62-slt-goblin-n-black/856400 1 Cytuj
Greg1 Napisano Środa o 12:16 Napisano Środa o 12:16 O tak! Ten Nulane to konkretna propozycja do takich zastosowań! Miałem poprzednika Nulane czyli Cube SL Road (zresztą jest na moim zdjęciu profilowym) i uważam, że miasto to jego żywioł. Na dłuższe wycieczki poza miasto też się idealnie nadaje Jeszcze mi się tak skojarzyło, że jeśli chcesz ten ładny duży napis Trek na ramie i karbonową ramę to może Trek FX Sport 4? To taki odpowiednik Nulane, chociaż Nulane jest znacznie lepszy bo ma sztywne osie i lepszy napęd Cytuj
cegla1213 Napisano Środa o 13:53 Napisano Środa o 13:53 Stoję własnie przed podobnym wyborem, tylko ja zamiast budżetu 14k celuje bardziej w 2k, max 3k, bo w moim przypadku rower będzie zostawiany przed marketami i centrami handlowymi. U mnie będzie jazda ścieżkami, krzywymi drogami, czasem przejazd przez krawężnik, ale też ok. 5 km dziennie po nierównym wale. Myślałem o szosie, ale nie jestem przekonany do baranka, wpadła mi też w oko szosa z prostą kierownicą, ale tutaj znowu do jazdy po nierównościach może być ciężko. Poza tym jeźdżę cały rok, nawet w zimę, więc wąskie opony raczej nie zdadzą egzaminu. Crossy/fitnessy w tych pieniądzach to strasznie ciężkie krowy (14-15kg), więc siłą rzeczy stawiam na MTB. Przymierzałem się do Expl 540, jednak dla mnie strasznie niewygodna pozycja. Całkiem sensowy wydaje się też ROMET MUSTANG M8 2024 - tutaj całkiem fajna wygodna pozycja w porównaniu z Expl 540. Rower niby przeceniony z 5k na 3k, ale patrząc na osprzęt to jakoś mi się nie wydaje, że coś tam kosztuje 5k. Ostatecznie będę brał XC 100 z Second Life z deca (używane) i wydaje mi się sensownym rozwiązaniem. Mając budżet 14k, to już bym patrzył za jakimś elektrykem. Cytuj
Mandoleran Napisano Środa o 19:09 Napisano Środa o 19:09 (edytowane) 12 godzin temu, lukasz8513 napisał: Szukam roweru który będzie na dobrym jak nie bardzo dobrym osprzęcie i będzie sie nim dobrze dojeżdżać do pracy 30km a czasem na weekendowe wypady. Cena nie jest tu wyznacznikiem , chętnie kupię cos do 5000-7000 ale też mogę wydać 15000 nie o to tu chodzi. Chciałbym rower który wygląda nowoczesne i nie będzie mega szybko tracił na wartości, właśnie przez posiadanie dobrego osprzętu. Całkowicie pomijając budżet. Do pracy 30 km ( w jedną czy w obie strony ? ) i czasem na weekendowe wypady i taki rower? To nie ta droga, lepiej kup do pracy jakiegoś miejskiego mieszczucha, a jak chcesz szybko to jakiś fajny Fitness starczy, w obu przypadkach będzie to lepsze niż ten Procaliber 23 godziny temu, lukasz8513 napisał: A moze trek FX 4 sport ? Cena mniejsza i chyba lepsza pozycja do jazdy No to już jest cosik bardziej odpowiedniego do Twoich zastosowań. Jak Koniecznie ma to być TREK i jeszcze na wypasie, to może warto obczaić ten model: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/fx-sport/f/F421-1/fx-sport-sl-6/47256/?colorCode=bronze_black Lub ten CUBE - tyle że u nas ta marka dość ciężko dostępna. Edytowane Środa o 19:10 przez Mandoleran Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi